Az Xbox Lockhart lassabb lehet az Xbox One X-nél

Jelenleg megint úgy fest, hogy igaznak bizonyultak a korábbi hírek, és a következő generációban is két különböző konzolmodellel készül a Microsoft. Most kiderült, mire lehet számítani a lassabb gép kapcsán.

A 2019-es év egy kész hullámvasút volt a next-gen Xbox-konzollal foglalkozó szóbeszédek terén. Februárban még azt pletykálták, hogy két konzolt kapunk majd, egy streamelésre fókuszáló gépet Xbox Lockhart néven, és egy igazi erőgépet, aminek a 4K-60 fps sem jelent leküzdhetetlen akadályt. Utóbbi készül Xbox Anaconda fedőnév alatt.

Nyáron érkezett a következő fordulópont a témában, egyes értesülések magabiztosan állították, hogy a Lockhart ötletét kukázta a Microsoft, és innentől csak az erősebb gép fejlesztésével fognak foglalkozni. Alig egy hete viszont ismét újabb infók ütötték fel a fejüket, melyek cáfolták, hogy a redmondiak elengedték volna a kétkonzolos megközelítést, és most már konkrét adatok is érkeztek a kisebbik konzol teljesítményéről.

A Windows Centralon közzétett bejegyzés szerint az Anaconda 12 teraflops számítási teljesítmény elérésére lesz képes, míg a Lockhart csupán 4 teraflops körüli teherbírásra lesz belőve. Ez azt jelenti, hogy az olcsóbb konzol az Xbox One X 6 teraflopsát sem éri el a papírforma szerint.

Persze fontos hozzátenni, hogy ez tényleg csak a papírforma, éles bevetésben nem tudjuk még, hogy miként muzsikálnak majd a friss jövevények, hiszen az Anacondához hasonlóan a Lockhart is ugyanazt az új nyolcmagos processzort kapja, csupán az Anaconda 3,5 GHz-es specifikációjához képest némileg alacsonyabb órajellel.

Az új konzolok teljesítményét illetően azt is tudni lehet, hogy az Anaconda 16 GB RAM-mal érkezik, melyből 3 GB le lesz foglalva az operációs rendszer számára. A Microsoft az Xbox One X-hez képest eredetileg négyszer nagyobb játékon belüli teljesítmény elérését célozta meg az erősebb next-gen géppel. A háttértár tekintetében mindkét modell NVMe SSD-t fog majd akcióba küldeni, melyek olyan sebességgel rendelkeznek, hogy adott esetben akár virtuális RAM-ként is bevethetőek, szóval egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora előrelépésre számíthatunk a jelenlegi generációval összevetve.

A Microsoft Project Scarlett 2020 ünnepi szezonjára célozza majd meg a boltok polcait.

11 komment - szólj hozzá!