Beperelte a Manchester United a Segát

Bíróság elé viszi a Segát a Manchester United a Football Manager miatt, miután az csak a csapat nevét használta fel, a címerét már nem licencelte. A készítők szerint ezzel a korábbi években még semmi probléma nem volt.

A The Guardian számolt be róla, hogy a Manchester United beperelte a Segát és a tulajdonában lévő Sports Interactive-ot a Football Manager miatt, mert bár a készítők szerepeltetik a csapatot a játékban, a hivatalos címert már nem licencelték, hanem egy egyszerű piros-fehér csíkos logóval helyettesítették azt.

Márpedig ez annyira nem kóser a Manchester United szerint, ügyvédnyelven szólva "megfosztja a regisztrált jogtulajdonost attól a jogától, hogy a csapatcímerét licencelhesse". A Manchester Unitedé a világ egyik legértékesebb és legismertebb márkája, a klubnak rengeteg bevétele származik licencelésből, az viszont, hogy a Football Manager készítői csak a nevét használják, a címerét nem, egy trükk arra, hogy ne kelljen fizetniük. A perben a Manchester United illetékesei azt is sérelmezik, hogy a modtámogatással a logókat a játékosok maguk is pótolhatják, ezek használatára pedig buzdítják is őket az alkotók.

A Sega és a Sports Interactive egyelőre azzal védekezik, hogy az említett "trükk" teljesen jogszerű, ráadásul már hosszú évek, a Championship Manager elnevezésű epizódok óta ehhez folyamodnak: a készítők szerint azzal nincsen semmi baj, hogy kizárólag a labdarúgás kontextusában hivatkoznak a klubra, és használják a csapat nevét. Megjegyzik, a Manchester United pere egy kísérlet arra, hogy beavatkozzanak a videojátékpiacon zajló versenybe, és megakadályozzák, hogy aki nem licencelte egy csapat logóját, az ne is említhesse meg azt.

Hozzáteszik, a korábbi években több alkalommal is küldtek tiszteletpéldányokat a Manchester United vezetőinek, és azok sosem panaszkodtak a fentiekre, sőt az elemzőik és tehetségkutatóik még arra is megkérték a készítőket, hogy a felhasználhassák az adatbázisaikat kutatási célokból. Azt is leszögezték, hogy a játékban egyértelműen felhívják arra a figyelmet, hogy nem licencelték a csapat címerét.

A slusszpoén az, hogy a Manchester United edzője, Ole Gunnar Solskjær is nagy rajongója a sorozatnak. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

55 komment - szólj hozzá!