Betöltötte a hatvanat a Sega

Az 1960-ban alapított Sega idén elérte a hatodik X-et is. A hosszú évek alatt számos klasszikus játékot készítettek, olyan figurákat köszönhetünk nekik, mint Sonic, és egy időre még a konzolpiacon is próbára tették magukat.

A Sega idén tölti be a hatvanat, a története azonban kicsit messzebb nyúlik vissza hat évtizednél. 1940-ben Martin Bromley, Irving Bromberg és James Humpert összeállt, hogy megalapítsák a Standard Gamest, amin keresztül pénzbedobós játékgépeket gyártottak az amerikai hadseregnek. A világháború után új céget alapítottak Service Games néven, hasonló célközönséggel, az ebből származó „Sega” márkanév 1954-ben szerepelt először játékgépen.

Martin Bromley 1960-ban megalapította a Nihon Goraku Bussan nevű vállalatot, amely felvásárolta a Service Gamest, és ez az, amit végül a mai Sega vállalatként ismerünk. A Sega játékgép-importőrből hamar gyártóvá vált, a nyolcvanas években pedig beszállt a konzolkészítésbe is: a Master System, a Mega Drive, a Sega Saturn és a Dreamcast fűződik a nevéhez. A piacról végül kiszorult, azóta csak játékokat fejleszt és ad ki.

A Sega híresebb alkotásai közé tartozik a Sonic, a Bayonetta, a Phantasy Star, a Shenmue vagy a Yakuza, de például a Total War-sorozatnak is ez a kiadója 2005 óta.

Az évfordulót megünnepelendő a Sega egy különleges weboldalt indított, ahol többek között a cég történetét is megismerhetjük részletesen. Haruki Satomi, a vállalat feje, ünnepi köszöntőjében azt ígéri, nagy dolgokkal készülnek a hatvanadik évfordulóra.

18 komment - szólj hozzá!