Nem lesz Battlefield jövőre, törölték az új NBA-t

  • Írta: fojesz
  • 2019. október 30.
  • Biznisz
Link másolása
Közzétette az Electronic Arts a legfrissebb pénzügyi helyzetjelentését, amely a közelgő konzolos generációváltás miatt több érdekességet is tartogatott. Jövőre például már biztosan Battlefield és NBA nélkül maradunk.

Jól sikerült az Electronic Arts elmúlt negyedéve, ami persze nem meglepő, hiszen a szeptember végével lezárult időszakban jelentek meg a legfrissebb sportjátékai. A cég teljes árbevétele 4,7 százalékkal nőtt éves szinten, ami 1,35 milliárd dollárt jelentett, míg a nyereség részvényenként 2 dollár 89 cent volt - ez közel a három és félszerese a tavalyi eredményeknek.

A forgalom forrása egyre inkább eltolódik a digitális csatornák felé. Az árbevétel 68 százaléka, vagyis 922 millió dollár már így folyt be a céghez, ami nemcsak a DLC-knek és mikrotranzakcióknak köszönhető: az EA szerint az elmúlt negyedévben a PS4-es és Xbox One-os játékaik minden második példányát digitálisan vásárolták meg.

A cég szokásához híven a játékostáboráról is ejtett pár szót. A legérdekesebb infó talán az, hogy az idén elrajtolt Apex Legends mára több mint 70 millió játékossal büszkélkedhet, miközben a FIFA Ultimate Team (havi szinten mért) aktív rajongói bázisa 22 százalékkal, a Madden NFL-é 12 százalékkal, a Madden Ultimate Teamé 19 százalékkal, míg a The Sims 4-é 40 százalékkal gyarapodott. (Apropó, The Sims: a teljes sorozat eddig több mint 5 milliárd (!) dollárt hozott az EA konyhájára.)

Ezek után talán nem hat sokkolóan Blake Jorgensen, az EA pénzügyi igazgatójának kijelentése, miszerint a jövőben még inkább ráfeküdnek a jól bevált címeik és a szolgáltatásalapú játékdizájn kombinálására. Az EA egyébként az épp futó negyedév végén 1,5 milliárd dolláros forgalomra számít, míg a teljes évet 5,4 milliárd dollárral zárja majd várhatóan.

Borul a Battlefield-sorozat menetrendje, az új NBA-t pedig törölték

A pénzügyi helyzetjelentés több izgalmas hírt is tartalmazott a kiadó jövőben érkező játékai kapcsán. Az EA megerősítette, hogy készül az új Battlefield: a játékot már kifejezetten a next-gen konzolokra fejlesztik, ami azt is jelenti, hogy csak a 2022-es üzleti évben, tehát valamikor 2021 áprilisa, de még 2022 március vége előtt fog megjelenni.

A cég ezzel megtörte az eddigi menetrendet, az elmúlt időszakban ugyanis az volt a jellemző, hogy minden második évre jutott egy Battlefield - most nem így lesz. A halasztás oka az, hogy az EA szeretne várni egy évet, míg az új konzolok játékosbázisa kellőképpen megerősödik, elvégre így lényegesen több játékoshoz juthat majd el az új rész. Addig is a Battlefield V támogatása folytatódik tovább.

A kiadó hányatott sorsú kosárlabdás sorozatára még mindig rájár a rúd, szintén friss bejelentés, hogy az új NBA Live-ot törölték, a címet a következő konzolgeneráción fogják újrarúgni. Ez óriási arcvesztés az EA-nek, a vállalat az elmúlt konzolgenerációban sem volt képes labdába rúgni a 2K Sports NBA 2K-sorozata mellett, jóllehet már az NBA 2K20 is kapott hideget-meleget a rajongóktól.

Új platformokra látogat az Apex Legends. Nagyon úgy tűnik, hogy az EA az Apex Legends sikerei láttán engedte meg magának azt, hogy a következő Battlefield csússzon, Jorgensen le is szögezte, hogy kulcsfontosságú címként kezelik a játékot a továbbiakban. Az új tartalmak mellett új platformokat is meghódít a lövölde a következő pénzügyi évben: itt a next-gen konzolos kiadások mellett a korábban beígért mobilos változatra is utalhatott az úriember.

Aggodalomra semmi ok, új Star Wars-játékot is kapunk 2022 áprilisa előtt, igaz, az már nem derült ki, hogy min szorgoskodnak jelenleg az EA-nél. Egy Battlefront III-at valószínűleg minden különösebb gond nélkül összedobna a cég, de ha a Star Wars Jedi: Fallen Orderrel bejönnek a számításai, talán egy újabb single player kalandra is vevő lehet. 

Üzleti szempontból szinte mindegy: habár a Star Wars: Battlefront II anno alulmúlta a cég elvárásait, a két részből eddig több mint 33 millió példányt adtak el, ami minden, csak nem rossz eredmény. A Fallen Order kapcsán is bizakodó a cég, itt jövő március végéig 6-8 millió eladást vár, ami szintén jó teljesítményre vallana.

Ami a Dragon Age 4-et illeti: sejtettük, hogy nem állnak túl jól a játék munkálatai, így hiába a tavalyi teaser, az EA szerint nem valószínű, hogy 2022 áprilisa előtt belevethetjük magunkat a játékba. 

Azért a következő üzleti évben is kapunk újdonságokat a cégtől. A 2020 áprilisa és 2021 március vége közötti időszakban több remastert is piacra dobnak, köztük a Command & Conquer felújított változatát. Emellett a saját fejlesztéseik mellett két olyan játék is a tarsolyukban van, amelyeket még nem jelentettek be, és külsős stúdiók közreműködésével készülnek - ezek jó eséllyel EA Originals-címek lehetnek. 

Ezenkívül több belsős stúdiójuk dolgozik olyan fejlesztéseken, amelyek később jelennek meg, így a Motive-nál készül egy vadonatúj cím, de állítólag a Maxis és a Criterion is ügyködik valamin.

11.
11.
Lorthirash
#10: Te nem játszottál ezzel a játékkal, voltál már Rotterdamon vagy Arrason?
10.
10.
Falcon
#5: Nem tudom voltál e már faluban de 4 ház nem minősül falunak városnak meg főleg nem
9.
9.
Morgan88
Összeségében ez pozitív szerintem, az hogy a Dragon Age 4et nem sietettik az valószínű az Anthem-nek tudtható be, így talán egy rendesen megcsinált folytatást kapunk, az Apex legends támogatása is jól hangzik, bár remélem hogy nem a mobilos piac fog előnyt élvezni a pc/konzollal szemben. Egy Command and Conquer remaster package-nek nagyon örülnék, leginkább a második résznek. Remélem hogy az EA visszavesz a félkész játékok kiadásából, a mikrotranzakciók nem feltétlenül rosszak ha nincsenek a játék fejlődési rendszérhez kötve.
8.
8.
FekaFOB
A Battlefield-el kapcsolatban pont erre számítottam. Az csak egy dolog, hogy itt van a küszöbön az új generáció, de pont 2021-ben lesz 10 éves a BF3, ami szerintem egy mérföldkö volt és a legjobb a Battlefieldek sorában. Tehát tökéletes idözítés is lenne visszatérni a modern érába. Remélem a találgatásaim be fognak igazolódni. Na meg persze a plusz fejlesztési idö valószínüleg jó hatással lesz a végleges produktumra.
7.
7.
Lorthirash
Szerintem egyébként addig lesz új kontenti is BFV-höz, ott van még keleti front is azt is megcsinálhatják.
6.
6.
Lorthirash
#3: Jó lett a BFV főleg most hogy jön pacific, te marhaságokat beszélsz a BF játékokban mindig is nagyobb területen játszódtak a csaták, és rendesen kivannak a pályák találva...
5.
5.
adamsfamily
#3: Gondolom te se sokat játszottál vele.Ebben is vannak városok,meg falvak,ráadásul rombolhatóal az épületek.Szerintem a Bf 5-ben még mindig élvezetesebb a 64 fős multi,mint az új Cod-ban.
3.
3.
Falcon
Ennek őrülök pocsék lett az 5 is vissza kellene menni a modern világba de legalabbis a városokba a mezőkről ......ja hogy egy mezőt olcsóbb modellezni mint egy várost ...bocsánat
2.
2.
DarkLord
Az nem baj, hogy megvárják az új gen-t legalább van mit csiszolni addig az új NBA játékukon...nem értem, amúgy, hogy tudtak így visszafejlődni az NBA terén, olyan jó kis játékokat gyártottak még 2004-05-ig , hogy akkor még a 2K csak fejlődgetett , emlékszem az első 2K nekem a 2K9 volt és az akkorát robbantott nálam, játékmenetben, megjelenítésben, hogy azonnal átpártoltam hozzájuk és nem is igen volt panasz az idei évig (jó voltak szájhúzások nem mondom, mert rablóbanda lett belőlük és pénzéhes kutyák lettek és a játék is egyre bugosabb lett, de még mindig nagyszerű játék amúgy). Az új Live-okat próbáltam, de semmi a játékmenet se volt jó az online része katasztrófa az 5-5 elleni meccsekkel, szinte semmit nem lehetett benne csinálni, senki nem passzolt senki nem játszott csapatjátékot... emellett a 2K parkja vagy bármelyik online játéka kifogástalan lenne, ha nem lenne a sok bug, ami miatt már tele a játék csalókkal stb. Na mindegy és mindig elmondom ezerszer is, hogy egy NBA Street-et kidobhattak volna erre a gen-re, ha már nem megy nekik a nagy NBA játék gyártása...
1.
1.
Gykrizsi
A sok szar ellenére, ami a EAt körüllengi, várom a Fallen Ordert, bár SW, vagyis úgyis megvenném. BF2 is egész jó játék lett mára.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...