Elégedetlenek a fizetésükkel a Blizzard dolgozói

Egy tavalyi felmérés kiábrándító eredményeit követően az Activision Blizzard a múlt hónapban megnövelte számos alkalmazott fizetését, néhányan azonban így is minimálbérért dolgoznak. A vállalat dolgozói versenyszerű fizetésért kiáltanak.

A Bloomberg jelentése szerint igen komoly lázongások folynak a Blizzard Entertainment berkein belül. Az Activision Blizzard egyik fő alappillére a hírek szerint jelentősen alulfizeti számos munkatársát, míg a stúdió vezető pozícióit elfoglalók komoly emeléseket kaptak a közelmúltban.

A sztori egy tavalyi felméréssel kezdődött, amelyben a Blizzard házon belül érdeklődött az alkalmazottak elégedettségéről a fizetésükkel kapcsolatban - mindezt azután, hogy az anyavállalat ezt megelőzően komoly leépítéseket hajtott végre, ezzel visszaszorítva a költségeket, de fokozottan leterhelve a megmaradt alkalmazottakat. A dolgozók fele azt válaszolta, hogy kifejezetten elégedetlen a fizetésével, így a nyilvánvalóan kiábrándító eredményeket számba véve a vállalat a múlt hónapban életbe léptetett egy kompenzációs tervet. Az ezzel eszközölt elhanyagolható emelések azonban csak olajként szolgáltak a tűzre.

A Bloomberg egy veterán munkatárs órabérét hozza fel példának. A szóban forgó alkalmazott 50 centtel többet keres óránként, a hónap végén azonban így is kevesebb pénzt visz haza, mint ugyanitt tíz évvel ezelőtt, hiszen az utóbbi időben kevesebb lehetősége van a túlórázásra. A legrosszabb helyzetben azonban a játéktesztelők és a közösségi menedzserek állnak, az ő fizetésük ugyanis gyakran csupán a helyi minimálbérnek felel meg. Több olyan beszámoló is napvilágot látott, amelyek szerint a hasonló pozícióban lévő alkalmazottak közül vannak, aki gyakran kihagyják napközben az étkezést, az ingyenes irodai kávéval elnyomva az éhségérzetüket. Egy másik dolgozó arról számolt be, hogy a partnerével már tejesen lemondott a gyermeknevelésről, pusztán anyagi okok miatt.

Az említett problémák és a vállalat lépésképtelensége nyomán az alkalmazottak összefogtak. Egy közösen szerkesztett, nyilvános táblázatot hoztak létre, melyben felsorakoztatták a korábbi, valamint az új fizetésüket, ezzel egyértelművé téve, hogy nem csak egy-két dolgozó izolált esetéről van szó. Csupán a keserédes poén kedvéért hozzáadták a dokumentumhoz a vállalat elnök-vezérigazgatójának fizetését is, hiszen nem mai téma már, hogy Bobby Kotick a szórakoztatóipar egyik leginkább túlfizetett CEO-ja - csak az elmúlt egy évben több mint 30 millió dollárt tehetett zsebre.

Az események kapcsán a Blizzard képviselője annyit válaszolt, hogy a vállalat törekszik arra, hogy méltányos, versenyszerű fizetést biztosítson a dolgozói számára. Ennek jegyében igyekeznek folyamatosan felülvizsgálni a dolgozók bérezését, az irányelvük pedig az, hogy fokozottan díjazzák a vállalat kiemelten teljesítő dolgozóit, akiknek köszönhetően továbbra is piacvezető szerepben maradhatnak.

38 komment - szólj hozzá!