Bemutatkozott az NVIDIA RTX 3000-es szériája

A tegnap esti előadás keretei közt az NVIDIA hivatalosan is lerántotta a leplet a GeForce RTX 3070, 3080 és 3090-es videokártyáiról. Az új generáció flagship GPU-ja az alacsonyabb ára ellenére is rádupláz az RTX 2080 erejére.

Az NVIDIA leleplezte a sugárkövetésre specializált RTX-grafikus kártyák második generációját, az Ampere-architektúrára épülő RTX 3000-es GPU-sorozatot. A videokártyagyártók állítása szerint a puszta teljesítmény tekintetében sosem láthattunk még ekkora szakadékot két egymást követő generáció között. Ezt alátámasztják a tesztjeik is, melyek szerint a három bemutatott kártya legkisebb darabja, az RTX 3070 is megelőzi az előző generáció legerősebb bestiáját, az RTX 2080 Ti-t. Ennél is jobb összehasonlítási alapot nyújt az RTX 3080, amely rádupláz a hagyományos RTX 2080 teljesítményére.

Mindez persze többé-kevésbé várható volt, amivel azonban igazán meglepett minket az NVIDIA, az az új széria árazása. A szeptember 17-én érkező RTX 3080 700 eurós árazással kerül forgalomba, ezzel tehát ár/érték arányban erősen alálicitálnak a két évvel ezelőtt piacra dobott modelljeiknek. A széria belépő kártyája, az októberben érkező RTX 3070 500 eurót kóstál majd, a csúcskategóriás RTX 3090-et pedig 1500 euróért vesztegetik majd szeptember végétől.

Az arányaiban visszafogottabb ár és a komoly teljesítménynövekedés azonban nem minden, jókora fejlődésen esnek át a ray tracinget támogató dedikált magok is. Az új konzolgenerációban is feltűnő grafikai opció hírhedt tulajdonsága, hogy úgy eszi a framerate-et, mintha nem lenne holnap, az új GPU-k azonban az NVIDIA állítása szerint lényegesen költséghatékonyabban kezelik a sugárkövetést, így az jóval kisebb behatással lesz a játékok általános sebességére.

124 komment - szólj hozzá!