Bemutatkozott a PlayStation 5 kontrollere

  • Írta: Baloo
  • 2020. április 8.
  • Hardver
Link másolása
Lerántotta a Sony a leplet a PlayStation 5 vezérlőjéről, ami a DualSense fantázianevet kapta, maga mögött hagyva így a DualShock-szériát. Adaptív ravaszok, haptikus visszacsatolás és megváltozott külső várja a PS5-játékosokat.

Az első, ami rögtön szembetűnik, hogy szakítottak a hagyományosnak nevezhető alap szürke/fekete színvilággal, helyette egy fekete-fehér designt kapunk ezúttal. A fénycsík a touchpad tetejéről, annak a két oldalára vándorolt, a formatervezésnél igyekeztek számításba venni az eltérő kézméreteket, és mindemellett növeltek az akkumulátor üzemidején is, amibe most már USB-C kábelen keresztül pumpálhatjuk a kraftot.

Az adaptív L2 és R2 ravaszoknak hála teljesen más élmény lesz elsütni egy fegyvert, vagy felhúzni egy íjat, ezt a játékfejlesztők programozhatják be a saját játékaikban. Hideaki Nishino ezek mellett még mesélt az úgynevezett haptikus visszajelzésről is, ami szerinte le fogja nyűgözni a játékosokat, amikor megtapasztalják, hogy milyen jól visszaadja például egy sárban csúszkáló jármű érzetét.

Habár a Share gombnak búcsút inthetünk, aggodalomra semmi ok, a Create gomb valamilyen formában átveszi majd elődje bizonyos funkcióit, de ennek részleteiről csak később nyilatkoznak a tervezők. Végül, de nem utolsó sorban, került egy zajszűrős mikrofon is a kontrollerbe, így headset nélkül is cseveghetünk, bár ez valószínűleg csak az alkalmi chat funkcióját látja majd el eredményesen.

Látható tehát, hogy a Sony mérnökei rendesen átszabták a kontrollert, míg a Microsoft inkább a "bevált recepten ne változtass"-elvet követi az új Xbox-vezérlő kialakításánál. Ti mit szóltok, hogy tetszik az új DualSense kontroller?

76.
76.
frankdelgado
73.
73.
gabore74
#37: rendelkezik 3.5mm jack csatlakozóval
72.
72.
gabore74
#38: rendelkezik 3.5mm jack csatlakozóval
62.
62.
Neo1989
Többé kevésbé ugyanaz mint az eddigiek. Illetve kicsit nyúltak a box dizájnjából sebaj. Mondjuk az Ex címek még mindig jobban érdekelnének.
57.
57.
Ganzer
Szerintem egész jól néz ki.
51.
51.
adamsfamily
#47: Detroitban azzal kellett felmosni,amikor a csicskarobottal ki kellett takarítani az alkesz házát.Én egyedül ott találkoztam vele.
49.
49.
Ps fanboy
A markolatok formálya elég xboxos lett, amúgy meg minden ugyanaz. XD. És hol van az érintő képernyő? He!
41.
41.
cyberstaker
#36: Pont most akartam meg fotosoppolni, mennyivel jobban néz ki :D
39.
39.
Marcus88
#36: https://i.imgur.com/f66xSdp.png
https://i.imgur.com/o5R43MC.png
https://i.imgur.com/1AddRvm.png
https://i.imgur.com/LvUSlIT.png
https://i.imgur.com/0VRkEQU.png
https://i.imgur.com/tftK2fZ.png
38.
38.
Obi Wan Kenobi
#37: Ha nagyon bezoomolsz akkor valami jacknek tűnő lyuk van rajta.
37.
37.
frankdelgado
Nem nagyon látni, hogy lesz-e rajta jack csatlakozó, mert én azért nem qkáznám a cloud II fülesemet.......
36.
36.
ADMlN
Így nézne ki teljesen feketében, de még nincs hír róla, hogy lesz-e ilyen:
S5in67T.png
35.
35.
Obi Wan Kenobi
#27: Nem hiszem hogy sima bináris állású gombok lettek volna, olyan szépen tudtam tartani ace gombát 7-ben a 410-et mint az álom.
34.
34.
gabore74
Valószínű,hogy a PS5 is ilyen színnel jön,fekete-fehér kombináció. A fekete PS4 fekete kontrollerrel jött. stb...
32.
32.
tsulok
#7: A markolat tényleg az Xbox kontrollerhez hasonlít, amit én nem bánok. Szerintem részben ezért is lett fekete-fehér a színe. Nem akarják, hogy túlságosan hasonlítson, az Xbox kontrollerre.

Sajnos a triggerek alakja nem nagyon változott, azt is átvehették volna. Remélem azért feszesebb lesz mint a mostani.
31.
31.
#29: Én is ezt mondom, hogy ha úgy lennének rajta a karok, mint az x-en, akkor kipróbálnám. Persze full feketében, ahogy minden sony cuccom (kivéve J70-es teló és PS1) volt. Cserélhető ceruzaelem ugyanúgy preferred.
30.
30.
cyberstaker
A formatervezés és a funkcionalitás is kielégítő számomra, viszont designerként mondom,a minta felosztás indokolatlan és a színösszetétel egészen borzasztó :/ Nem hiszem el hogy ennyire futotta, pláne hogy hogy jó lett az alap amivel dolgozni lehet.
29.
29.
godach
Remélem ez a dualsense akkora előrelépés lesz, mint először a dual analőg majd a dual shock.
És nagyon remélem, hogy cserélhető akkuval dobják piacra (nem volt még időm olvasni a cikket) csak a képet láttam, így azt mondom dizájnra bejövős. Kár hogy nincs aszimmetrikus változatban.
28.
28.
Banderas
#21: Attól függ D-sub, vagy DVI . Meg hogy Legalább HD redy t tudja? Vagy régi xga ,sxga mert akkor felejtos a téma . Javítsatok ki ha tévedek de a HD redy s monitorokon nem volt alap 1 hdmi bemenet?
27.
27.
adamsfamily
#7: A régi ps irányítóján is látszott,hogy nem az igazi a Dualshock dizájn,azért is raktak a DS4-re ravaszt,erre is azt raktak,nem véletlenül.Szerintem a Sony irányítója enyhén szólva egy fos volt ebben a generációban.Van Touchpad(teljesen feleslegesen),de nincs egy rendes ravasz,ami autós játékokban azért nem egy utolsó szempont.A ravaszok lényegében sima gombok voltak rajta,amíg a box irányítóban valóban ravasz van,hall szenzorral,ami érzékeli,hogy mennyire nyomtad be,rezgőmotorral meg minden szarral.
De látom,hogy az újra átnevezett start/select gomb még mindig nem ugrik ki annyira,hogy érezhető legyen.Nekem a DS 4-el pont ez az egyik gondom.
26.
26.
Kreto
#21: Mert nem csak egy kábel kell. https://www.youtube.com/watch?v=xqSJprqfItM
De vannak erre tematikus fórumok is nem ilyen helyen kell fentenni a tech kérdéseket.
21.
21.
DragonBleacPiece
nem tudna valaki légyszíves segíteni, milyen átalakítót kéne vennem hogy a vga monitort amin nincs hdmi bemenet, tudjam ps4-re használni? gondoltam a melóhelyen fogok gamelni, de eddig a 2-ből amit vettem egy sem jó :(
20.
20.
Clayman
19.
19.
Fata Morgana
Ahogy elnézem az "alapvető" hiba maradt továbbra is az L2-R2 gombokon támaszkodik a kontroller (gondolom nagy mérnöki kihívás ez) nagy valószínűséggel a PS5-höz is Nacon-t fogok használni.
18.
18.
zozo76hun
jol nez ki! vegre el tudott szakadni a sony a DS4 formatol kicsit! csak ne legyen annyira gyenge az akksi benne mint a nyomorult DS4-ben...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...