Xbox Live Gold - búcsúzik az éves előfizetés

A Microsoft szépen csendben beszüntette az Xbox Live Gold éves előfizetését, így csupán egyhavi vagy negyedéves terveket vásárolhatnak az Xbox-játékosok. Mi állhat a lépés hátterében?

Ha az Xbox Live Gold előfizetéséről van szó, számos felhasználó az egyéves terv mellett tette le a voksát, hiszen az online multiplayert és a havonta érkező ajándék játékokat tartogató szolgáltatás így érte meg a legjobban - míg az egyhavi előfizetést legjobb esetben is 10 dollár körül vásárolhatjuk meg, az egész évre szóló csomaghoz gyakran hozzájuthattunk 60 dollár körüli áron is.

Ez lenne tehát a Microsoft ördögi terve? Megszüntetik a hosszútávú előfizetést, ezzel rákényszerítve a vásárlókat a rövidebb, de drágább csomagokra? Vagy talán azért búcsúzik az egyéves terv, mert a Series X online szolgáltatásai nem igényelnek majd havidíjat? Természetesen semmi sem kizárt, de sokkal valószínűbbnek tűnik az, hogy most, kevesebb mint fél évvel az új konzol megjelenése előtt a redmondiak megkezdik az előfizetéses rendszereik újrastrukturálását, és igyekeznek egy csomagba konszolidálni azokat.

Érdemes ugyanis figyelembe venni, hogy az Xbox Live Gold mellett párhuzamosan fut az Xbox Game Pass és a Project xCloud havidíjas rendszere is. Ez így máris három különálló előfizetés, amivel egy átlagos Xbox-játékos zsonglőrködhet. A Microsoft is tudomásul vette, hogy ez így nem a legelegánsabb megoldás, hiszen néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy bedrótozzák az xCloud streamingszolgáltatását is az Xbox Game Pass Ultimate csomagjába - abba a csomagba, ami ugyebár tartalmazza a Game Pass konzolos és PC-s változatát is, plusz az Xbox Live Gold előfizetését.

Azt egyelőre tehát vészesen korai lenne kijelenteni, hogy a Microsoft a közeljövőben felszámolná az Xbox Live Goldot, de úgy tűnik, hogy a játékosokat elsősorban az Xbox Game Pass Ultimate felé próbálják terelgetni - elvégre a mindent átfogó csomag továbbra is megtartja az egyéves tervét, így ez lehet a legkifizetődőbb azok számára, akik egy fizetéssel le szeretnék tudni az előfizetéseiket.

34 komment - szólj hozzá!