PlayStation 4 - túl a 112 millió eladott konzolon

  • Írta: fojesz
  • 2020. augusztus 5.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony is helyzetjelentett a napokban, innen tudtuk meg, hogy a PlayStation 4 eladásai mára átlépték a 112 millió példányt. A konzol üzleti teljesítménye jócskán visszaesett, ebben a járvány is közrejátszott.

A Sony is közzétette az aktuális pénzügyi helyzetjelentését, a vállalatnak most is a PlayStation-üzletágat magába foglaló Game & Network Services nevet viselő részlege teljesített a legjobban. Az áprilistól júniusig tartó időszakban a cég teljes bevételének a harmadát hozta a konzolbiznisz, míg az üzemi eredménynek már több mint a feléért feleltek a videojátékok.

Ez számokban 606,1 milliárd jent (vagyis 5,7 milliárd dollárt) jelent a bevételi oldalon, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten, míg az üzemi eredmény esetében 124 milliárd jennél (1,1 milliárd dollárnál) állt meg a számláló, ami 68 százalékos plusz a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Ahogy az sejthető, az aktuális konzolgeneráció végéhez közeledve egyre nagyobb szerepet vállaltak a számokból a játékeladások és a szolgáltatások, míg a PlayStation 4 értékesítése alaposan lelassult. Míg tavaly 3,2 millió gép talált gazdára ebben a három hónapban, idén csak 1,9 millió, igaz, most a koronavírus-járvány is jócskán bekavart, hiszen a korlátozások miatt voltak elakadások a gyártáshoz kapcsolódó ellátási láncban.

Ezzel együtt a PS4-ből mára 112,3 millió darabot adtak el összesen, amivel továbbra is minden idők negyedik legkeresettebb konzoljáról beszélünk, ha pedig a kézikonzolokat nem számoljuk, akkor a második a PlayStation 2 mögött.

A járványnak azért pozitív hozadéka is volt: a PlayStation Plus-előfizetők száma 41,5 millióról 45 millió főre nőtt, és a játékeladások is megugrottak, ezek 74 százaléka ráadásul digitális úton történt. Az elmúlt negyedévben jelent meg a The Last of Us: Part II is, aminek a sikereiről már beszámoltunk: a Naughty Dog fejlesztése a legjobb PS4-rajtot produkálta.

A Sony a jelentésében a PlayStation 5-re is kitért, igaz, itt csak a szokásos mantráját ismételte el: állítása szerint a járvány ellenére sem csúszik a konzol premierje, és egyelőre a fejlesztési munkálatokba sem zavart bele különösebben a megváltozott helyzet. A cég arra számít, hogy a bevétele látványosan megugrik majd az év végén, az üzemi nyeresége viszont stagnálni fog, hiszen az új konzol bevezetésével a költségei is nőni fognak.

Kapunk még PS5-híreket a hónapban

Habár hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy az augusztusra pletykált State of Play elsősorban a PS4 játékaira fókuszál majd, és csak helyzetjelentés szintjén tér ki néhány (külsős) PS5-címre, a Bloomberg értesülései szerint számíthatunk még bejelentésre a hónap folyamán az újgenerációs konzollal kapcsolatban. Kérdés egyelőre, hogy milyen formában és mit fog bejelenteni a cég, de mi a magunk részéről már nagyon örülnénk egy dátumnak és egy árcédulának.
18.
18.
#15: Egyébként most a játékok is aranyárban vannak hozzá. A Zelda is 70€ náluk, használtan meg kb 50€-ért mennek... Kicsit jobb lenne a minősége, vagy az ára tükrözné az időtállóságát, akkor nálam elférne egy, de tényleg. De akkor már a nem light-ot venném, mert azért van, amit sokkal jobb kitenni a TV-re.
15.
15.
Ooorky
#14: Sima 100k, Lite 65k ujonnan, használtan 80/50k.
Mondjuk akik bevásároltak most sokszor szaré hugyé adják, reggel is láttam egy 2 hónapos Lite-ot 128GB sd kártyával 55k-ért.
14.
14.
#11: Mostanában néztem, itt is annyi. Amúgy mennyibe került világvége előtt?
13.
13.
Ps fanboy
#11: Ja, biztos csak azért, mert amúgy nyílván mindenki csak Mariozni meg Zeldázni szeretne orrvérzésig. Xd
12.
12.
kamgecam
11.
11.
Ooorky
#10: nem csak az, 120-130k volt egy használt switch...
10.
10.
kamgecam
#8: A járványtól csak drasztikusan megnőttek a ps4 játék eladások.
9.
9.
kamgecam
8.
8.
kamgecam
#1: Nem a járvány hanem az új konzolgeneráció az oka.
5.
5.
#2: Ezért kötnek mostanság az emberek a brit listába bele, mert az elvileg csak a dobozos eladás. Abszolút nem elhanyagolható és persze számít is, de az adatod alapján kb csak 26 %-ban.

De akkor is a GTA5 dobozos eladás egy valódi WTF faktor mindíg benne. Úgy olvasom a brit listát, mint valami sci-fi thrillert: még a tököm sem tudja, hogy mi lesz a vége.
4.
4.
#3: Elolvastam még egyszer, de új szelek fújnak. Tisztellek, mint főszerkesztő, csak azért mondom.
3.
3.
fojesz
#1: Olvasd el szerintem újra azt a részt.
2.
2.
RangerFox
#1: Még a valódi vírusból is profitáltak ;)

Amúgy a 74%-os digitális játékeladás nagyon durva.
1.
1.
"A járvány" - írja a cikk, a keresetcsökkenésre, amikor az egész gaming világ profitált az álvírusból.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...