HWSW: Nincs jobb játékra az Intel csúcsprocijánál?

  • Írta: fojesz
  • 2019. október 28.
  • Hardver
Link másolása
Bejelentette új mainstream csúcsprocesszorát az Intel. A Core i9-9900KS az i9-9900K magasabb órajelekre felcsavart variánsa, amelynél a chipgyártó szerint jelenleg nincs erősebb gamer CPU a piacon - írja nagytestvérünk, a HWSW.

A termék üzemi frekvenciája ugyanis a turbónak hála egészen 5 GHz-ig skálázódik, a szóban forgó értéket pedig akár az összes magra egy időben is tudja alkalmazni a vezérlés. Az Intel szerint mindez elég ahhoz, hogy a konkurens AMD-nél bizonyos esetekben (elsősorban játékok alatt) egyértelműen gyorsabb legyen az i9-9900KS, amely nettó 513 dollárért kerül piacra a napokban.

A Core i9-9900KS alapfrekvenciája 4 GHz, amely 400 MHz-cel, azaz bő 11 százalékkal magasabb a i9-9900K értékénél. Bár a turbó első ránézésre nem változott, az 5 GHz-es maximális értéket már nem csak egy-két magos terhelésnél képes alkalmazni a rendszer, hanem akár nyolc mag esetében is, amely további 6 százalékos előrelépést jelenthet. Utóbbi különbség a napokon belül megjelenő AMD Ryzen 9 3950X-hez képest is fennáll, a közelgő csúcsmodell ugyanis 4,7 GHz-es turbóval érkezik, az értéket ugyanakkor jó eséllyel csak néhány magos terhelésnél tudja majd fenntartani a konkurens terméke.

A magasabb órajel mellé nagyobb fogyasztás jár - további részletek a HWSW cikkében!

78.
78.
Northlorien
#73: Igen, ez kb a valóság. Amin sokat ment a vita az pl a Radeon VII, amit ugye sokan lehuztak, hogy gamer kartyanak gyenge, és jobb választás akar egy 2070-es, és ebben igazuk is van. Amit viszont elfelejtenek emliteni, hogy akkor ha 5 videósávon 6k-s Red anyagokkal dolgozol, ott nem a gpu sebesség, hanem a memoria meret a szuk keresztmetszet egy ido utan, ezért erre melora meg jobb a Radeon VII, kb a 2080Ti-vel van parban, játekra meg nem a legidealisabb, és az nvidia jobb választás.

Fanobynak lenni nem para, ha valakinek valami bevalt akkor nehezen vált, es vegso soron igaza van, mert kevesebb meglepetes erheti. Elvakultnak lenni viszont hulyeseg, ha bezarod magad egy dobozba, ott elobb utobb eleg sotet lesz. Ennek a jelenségnek pszihologiai magyarazata is van Filter Bubble, vagy buborék hatásnak nevezik, itt van egy cikk róla:

https://mindsetpszichologia.hu/2018/07/08/milyen-az-elet-a-buborekban-avagy-amikor-algoritmusok-vezerlik-velemenyunket/

Abu pedig nem hamisit, es nincs semmi techbullshit, lehet hogy elfogultabb AMD iranyba - bár én eddig ezt nem vettem észre, mert nem követtem annyira. Erre a cikkjére reagáltak legutóbb hogy részlehajló lenne, én ezt nem látom, ha valaki elmondja hogy miert az, akkor megkoszonom:

https://prohardver.hu/hir/megjott_intel_minden_mag_5_ghz_csoda_cpu.html
75.
75.
Ezek az intel buzi hwsw cikkek. Mint ha azt írnák, hogy ha bárhova közlekedni akarsz, akkor a BMW M8-on kívül mással értelme sincs elindulni, hanem inkább maradj otthon.
74.
74.
Ooorky
#72: Pl. ha én most építenék új PC-t, akkor nálam 1080p@60fps lenne a cél medium-high beállításokkal, árat minimalizálva...
73.
73.
delphijos
#62: “Bár renderelni inkább GPU-val célszerű”

A renderelés szó manapság elég általánosan van használva, azért nem mindegy miről beszélünk. Egy After Effects scene, vagy legyen akár egy 3D-s tetszőleges programmal, na ott sokat tud dobni a GPU, és sok rendszer már aktívan támogatja is, van ami évek óta. A videó enkódolás már kicsit árnyaltabb. Ott inkább ott hasznos a GPU ahol valamilyen “effekt” is van használva közben ( akár egy sima skálázás ) , ha ezeket a “részeket” GPU végzi, az sokat segít. Ellenben magát a videó kódolást még mindig inkább a CPU csinálja. Létezik, és teszteltem is GPU alapú AVC, és HEVC enkódert, de nem volt meggyőző. Amúgy meg aki tényleg ezzel foglalkozik, azok meg nem biztos hogy játékra optimalizált VGA-t vesznek.( Persze nem azt mondom hogy azokkal nem lehet ) Ha a hardver nem is nagyon más, a driver viszont igen a professzionális célra szánt VGA-knál..
72.
72.
delphijos
Igen, az nekem is feltűnt hogy az “agyonveri” “nettó hülyeség” “rakás szar” kifejezések elég sokat szerepelnek érvek helyett a kommentekben. Ha még 50 és 60 fps környékén 10 fps különbség van, oké, de én is azt mondom hogy ha már bőven megvan teszem azt a 80, akkor már nincs sok jelentősége. És ahogy az előző kommentekben is írtam, az a 15-20 e különbség is számíthat sokaknak....
71.
71.
adamsfamily
#57: Nekem is szinte csak inteles gépem volt.Az első gépemben egy Pentium mmx volt,utána volt egy Amd-s gép otthon,4-5 évre rá vettem egy dual core-os gépet,amit 10 évig nyúztam.Egyszer beszart benne a táp és valami miatt nem találtam boltban olyat,ami jó lett volna bele és anyám kolléganőjének volt egy nagyjából az enyémmel egy idős amd athlon-os gépe amit monitorral együtt egy 20-asért odaadott.Alapvetően szervdonorként végezte az athlon-os gép.
Szóval én is eléggé az intel felé húztam.Most egy i5-7600k van a gépemben,de ha most kellene gépet összeraknom,akkor lehet hogy a konkurenciára voksolnék.Amikor összeraktam a mostani gépemet z270-es alaplapot vettem,mert akkor arról volt szó,hogy az új procik is 1151-es socket-et használnak majd,aztán elnevezték az új procikat 1151 v2-nek.Ha egyszer kellene egy erősebb proci,akkor maximum i7-7700/7700k lenne jó a gépembe,ami 120 körül mozog,annyiból meg már egy erősebb ryzen-es proci is kijön alaplappal.
Szerencsére az i5-7600k még most is elég jól teljesít.
Amúgy amit az Amd véghez vitt az elmúlt 10 évben,szerintem egy kisebb csoda,mert a csőd szélén álltak és az intel egyeduralkodó volt a piacon,most viszont eléggé szorongatják az intel tökeit.
70.
70.
GAMEROD
Ha valakinek hozza az alap elvárásait az akármilyen és akármennyibe kerülő hardver akkor nincs probléma. Semmi értelme győzködni egymást, mindenkinek más az igényszintje, persze előfordul hogy igényszint az van, de értelmes kihasználtság az nincs. Csak simán játék miatt venni mindenből a legjobbat már a PC-k indulása óta is eszement hosszútávon nem kifizetődő nagyravágyóságnak számított.
69.
69.
Lorthirash
#68: Vagy egy ilyet fogok venni amit a cikk is említ csak olyan helyen jobb az amd ami engem hidegen hagy, nekem az a lényeg hogy minél több fps-em legyen, van egy Acer Predator 165 Hz-s G-sync monitorom is, szóval nem mindegy.
68.
68.
Lorthirash
Valaki írta itt hogy nekem is csak 3. genes procim van annó 6-7 éve ez az egyik legjobb volt, viszont 1080 Ti mellé már kevés ezért is fogok a 10. genben újítani, hogy rendesen kitudjam hajtani. Nekem eszem ágában sincs AMD-t venni.
Veszek megint egy felső kategóriás intelt 10700K vagy 10900K és elleszek egy ideig.
65.
65.
Northlorien
#64: Miért tenném? :) teljesen normális, a szempontodból releváns véleményt formáltál a témában, és tök jó, hogyha erről értelmes keretek között lehet beszélgetni. Sokszor a szempontok és az igények változóak, amennyiben az ember csak egy oldalt ismer nehéz úgy véleményt formálni, hogy ne az általa ismert oldalt képviselje. Addig a pillanatig amíg ezeket tiszteletben tartja mindenki, értelmetlen okoskodni, mert nagyon sanszos, hogy elég sok ember van aki sokkal széleskörűbb ismeretekkel rendelkezik ebben a témában mint én, vagy te, és akkor valami újat lehet tanulni. Csak a hülyék próbálják a tutit megmondani, vagy azok akiknek gőze nincs, hogy mi az amit nem tud, pl. a jó öreg Ultimate nevű kelbimbó kicsivel lentebb, aki ugyanazt a mondatot képes hangoztatni újra meg újra, anélkül hogy végiggondolná amit mond, vagy egy értelmes ellenérvet hoznia azon kívül, hogy azon nagyobb szám szerepel...

Az internet sok véleménynek ad otthont, az anonimiatás viszont sok emberből a legrosszabbat hozza ki. A helyzet az hogy soha nem tudhatod ki pötyög a másik oldalon, szóval a kölcsönös alap tisztelet elvét érdemes alkalmazni alapjáraton.

Béke.
64.
64.
RootKiskacsa
#63: Elhiheted én is várom már a messiást a Vulkán és a DX12 esetében is. Ez viszont elvitathatatlan érdeme az AMD-nek, ugyanis ők kezdték a Mantle-el. Jó lenne, ha a szoftveres környezet is egyszer felnőne a feladathoz és nem az lenne az optimalizáció, hogy menj el a boltba, vedd meg mindenből a zászlóshajót azt kész. De van egy sanda gyanúm, hogy jobban járok ha nem állok fél lábon addig, ameddig ez megtörténik. :D Nektek (professzionális) felhasználóknak is jó lenne, ha a megkeresnék és kidolgoznák a leggyorsabb alternatívát és azt a vonalat vinnék tovább, például a GPU-val való renderelést. Egyébként helyes meglátásaid vannak, meg jóval több dolgot tudsz a professzionális oldalról mint én, mégsem döngöltél a földbe. Ritka az ilyesmi.
63.
63.
Northlorien
#62: Nem-nem, igazad van, az emberek teszteket néznek, és ha azt látják valamire rásütve, hogy "ez a legjobb" akkor sok esetben ész nélkül megveszik, az megint más kérdés, hogy totál feleslegesen teszik vagy sem. Az AMD esetében nekem külön tetszik hogy az AM4 es TR4 platform teljesen más igenyekhez van belőve - ez intelnél is jelen van de nem hangsulyozzak annyira a celcsoportot, vagy én nem találkoztam annyira hangsulyosan vele - sokan pl. a cpu lanek miatt vásárolnak TR-t nem orajelek miatt, ebben a tekintetben az intel szinten kicsit le van maradva, mivel kevesebbet kepes kinalni mint az AMD, es ha sok kartya van a gepben, esetleg tobb HDD-bol allo raid rendszer dedikalt kartyaval, monitorizaloval, hangkartyaval stb, akkor a lanek eleg gyorsan elfogynak es akkor meg ott a bottleneck. Atlag felhasznalo persze ebből semmit nem erzekel, mert nincsenek ilyen igenyei. Az ertelmesebb megnezi hogy mire van szüksége és annak megfelelően vásárol, más pedig lecserli az aktualis legdragabbra mert miert ne. Az RGB világitast maig nem ertem hogy miert jo, de eleg nagy a kereslet arra is, és hat aki erre vagyik, vegye nyugodtan, csak legyen mentes alternativa is.

Renderelni pedig kodek és nyersanyag fuggő, hogy mivel célszerűbb, 3D esetében sokan meg mindig procival szamoltatnak, bár par engine képes iszonyat gyorsan videokartyaval is, ez is valtozik meg. Illetve különböző nagybontású nyersanyagoknál, a decodeot a proci vagy egy dedikalt kártya végzi, szóval ott szinten hasznos a több szál, de ismétlem kodek es program függő sokszor.

Hát meglátjuk mit hoz a jövő, én a Vulkan-ban eléggé bizom, de nagyon felszines a tudasom ezen a téren, es inkabb utómunka vfx terén mozgok otthonosabban.
62.
62.
RootKiskacsa
#61: Hogy a szoftveres oldal fejlődik-e az nem igazán kérdés. A kérdés, hogy mikor. Mert a játékfejlesztő gárdák eddig nem igazán mutattak hajlandóságot még az optimalizációra sem, nem pedig az enginek komplett átdolgozására. Ez kb. olyan hálás feladat, mint amikor a Windowst kernel szinten kell basztatnia az MS-nek.
A jutuberek világa nem érdekel, nem is ismerem őket ebből kifolyólag. Az a kicsi amit láttam az egészből, az totál ellentmondásban van azzal amit írsz. Ugyanis játszani kell a jól menőt, ehhez meg kellenek a "menő"/feleslegesen drága cuccok, ebből kifolyólag az utolsó utáni pénzes gémplájzoli is HEDT platformon, a még állatabbak, meg Xeonokkal nyomják. Bár úgyis kiigazítasz, ha nincs igazam.
Akinek munkára kell, az más tészta. Bár renderelni inkább GPU-val célszerű.
61.
61.
Northlorien
#60: Hát igen. :) Viszont aki nemcsak játszott, hanem több magra volt szüksége renderek esetében - bármelyik youtubert emlithetnem itt - akkor már nagyon árnyalt a kép. Mert abban a szegmensben iszonyat drága volt intel részéről a több mag. Ez az AMD új processzorai miatt változott. Egy i5 vagy ryzen 5 bőven elég játékhoz manapság, a bottleneck a videókártya lesz, nem pedig a magszám, vagy az órajel. Viszont, ha az ember video kontent keszitesere adja a fejet, na ott minden megváltozik, mert azt amit az intel 500-800 ezer forintért árult, ott az AMD ugyanazt a teljesitmenyt tudja hozni 150 ezerért. Na itt van a nagy különbség és az a réteg akiket érdekel a több mag. Most egy 2950x-re váltok es kifogom pörgetni az összes szállat problema nelkul, de termeszetesen nem jatekra, arra teljesen folosleges, es értelmetlen.

Tudtommal a szoftveres oldal is fejlodik, szerintem a next gen konzolok megjelenésével több változással is talalkozhatunk az elkovetkezo par evben. Addig pedig ha az ember játszani akar egy 45 ezer forintos ryzen 2600x-el tök jól elvan, az egyik vese eladása nélkül, meg egy kozepkategorias Nvidia vagy Amd kártyával , fullHD bontásban legalábbis tuti.
60.
60.
RootKiskacsa
#57: Nekünk vásárlóknak nem tudom, hogy mi lenne jó. Mert lóból ugyebár csak egy van, de annak mindig sikerül valamelyik oldalára átesni, ahelyett, hogy seggel megülnénk rajta. Hűdenagy árcsökkenéseket nem láttam, csak azt hogy minden számtech cucc drágul. Anno volt egy 3770K i7-em, ami kőkemény 77 ezer forintba került megjelenéskor, legalábbis annyiért vettem. Ha nem vagyok türelmetlen 68-72 között megvehettem volna fél év után. Leváltottam 8700K-ra még időben majdnem 110 ezerért, utána fel is ugrott 140-re. Az AMD procik pedig árban beálltak szépen a sorba az Intel mögé. VGA vonalon is 80-100 százalékokkal drágultak a dolgok. Nincsen új a nap alatt, ahogy szokás mondani.
Ugyanazt adták ki újra és újra? Igen, pontos a megfogalmazásod. Hol van mégis a kutya elásva? Ott, hogy nem volt másra igény. Miért nem volt másra igény? Mert a casual felhasználót maradéktalanul kiszolgálta a 2/4, 4, 4/4 mag. Ez a továbbiakban sem fog változni, legalábbis nem az elkövetkezendő 2-4 évben. Most berobbant a magbiznisz, lassan több mag van egy processzorban, mint a görögdinnyében. Ez szépen húzza is fel az árakat és kifizetsz egy csomó pénzt egy olyan dologra, amit nem használsz. Mert ezek a csoda 8-12 magvas processzorok ugyanúgy egy indiai színesfém desztillálóban végzik 4 év után úgy, hogy a 8 magból 4 sosem volt használva.
Helyesbítenék. Rájöttem, hogy mi lenne jó nekünk vásárlóknak. Ha végre elkezdene fejlődni a szoftveres oldala is a dolgoknak és nem csak a hardvert kellene ész nélkül pakolni alá. Explicit API-k fejlesztése, több szálra való skálázódásra felkészíteni a videojáték motorokat és a programokat, stb. Ameddig ezek nem teljesülnek, addig a szuper, 7 nanométeren gyártott, "jó árasított", sokmagvas AMD tulajok ugyanúgy át vannak baszarintva, mint a luxusprofit luxusprofitját kifizető Intel tulaj... Szerény véleményem szerint.
59.
59.
Northlorien
#58: Nem csoves az, tok jo gep, en nagyon szeretem.
58.
58.
Ooorky
Eközben én ebédszünetben leugrottam a helyi játékboltba és átvettem az Outer Worlds-ömet, hogy este játszak vele a csöves PS4 Slim-emen leszarva az fps-t meg a ghz-et.
57.
57.
Northlorien
#55: Ez igaz, és egyet értek vele. Két dolgot azért figyelembe kell venni, ami szerintem fontos számunkra mezei vásárlók számára. Az egyik az, hogy fontos, hogy az intelnek legyen ellenfele, mert ha nincs akkor megteszik ujra es ujra hogy szinte ugyanazt a termeket adjak ki, minimalis valtoztatassal pofatlanul dragan. Igy hogy most az AMD versenyben van, nem tudjak mar annyira egyszeruen ezt megtenni, ez pedig nekünk nagyon jó.

A másik, hogy mivel teljesen új platformot építenek normális, hogy nincs akkora infrastrukturajuk mint az Intelnek. Igazsag szerint a biosok is sokat finomodtak az elmult par evben, és pozitiv a valtozas, remelhetoleg par even belul sokkal jobb lesz a helyzet, de most is teljesen jól működnek.

Végül pedig, tény hogy AMD eseteben jobban oda kell figyelni a kompatibilitasi listara, mint intel eseteben, viszont en futottam bele intelnel is joparszor teljesen abnormalis parakba, teny hogy valoszinuleg kevesebbe futnek mint AMD eseteben, de azert megtörténik.

Az első gépem egy 486-os volt, majd utana pentium 3, és azota kb inteles vagyok, viszont ha most vennem kene gepet en nem oket választanám, ha mas igen, az is teljesen ok, mindenki arra kolti a penzet amire szeretne. De teljesen jogos amit irsz, es igen ez is szempont, amit az ember vasarlas elott merlegelnie kell.

#54. Hát igen, kb egy kelbimbó szintjén van, de ez az o baja szerencsere.
56.
56.
adamsfamily
#55: Én úgy tudtam,hogy az új 3. generációs Ryzenek már annyira nem igénylik a magas memória órajelet.
A Bios problémákról viszont hallottam,viszont az szerintem főleg az alaplapgyártók sara.Emlékszem,hogy volt egy cikk,hogy a Gigabyte kiadott egy Bios frissítést és az update átállította a proci feszültséget.
55.
55.
RootKiskacsa
Az AMD-vel 2 óriási probléma van. Az egyik a tősgyökeres probléma, ami mindig is kísértett AMD oldalon, hogy nem tudnak platformot gyártani. Tudnak jó terméket a piacra dobni, de nincs mögötte infrastruktúra. Kompatibilitási listáról kell kinézni milyen alaplapot, RAM-ot kell hozzá venni, de ekkor sem teljesen biztos, hogy működni is fog. Folyamatos BIOS problémák, feleslegesen nagy frekvenciájú memóriák mellett érzik jól magukat, alacsonyabb órajelű mellett csak szenvednek, stb. Az Intel ellenben pöcc-röff. Összedobod és működik. A másik baj, hogy az AMD termékpaletta fele csak mese, mert kvázi a még senki sem látta kategóriában van néhány processzoruk (például: 3900x, 3950x). Nem elég valamiből jót gyártani. A működéshez szükséges infrastruktúrát biztosítani kell és elérhetőnek kell lenni a terméknek széles körben is. Természetesen ez a biznisz klasszban hatványozottan igaz. Mert biztos kurvajó az Epyc, csak nem lehet kapni és az átállás egyéb feltételei sem adottak sok helyen a váltáshoz, így marad a Xeon. Ameddig az AMD teljes bevétele annyi, mint az Intelnek csak a profitja, addig nem is lesz változás.
54.
54.
Ruga
#53: Én szóltam.. :D
47.
47.
manderel
Tévedtem, csak 15-17 ezer a különbség.
Még mindig jól jönne egy szerkesztés gomb.
45.
45.
Ruga
#43: Szerintem ne fáradj, a saját maga által belinkelt tesztet sem tudja értelmezni.. :D
Apám szokta mondani "Fiam, a hülyét nem lehet felvilágosítani.." :D
28.
28.
joshfeed
Ha jól tudom az új PS-ben és az új Xbox-ban is AMD proci dohog majd. Talán nem véletlenül. Khm...
21.
21.
GAMEROD
Magáról a CPU-ról annyi, hogy biztosan megéri, ha csak átlag 15-20 százalékkal gyorsabb mint a fele annyiba kerülő CPU-k. Ha valami kétszer annyiba kerül, akkor kétszeres teljesítményt várna el az ember. A boltba se úgy megy el az ember hogy kettő kenyeret fizet, 1,2-t kap. Ilyen bizniszekbe menjen bele az, akit nem az eszéért fizetnek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...