Kiszivárgott az Xbox Classic forráskódja

  • Írta: szlav
  • 2020. május 22.
  • Hír
Link másolása
Örülhetnek az emulátorkészítők, nemrégiben ugyanis kiszivárgott online az eredeti Xbox játékkonzol forráskódja, ezzel együtt pedig a módosított Windows 2000 rendszermagja is.

A The Verge beszámolója szerint a közelmúltban szivárogtatás útján kikerült a Microsoft kezéből az eredeti Xbox és a Windows NT 3.5 forráskódja. A 2001-ben megjelent konzol a Windows 2000 jelentősen módosított operációs rendszerén futott, így az illetéktelen érdeklődők ebbe is mélyebben beleáshatják magukat. A nyilvános weboldalakon keringő csomag az oprendszer kernelje mellett tartalmazta az Xbox szoftveres fejlesztői környezetét is, néhány emulátort és a Microsoft hivatalos dokumentációját a konzolról.

Habár a Microsoft már javában kutatja az esetet, nyilvánvalóan kétséges, hogy a redmondiakat különösebben szíven ütné az ebből származó jelentéktelen anyagi kár. Ennél érdekesebb azonban a történet, ha az Xbox-játékokat emulálni próbáló közösség szemszögéből nézzük a dolgokat. Számos emulátor készült már az öreg konzolhoz, de egy sem járt eddig maradéktalan sikerrel - a rendszerre megjelent több mint 900 játék közül mindössze nagyjából 40-et tudtak működésre bírni az ezzel ügyeskedők. A teljes kiszivárogtatott szoftvercsomag jelentősen megsegítheti a munkájukat.

32.
32.
delphijos
#22: “csak programokat , játékokat nem igazán írnak a másikra”

És ez az OS készítőjének a hibája ? Ezért kell “brutálisan” büntetni ?
31.
31.
#26: Nem vagyok egy agresszív gyerek , és itt az oldalon is nagyon ritkán tudnak kihozni a sodromból.Most sikerült.... .Mindenkitől elnézést, hogy olvasnia kellett.
30.
30.
Doc.
#29: Nem volt mindig hulladék. Még a régi, fekete weboldal idejében, amikor szerveződtek a GK találkozók meg ment a GK rádió sok jófej ember megfordult itt. Ebből a közösségből szinte nem maradt semmi, de cserébe mindenki nagyon okos és mindenhez (is) ért.
29.
29.
#26: A GK "forum" amugy mindig is ilyen hulladek volt, miert lepodsz meg?
26.
26.
Obi Wan Kenobi
#21: Egy súly csoport?? Külön??

Hova süllyedt a GK
24.
24.
Heldengeist
#20: "Másnak is megvan a lehetősége csinálni hasonlót és sikerre vinni."

Ez az, hogy a jelenlegi piacszabályozás pontosan ezt nehezíti a lehetetlenségig.

"Érdekes, az Epic store kapcsán pont azért megy a hiszti, hogy miért nem csak Steam van, hogy mer más is hasonlóval próbálkozni."

A magam részéről nekem az a bajom az Epic store-ral, hogy egyáltalán nem bízom a cég adatkezelési gyakorlataiban, illetve hogy nem tetszik, hogy felvásárolják bizonyos játékok exkluzivitását a platformjukhoz, ezzel nem megnyerik a fogyasztókat, hanem bezsarolják. Ahhoz, ahogy például a GoG és a Steam versenyez egymással, teljesen máshogy állok. Ők a szolgáltatásaik minőségével akarják magukhoz csalogatni a felhasználókat. Az a jó példa.
22.
22.
#20: A microsoft kitalált valamit. OK.SEmmi gond vele, de ha egyed uralkodó a piacin azzal már van. Pláne ha van jobb nála, csak programokat , játékokat nem igazán írnak a másikra, így sima monopol helyzet alakul ki.Amit igen büntetni kell.Nem fillérekkel, brutálisan kéne a microsoftot büntetni..
21.
21.
#11: Szerinted olyan emberek mint te megérdemlik a magyar beszédet?Nem hiszem.Nem tudom hányszor kell leírnom az oldalon vegyetek már vissza magatokból, aztán beszélgetünk.Nem vagyunk való életben egy súly csoport.... .Száj karatézni meg felesleges.Elég ha a Last of Us alkotói csinálják.
20.
20.
delphijos
#9: "Az már nem az, ha monopol helyzetet alakít ki."

Azért az fura hogy azért hogy valaki jókor volt jó helyen,csinált / kitalált valamit és esetleg még szerencséje is volt, akkor büntessék ? Másnak is megvan a lehetősége csinálni hasonlót és sikerre vinni. Érdekes, az Epic store kapcsán pont azért megy a hiszti, hogy miért nem csak Steam van, hogy mer más is hasonlóval próbálkozni. Amúgy értem én hogy sokszor nem szimpi dolog ez, de másrészről meg annak aki valami olyat csinál amit aztán marha sokan használni kezdenek , akkor az az ő hibája , és közkincsé kéne tennie ? Ha Te kitalálsz / csinálsz holnap valami fasza dolgot, és valahogy elterjed, akkor mit csinálnál ? Közkincsé tennéd , mert persze Te olyan jófej vagy ( és persze egy valag pénzed is benne lenne mire kifejleszted , tegyük hozzá )
14.
14.
Nem kárörömből, vagy ingyenesség szempontjából, de örülök ennek az eseménynek. Most pedig remélem lesz is egy teljesen accurate emulátor, amin jól megy minden játék. Engem pl nem érint, de sokakat talán igen és annál nagyszerűbb dolgot nem tudok elképzelni, hogy egy adott generációs konzol és a teljes játékállománya fennmarad az interneten és holnap, vagy akár 25 év múlva is elő tudod venni azt a jó játékot, amit szeretsz.

Előbb-utóbb minden konzolhoz lesz emulátor és ahogy eljött az idő, hogy a NES-SNES, Sega Megadrive "gépek" és a teljes játékállományuk egy kattintással hozzáférhetők ma már, és egy kis pendrive-on elférnek, el fog jönni mindegyiknek az ideje. Ez szerintem király dolog, hogy megmarad és fennmarad eredetiben minden játék. Ma pl Silent Hill 1-et, vagy csak PS1-esen, vagy csak emulátorral lehet félni és ez a két lehetőség van csak. Vagy a Snake Eater lemezem is vagy csak PS2-vel, vagy csak emulátorral tud pörögni, de mivel az emulátor maga egy HD remaster *minden* játékból, ezért azzal tolom.

Maga az Xbox, mint konzol azért nem egy nagy gurítás volt a PS2 mellett, de magában nem volt szar gép. Olyan játékok voltak rá, mint Forza 1, Fable, Brothers in Arms, Kotor, Halo, stb stb stb.

Miután ez lemegy, pedig jöhetne az Xbox 360 kódja is Phil plíz. Csak úgymond smart delivery+visszkomp módnak PC-re.
11.
11.
Bobby Kotick
#9: "s kb annyira ért hozzá mint én.Szóval"
mihez? miről beszélsz? csittelés előtt illene értelmesen, összefüggően legalább alapszinten beszélni magyarul
4.
4.
#1: "Másrészről szerintem ennyi idő után csak a szabadalmi/védjegy törvények alkalmatlansága, hogy még mindig ülhetnek a forráskódon"

Ott a pont.Már rég szarrá kellett volna szedni őket.De van akikre nem vonatkozik a törvény...
3.
3.
Bobby Kotick
#1: "Másrészről szerintem ennyi idő után csak a szabadalmi/védjegy törvények alkalmatlansága, hogy még mindig ülhetnek a forráskódon. Én 5-10 év után kötelezően és visszavonhatatlanul töröltetném ezeket. Persze biztos még most is rengeteg Windows 2000 kód van a 10-ben."

nem kell kommunizmus, köszi
2.
2.
crytek
#1: Az a kemény 39 db játék ami tolható a bc keretein belül nem fog kiesés okozni elhiheted
Ezekhez emulátor is felesleges és mert bár nem néztem meg de 95%-uk tuti van pc-re
1.
1.
Heldengeist
Egyrészről jelenthet kiesett bevételt az MS-nek, ha visszafelé kompatibilitással, 1st party emulátorral akarják az aktuális konzoljuk felé terelni a régi játékokkal játszani akarókat. Bár ez nyilván minimális.

Másrészről szerintem ennyi idő után csak a szabadalmi/védjegy törvények alkalmatlansága, hogy még mindig ülhetnek a forráskódon. Én 5-10 év után kötelezően és visszavonhatatlanul töröltetném ezeket. Persze biztos még most is rengeteg Windows 2000 kód van a 10-ben.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...