Ellophatták az Xbox Series X GPU-információit

Kritikus, a GPU tervezését érintő forrásfájlok kerültek ki az AMD-től egy hacker tevékenysége nyomán. A hamarosan érkező Xbox Series X is érintett lehet az ügyben. Az AMD maga számolt be az ellenük elkövetett bűncselekményről.

Az AMD szűkszavú közleményt adott ki az ipari kémkedés tényéről, mely december óta tartja nyomás alatt a vállalatot. Ekkor ugyanis egy illető vette fel a kapcsolatot velük, és azt állította, hogy birtokába kerültek tesztfájlok, melyek jelenlegi és jövőbeli termékek tervezéséhez hasznosíthatóak. Ezeket az interneten tette közzé valaki, így jutott hozzá a neve elhallgatását kérő informátor. Az adatokat azóta eltávolították az azt közlő GitHubról a cég nyomatékos kérésére.

Az érintett GPU-k között egészen biztosan ott van a Navi 10, a Navi 21 és az Arden. Utóbbi fedőnév elvileg az újgenerációs Xbox GPU-ját takarja, és már korábban is kerültek ki az internetre a típust érintő bizalmas információk.

A hackerek természetesen nem szórakozásból emelték el az AMD szellemi tulajdonát, és a céljuk egyértelműen az, hogy vevőt találjanak rá. Azonban ha ez nem sikerül, félő, hogy egyszerűen nyilvánosságra hoznak mindent, amit birtokolnak. Innen nézve már nem pusztán üzleti károkat, hanem a biztonság szempontjából hátrányos helyzetet okozhatnak a cégnek.

Az AMD igyekszik higgadtan kezelni a helyzetet, és bízik benne, hogy az ügy nem jelent valódi fenyegetést rájuk nézve, noha nem tudják, pontosan mit birtokolnak az elkövetők. A jogi lépéseket megtették, és a hatóságokkal együttműködve igyekeznek felgöngyölíteni a jogsértést.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a híreket.

A RedGamingTech YouTube-on taglalja a hírt, ez a videóban 4:56-tól hallható:

24 komment - szólj hozzá!