PlayStation 4 - túl a 112 millió eladott konzolon

A Sony is helyzetjelentett a napokban, innen tudtuk meg, hogy a PlayStation 4 eladásai mára átlépték a 112 millió példányt. A konzol üzleti teljesítménye jócskán visszaesett, ebben a járvány is közrejátszott.

A Sony is közzétette az aktuális pénzügyi helyzetjelentését, a vállalatnak most is a PlayStation-üzletágat magába foglaló Game & Network Services nevet viselő részlege teljesített a legjobban. Az áprilistól júniusig tartó időszakban a cég teljes bevételének a harmadát hozta a konzolbiznisz, míg az üzemi eredménynek már több mint a feléért feleltek a videojátékok.

Ez számokban 606,1 milliárd jent (vagyis 5,7 milliárd dollárt) jelent a bevételi oldalon, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten, míg az üzemi eredmény esetében 124 milliárd jennél (1,1 milliárd dollárnál) állt meg a számláló, ami 68 százalékos plusz a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Ahogy az sejthető, az aktuális konzolgeneráció végéhez közeledve egyre nagyobb szerepet vállaltak a számokból a játékeladások és a szolgáltatások, míg a PlayStation 4 értékesítése alaposan lelassult. Míg tavaly 3,2 millió gép talált gazdára ebben a három hónapban, idén csak 1,9 millió, igaz, most a koronavírus-járvány is jócskán bekavart, hiszen a korlátozások miatt voltak elakadások a gyártáshoz kapcsolódó ellátási láncban.

Ezzel együtt a PS4-ből mára 112,3 millió darabot adtak el összesen, amivel továbbra is minden idők negyedik legkeresettebb konzoljáról beszélünk, ha pedig a kézikonzolokat nem számoljuk, akkor a második a PlayStation 2 mögött.

A járványnak azért pozitív hozadéka is volt: a PlayStation Plus-előfizetők száma 41,5 millióról 45 millió főre nőtt, és a játékeladások is megugrottak, ezek 74 százaléka ráadásul digitális úton történt. Az elmúlt negyedévben jelent meg a The Last of Us: Part II is, aminek a sikereiről már beszámoltunk: a Naughty Dog fejlesztése a legjobb PS4-rajtot produkálta.

A Sony a jelentésében a PlayStation 5-re is kitért, igaz, itt csak a szokásos mantráját ismételte el: állítása szerint a járvány ellenére sem csúszik a konzol premierje, és egyelőre a fejlesztési munkálatokba sem zavart bele különösebben a megváltozott helyzet. A cég arra számít, hogy a bevétele látványosan megugrik majd az év végén, az üzemi nyeresége viszont stagnálni fog, hiszen az új konzol bevezetésével a költségei is nőni fognak.

Kapunk még PS5-híreket a hónapban

Habár hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy az augusztusra pletykált State of Play elsősorban a PS4 játékaira fókuszál majd, és csak helyzetjelentés szintjén tér ki néhány (külsős) PS5-címre, a Bloomberg értesülései szerint számíthatunk még bejelentésre a hónap folyamán az újgenerációs konzollal kapcsolatban. Kérdés egyelőre, hogy milyen formában és mit fog bejelenteni a cég, de mi a magunk részéről már nagyon örülnénk egy dátumnak és egy árcédulának.
18 komment - szólj hozzá!