Kiszivárgott az Xbox Classic forráskódja

Örülhetnek az emulátorkészítők, nemrégiben ugyanis kiszivárgott online az eredeti Xbox játékkonzol forráskódja, ezzel együtt pedig a módosított Windows 2000 rendszermagja is.

A The Verge beszámolója szerint a közelmúltban szivárogtatás útján kikerült a Microsoft kezéből az eredeti Xbox és a Windows NT 3.5 forráskódja. A 2001-ben megjelent konzol a Windows 2000 jelentősen módosított operációs rendszerén futott, így az illetéktelen érdeklődők ebbe is mélyebben beleáshatják magukat. A nyilvános weboldalakon keringő csomag az oprendszer kernelje mellett tartalmazta az Xbox szoftveres fejlesztői környezetét is, néhány emulátort és a Microsoft hivatalos dokumentációját a konzolról.

Habár a Microsoft már javában kutatja az esetet, nyilvánvalóan kétséges, hogy a redmondiakat különösebben szíven ütné az ebből származó jelentéktelen anyagi kár. Ennél érdekesebb azonban a történet, ha az Xbox-játékokat emulálni próbáló közösség szemszögéből nézzük a dolgokat. Számos emulátor készült már az öreg konzolhoz, de egy sem járt eddig maradéktalan sikerrel - a rendszerre megjelent több mint 900 játék közül mindössze nagyjából 40-et tudtak működésre bírni az ezzel ügyeskedők. A teljes kiszivárogtatott szoftvercsomag jelentősen megsegítheti a munkájukat.

32 komment - szólj hozzá!