Politikai okokból tiltott ki profi játékost a Blizzard

Komoly népharag és bojkott alá került az Activision Blizzard, miután kitiltottak és a jutalmától megfosztottak egy profi Hearthstone-játékost, aki egy interjú során a honkongi tüntetések mellett állt ki.

Az Activision Blizzard kitiltotta Ng Wai Chungot, azaz Blitzchungot a Hearthstone Grandmasters versenysorozatáról, illetve visszavonta a neki járó 10 ezer dolláros pénzjutalmat. A profi játékos egy meccs utáni interjú során a hongkongi demokratikus tüntetések mellett állt ki, a kamerába kiáltva: "Szabadítsátok fel Hongkongot! Ez a mi korunk szabadságharca!"

A Grandmasters szabályrendszere szerint egy résztvevő kitiltható, abban az esetben, ha a Blizzard belátása a játékos olyan tettet követ el, amely nyilvánosan sérthet egy népcsoportot, vagy árthat a Blizzard publikus arculatának - erre hivatkozva vonták vissza Blitzchung nyereményét, illetve emiatt tiltották ki őt egy teljes évre a profi versenyekről.

Ez a döntés nem meglepő módon komoly hullámokat keltett a játékosközösségben is, akik nem kevés gúnnyal idézik fel a vállalat mottóit: "Gondolkodj globálisan!", "Minden ember hangja számít." Az események hallatán a korábbi rajongók a Hearthstone hivatalos, illetve reddites fórumán is tömegével bojkottálják a vállalatot - számos fórumozó állítja, hogy véglegesen megválnak a Blizzard játékaitól. A helyzet a Blizzard subbredditjén csúcsosodott ki leginkább, melynek hatására a moderátorok ideiglenesen le is zárták azt, ugyanis az ügy kapcsán számtalan agresszív üzenet és fenyegetés érte a stúdió dolgozóit.

14 komment - szólj hozzá!