Xbox Series X - íme, a teljes specifikáció

  • Írta: fojesz
  • 2020. március 16.
  • Hardver
Link másolása
Újabb részleteket árult el a Microsoft a következő generációs konzoljáról, így jóformán mindent tudunk már a konzolról, csak a pontos megjelenési dátum és az árcédula hiányzik.

A Microsoft egy hivatalos blogposztban részletezte az idén karácsonykor boltokba kerülő Xbox Series X hardveres specifikációit, Austin Evanst és a Digital Foundry csapatát pedig közelebb is engedték a konzolhoz, így kiadós infódömping esett be a masináról így délutánra. A beszámolókról készült videókat a hírben is beágyaztuk, aki viszont mélyebben is elmerülne a témában, feltétlenül olvassa el a Digital Foundry mindenre kiterjedő cikkét!

Essünk át tehát elsőként a számokon, az Xbox Series X specifikációi így festenek:

  • CPU: 8x Zen 2-es mag @ 3,8 GHz (SMT-vel 3,6 GHz-vel)
  • GPU: 12 teraflop teljesítmény, 52 számítási egység @ 1,825 GHz, egyedi RDNA 2 architektúra
  • Lapka alapterülete: 360,45 négyzetmilliméter
  • Csíkszélesség: 7 nanométer (TSMC)
  • Memória: 16 GB GDDR6
  • Memória-sávszélesség: 10 GB @ 560GB/s, 6 GB @ 336GB/s
  • Belső tárhely: 1 TB egyedi NVMe SSD
  • Átviteli sebesség (IOPS): 2,4 GB/s (nyers), 4,8 GB/s (tömörített)
  • Bővíthető tárhely: 1 TB
  • Külső tárhely: USB 3.2-es HDD-k támogatása
  • Optikai meghajtó: 4K UHD Blu-ray-olvasó
  • Célteljesítmény: 4K-s felbontás 60 fps mellett - legfeljebb 120 fps


A specifikáció egyik érdekessége, hogy megerősíti a korábbi pletykákat, miszerint az Xbox Series X belső tárhelye rugalmasan bővíthető lesz, méghozzá azzal a külső 1 TB-os SSD-vel, amit a Microsoft és a Seagate közösen készített a konzolhoz. A kiegészítőt lényegében egy óriási memóriakártyaként kell elképzelni, és a konzol hátuljába kell bedugni. A Microsoft hivatalos blogposztjában már képeket is láthatunk róla, így fest majd:

A Digital Foundry beszámolója szerint egyébként az Xbox Series X teljesítménye rendkívül meggyőző, a konzol akár négy Xbox One S-játékot is tud egymás mellett futtatni párhuzamosan, a ray tracing pedig remekül működik, hála a dedikált hardvernek, amivel lényegében 25 teraflopra nő a konzol GPU-jának elméleti számítási teljesítménye. A Microsoft a Minecraften demózta a konzol sugárkövetési képességeit, a cikkben szereplő videók erre is kitérnek.

A Microsoft a jelentősen lerövidült töltési időket és a korábban beharangozott Quick Resume funkciót is egy-egy videóval szemléltette. Előbbire a State of Decay második részét hozta fel példaként a cég, amely az SSD-nek hála alig tíz másodperc alatt töltött be az új Xboxon, míg az Xbox One X-en majdnem egy perc után indult a játék. Érdemes hangsúlyozni, hogy a State of Decay 2 még nem Xbox Series X-optimalizált játék, vagyis ez a különbség akár még nőhet is.

A Quick Resume azt teszi lehetővé, hogy a játékosok több játék között válthassanak viszonylag gyorsan, mindezt pedig úgy, hogy onnan folytathassák a mókát, ahol legutóbb abbahagyták. A hivatalos Microsoft-poszt szerint a konzol akkor sem felejti el a játék állapotát, ha kikapcsoltuk, kihúztuk és lefrissítettük a firmware-jét.

Ezzel együtt arra is fény derült, hogy a Gears 5 is kap majd Xbox Series X-átiratot a konzol rajtjakor, amely a Smart Delivery révén ingyenes lesz a játék tulajdonosai számára. A port olyan grafikai beállítások mellett fut állítólag, amelyek a PC-s változat Ultra-szintjének megfelelők, emellett javították az árnyékeffekteken, a sugárkövetésen és az átvezetők framerate-jét is feltornászták 60 fps-re.

További érdekesség, hogy Xbox One X-hez hasonlóan az Xbox Series X hardvere sem úszta meg Master Chief-easter egg nélkül.


Habár az Xbox Series X kontrollere nagyban hasonlít az Xbox One-éra, néhány fontosabb különbség akad: a megosztások gombja mellett átalakult a D-pad, továbbá bevezetésre kerül a Dynamic Latency Input, amely kisebb input lagot ígér.

134.
134.
crytek
Gears 5 on Xbox Series X: The Tech Demo Analysed In-Depth:

https://youtu.be/oNZibJazWTo
123.
123.
Obi Wan Kenobi
Mikor felnőtt férfiak akadnak ki azon, hogy mennyire erős egy doboz szilícium meg arany. Majd a játékosok eldöntik, én például tuti nem fogok azonnal venni egyikből sem, esetleg ha a PS4 pro-m tönkremegy. Úgyis annyi pótolni való játékom van mint a rohadás.
118.
118.
Yanez
Elképesztő! Ha annyi időt fordítanátok játékokra, mint itt a fölösleges komment darálásra, sok jó címet tolnátok ki. Így viszont nem olyan biztos, hogy lesz miről mesélni az unokáknak. Azért pár komment szekciót szépen kiplatináztatok. :)
102.
102.
ADMlN
Így utólag azért elég jó tipp volt a 9 tflops körüli teljesítmény. Látszik, hogy fontosabb a hitelesség alapján rangsorolni a szivárgásokat ahelyett, hogy az ember csak azokat hallja meg amik alátámasztják az agendáját...
98.
98.
godach
#96: https://media1.tenor.com/images/2ede085010faefaaa5511602b000861b/tenor.gif
92.
92.
frankdelgado
#90: ilyen szempontból nektek jobb, mert többen vagytok, kicsapjátok egymásnak. S így nem is lesztek b..zik, csak kvittek. Meg ugye a Japó kultúrában nem létezik olyan, h perverzió....
87.
87.
frankdelgado
Ma kiderül, h mennyivel lesz xarabb a ps hardveresen.
86.
86.
logic5
Szánalmasak vagytok...
67.
67.
supair
Holnap kiderül .........elvileg.
64.
64.
#62: Még nem volt kúrva anyázás!
Kezdenéd? :)
62.
62.
Tegnap, amikor itt hagytam ezt a gépet, csak 8 komment volt itt. Most visszaültem, frissítettem és közben tippelem, hogy lesz vagy 49 kurvaanyázás. Erre most van 61, úgyhogy gratula, a havi prémiumcél elérve. XD
60.
60.
supair
#59: Ezek elmeroggyantak
59.
59.
Yanez
#55: Nem az elmeroggyantakról beszélek, hanem akik egy gamer oldalon sokkal inkább rajonganak egy műanyag dobozért, mint a játékokért. Akik szinte alig várják, hogy legyen okuk valami kárörömre, méghozzá valami doboz miatt! Szánalmas.
55.
55.
supair
#53: Igazad van. De f....sz meregetes mindig is lesz.Amugy elmeroggyant emberek is elnek kozottunk.Marpedig vannak jocskan......
53.
53.
Yanez
Teljesen mindegy milyen a nyers erő, a cél, hogy az előző generációnál legyen combosabb. Nem a konkurencia földbe döngölése a lényeg, bár látom egyeseknek ez a legfontosabb. Sajnos. Legyen mindkét félnél jó sok játék és mindenütt fusson jól. MS-nél legyen több brutál ex, PS-nél jó szolgáltatások is, s akkor senki sem fog műanyag péniszt méricskélni.
52.
52.
supair
Mindjart kapjuk az oltast pedig ez is benn a pakliban.Nem vagyok karvendo tipus istenemre mondom de ha igy lenne megneznem par ember arcat ........
51.
51.
Érdemes elolvasni a Digital Foundry tesztet!
"Hardvergyorsítás nélkül ezt a munkát az árnyékolókban lehetett volna elvégezni, de önmagában több mint 13 TFLOP-t fogyasztott volna el" - mondja Andrew Goossen. "Az X sorozat esetében ezt a munkát a dedikált hardverre töltik le, és az árnyékoló a teljes teljesítménnyel párhuzamosan futhat. Más szavakkal, az X sorozat hatékonyan képes elérni a 25-nél több TFLOP teljesítmény egyenértékét a sugárkövetés során."
50.
50.
Hát ha a Sony egy hangyafa.znyit is erősebb géppel jönne akkor szerintem már hónapok óta verték volna a mellüket napiszinten! Gondolom a Microsoftnak több infó áll rendelkezésére mint nekünk és nem véletlenül reklámozzák úgy,hogy a legjobb- legerősebb konzol míg a Sony lapít mint szar a gazban.
49.
49.
supair
Az amugy is problemas supportjukkal
48.
48.
supair
#46: Es exclusive garancialis javitas vagy csere.............
46.
46.
frankdelgado
#45: Gyors fetuningolják kicsit, aztán az eleve xar hűtés miatt szétolvad az egész, de előtte az őrületbe kerget mindenkit. De lesznek interaktív filmek rá.....
45.
45.
supair
A Sony nagy kussban van..........szerintem vakarjak a fejuket most, aztan gyorsan erositik a vasukat.Kidobnak valami szart visitani fogok a röhögéstől.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...