Új motoron fut a Starfield és a The Elder Scrolls VI

  • Írta: szlav
  • 2020. szeptember 21.
  • Hír
Link másolása
A Microsoft nagy bevásárlását követően felszólalt Todd Howard is. A Bethesda Game Studios arca említést tett a fejlesztőcsapat két legújabb szerepjátékáról is, így megtudhattuk: komoly technológiai ugrásra számíthatunk majd.

Miután a Microsoft égisze alá került a ZeniMax Media, ezzel együtt pedig a Bethesda Softworks összes stúdiója, nem meglepő, hogy Todd Howard is megszólalt az új fejleményekkel kapcsolatban. A Bethesda hivatalos oldalán közzétett bejegyzésben a modernkori Fallout- és The Elder Scrolls-játékok atyja megemlítette, hogy a stúdiójuk már a 2000-es évek eleje óta közeli kapcsolatot ápolt a Microsofttal, hiszen már a Morrowind is az eredeti Xboxon és PC-n jelent meg.

A múltba merengés mellett azonban szó esett a jövőről is, egész konkrétan a Bethesda Game Studios két óriásprojektjéről, a Starfieldről és a The Elder Scrolls VI-ról. A két szerepjátékkal kapcsolatban sajnos még ma sem vagyunk sokkal tájékozottabbak, hiszen a 2018-as E3 óta csendben folyik a fejlesztés, Howard azonban annyit elárult, hogy a Series X és S adottságainak köszönhetően nem csak grafikai ugrásra számíthatunk, de az erősebb processzorok és az SSD-nke köszönhető gyorsított adatfolyam is jót tesz majd a játékoknak.

A játékok fejlesztéséhez használt engine részleteibe ugyan nem ment bele, azt viszont megtudhattuk, hogy mindkét projekt a stúdió saját motorjának egy alaposan átdolgozott verzióját használja majd - egyelőre nem tudni, hogy ez a környezet továbbra is a Gamebryo/Creation Engine nevet viseli-e. Howard állítása szerint ez a legnagyobb engine-frissítés a The Elder Scrolls IV: Oblivion megjelenése óta.

28.
28.
PiszkosFred
#27: (GK: adjatok már egy k.va szerkesztési gombot basszus)
27.
27.
PiszkosFred
#26: Mert az egész Creation Engine egy moduláris felépítéső "lego" építmény, amelyhez minden évben megveszed a legújabb csudajó lego csomagokat, de az egész továbbra is egy 20 éve megvett ingatag kempingasztalra ragasztott műanyag térképre rakosgatod és faragod bele, mert azóta már mások az illesztési pontok.

Idővel kifizetődne az asztal kukázása és egy új, masszív, korszerű állvány összerakása, amelyre aztán - bár munkával -, de vissza tudod építeni a modulokat, de addig, amíg ezzel végzel, nem nagyon tudsz mit kezdeni. Ez pedig nem két perc, se az összerakása, se a tesztelése, hibajavítása, optimalizálása, stb. Nem hiába használja a mai fejlesztők többsége a piacról elérhető Unreal/Unity/stb. motorokat, amelyek szintén egy stabil alapok és amelyekbe a modulokat már te pakolod be.

Eddig a Bethesda nem engedhette meg azt, hogy a stúdió leálljon évekre, mire elkészülnek az új motorral, külsős embert pedig nem vettek fel csak ezért, hogy megcsinálja, mert Howard ragaszkodik ahhoz, hogy saját kezűleg rakja össze azt a motort, amit használnak a játékai.

A Morrowind első változata még a Daggerfall motorját használta volna, és annyira nem működött a dolog, hogy kishíján kukázták az egészet, csapatostól mindenestől. Ekkor jött a céghez Todd és rakta össze a NetImmerse alapokra épített Morrowind prototípust és ezt a félkész, de 3d-s játékot mutatta meg a Microsoftnak, akik kerestek egy nagy durranást a konzol megjelenésére. Ha akkor a MS vezetés nem mond igent a projekre, ma nincs TES sorozat, se Fallout és valószínűleg nincs Bethesda sem, vagy legalábbis nem ilyen formában és nagyságban. De, igen mondtak, és a többi már történelem: rekord eladások, sikerek, stb.

Ezért is írták tegnap az összes nyilatkozatban, hogy a Microsoft és a Bethesda (majd az abból kiváló és saját főnökeivé váló Zenimax) nagyon régi és több, mint nagyon jó kapcsolatban voltak és tegnap még inkább.
26.
26.
Hab
#25: Nem tudom én valamiért, mindig azt hittem hogy a túl sok interaktív tárgy okozza a galibát a Bethesda játékokban. Persze én nem igazán értek az ilyesmihez.
Miért tartod elképzelhetetlennek, hogy az alapokat átírnák, vagy legalább megpróbálnák kijavítani a hibáit? (Azt leszámítva, hogy az utóbbi 20 évben ez nem történt meg :D )
25.
25.
PiszkosFred
#24: És pont emiatt nem fogsz látni sosem erre a "motorra" készített Bethesda játékoknál tömött várost vagy tömegjeleneteket, mert egyszerűen képtelen kezelni és megjeleníteni a "motor" - komolyabb túlterheltség nélkül -, sok főt/npc-t/játékost. Ezért lézengtek csak páran Imperial Cityben az Oblivionban, ezért van rengeteg loading screen a nagyobb városokban (szinte házanként egy-egy), stb.
24.
24.
PiszkosFred
#19: Persze, a "motor" könnyen kezelhető, plusz olyan részletességben lehet a világot kezelni vele, amelyeket más motor nem, vagy csak nagyon sok melóval képes. De, pont ezzel a céllal készült a kétezres évek elején.

A gond a idő, az öregség és az, hogy a Morrowind óta a Creation Engine (leánykori nevén Gamebryo) renderer rendszere folyamatosan át lett írva, és amíg egyes részei frissek és naprakészek, addig rengeteg más megoldás még az alapverzióból származik. Folyamatosan fejlődőtt, Morrowind vízkezelésére szerintem mindenki rácsodálkozott, de később érkezett hozzá Shader 2.0, LoD, SpeedTree, FaceGen, Radiant AI scriptek stb. az Oblivionban, majd Skyrimban és a FO4-ben jött a komolyabb fizika és a Dx11, új fény(be)világítás, stbstb. Vagyis folyamatosan épült és szépült a motor az egyes alrendszerek frissítéseivel. Az egykori Gamebryo motorra már rá sem lehet ismerni, át is nevezték menet közben "saját" Creation Enginere.

Viszont a legnagyobb gond az, hogy akármennyire is fejleszted az implementálható külső vagy belső alrendszereket, ha az alap/gerinc rendering ugyanaz, azt írod újra és újra a Morrowind óta. Márpedig a cellákra épülő rendering nem változott, az a motor alapja, és az önmagában alapjaiban határozza meg a látványt, a megjeleníthető játékosok és npck adatait, jellemzőit, változásait, és mindezt minden egyes frame megjelenítésekor (!!!) - hiszen a Gamebryo motor eredetileg egy mmo motor volt (a NetImmerse), azt dolgozták át a Bethesdánál 2000-es évek elején és lett belőle a Gamebryo.

Pl ez frameratehez kötött számítás az oka annak, hogy a Morrowind óta egészen a Fallout 76-ig bezárólag előjön a Speed bug, ha ugyanis megvan a "vasad" hozzá és unlockolod a motorban fixre beállíott maximum fps-t és FOV értéket, akkor a játékosok mozgása iszonyatosan felgyorsul, hiszen a motor hamarabb végez a számításokkal a magas framerate miatt és már ugrik is a következő feladatra, ellentétben azon konfigokkal, ahol a számítás/számolás mondjuk egy picit tovább tart. Ezt persze le lehet programozni, hogy ne lehessen gond (Skyrimban, FO76-ban is megoldották, de csak korrigálták, az alapok ugyanazok a "motorban", azt nem írták újra). Ez is mutatja azt, hogy az a Gamebryo/Creation engine már nagyon régi, a Morrowind idején meglévő hiba közel 20 évvel később is előjön, akkor ott már gáz van. Főleg, ha egy multiplayer játékban látod mindezt :)

A legjobb megoldás az lenne, ha rászánná az időt a Bethesda és egy teljesen új alapokra épülő motort írna, de ez idő és pénz, amelyre eddig nem nagyon volt idő, illetve Todd ragaszkodott ahhoz, hogy az általa felügyelt játékokhoz a szerkesztő nagyon könnyen legyen használható. Plusz az sem segített ebben, hogy egyszerre mindig 2 projekten dolgoztak, így aztán tényleg nem volt idő erre.

De most, hogy a Microsoft lett a tulaj, annak temérdek idejével és pénzével, talán most kaphat a Bethesda egy akkora lökést a többi "családi" stúdió mérnökeitől, hogy felépítenek egy teljesen új motort, az abszolút nulláról indulva. Bár ennek a reménynek ellent mond az a tény, hogy a id ott van mellettük évek óta (amióta a Zenimax felvásárolta őket) és mégsem dolgozták át egyelőre az idtech motort, bár kétségtelen, hogy a FO4 esetében az id mérnökök és programozók alakították ki a gunplay játékmenetet, ezért is használhatóbb és jobb az fps lövöldözős rész a FO4-ben, mint volt az a FO3-ban.

Röviden ennyi a baj a motort alkotó temérdek alrendszer tényleges alapjával, idestova 20 éve :)
23.
23.
Ooorky
#19: F76-ban PS-en átestem az aszfalton...
Grafikai glitch-ekről meg hosszú listát lehetne írni pedig csak 2 órát toltam megjelenés után 1 évvel.
22.
22.
Hab
#15: Hát én azt kétlem, hogy az Obsidian egy embere már 2 éve tudott volna arról, hogy az MS megveszi a ZeniMax-ot, pláne hogy akkor még ők se tartoztak oda. Amúgy én úgy tudom, hogy 1,5 hónapja dolgozik ezen az új projekten, még úgy is nehéz lenne ezt elképzelni, de legyen neked igazad :)

#19: Azért Oblivion modok nélkül is bőven crashel-t
20.
20.
Kelan
#7: Én nagyon szeretem a Bethesda játékait, de az M$-től várni hogy megszűnnek a bugok, olyan mint a szalonnától várni, hogy majd felszívja a zsírt. :)
19.
19.
Extol
#4: Azért az a bugos sz*r alapja volt egy sikerszériának. Az hogy kifagy stb az azért van, mert a játékosok már kezelhetetlen mennyiségű modokkal nyomták tele a játékot, melyek nem minden esetben vannak rendesen megscriptelve
18.
18.
godach
#17: Egyedül azért bízakodom, mert most a sajátjukat (HALO is eltolták) mert a játékosoknak nem tetszett. Remélem azért hogy tényleg ne hulladékot adjanak ki a kezükből. Hátha ezt a tendenciát követnék.
17.
17.
Heldengeist
#7: Épp ez az, elég csak megnézni az Elder Scrolls és Fallout szériát. Amit a Fallout 3 után csináltak, az alapján minimum a menedzsmentet utcára tenném, ha a Microsoft lennék.
16.
16.
godach
#14: Igazából én is ebben bíznék, viszont azért vegyük figyelembe hogy a saját játékaikkal sem bántak túl ügyesen.
15.
15.
PiszkosFred
#12: Sőt, mondok jobbat. Sawyer 2018 óta dolgozik egy titkos projekten, amelyet twitteren is jelzett már és amely BIZTOS, hogy NEM az Avowed.

Nagyjából ekkor kezdtek komolyabb tárgyalásba a Microsoft és a Zenimax. Ez anno ki is szivárogott, hogy valami nagy dologra készül a Zenimax, de akkor azt hitte mindenki, hogy a tulajok akarnak kiszállni úgy, hogy a privát cégből részvénytársaság lesz, és az átváltást gründolja titokban a Zenimax (eltűntek a vezetők az impresszumból, a csúcsvezetők (Altman, Bruckheimer, Trump stb.) és az elnökség sűrűn összeült, stb.)

Na most miért ne lehetne, hogy a kettő összefügg és az Obsidian már két éve hegeszti Sawyer vezetésével a FNV 2-t? Főleg, hogy Sawyer megint húzza a nép agyát Twitteren. :) (lesznek még itt meglepetések a konzol startjára)
14.
14.
PiszkosFred
#12: Eddig volt álom, most már bármikor megtörténhet. Egy családban van most már Fargo, az Obsidian és a Fallout franchise, ebből bármi lehet. A MS és a Bethesda pedig a pénznél csak egy dolgot szeret jobban. A még több pénzt. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan Carmack után Fargo is visszatér az első sikerek "helyszínére". Gondolj bele, hogy a Fallout 5. nagyon nagyon sok évre van még, Starfield és a TES VI után, abba az időbe belefér egy újabb singleplayer nem számozott rész, a FO76-ot nem fogja zavarni.

A Microsoft nem azért fizetett kb annyit, mint a Disney a Marvelért és a Starwarsért együttesen, hogy ne csináljon ezekből a címekből aránylag hamar baromi sok pénzt.
13.
13.
crytek
Megkapják a Halo Infinite enginejét az úgyis közönségsiker is lett :)
12.
12.
Hab
#9: Azért a Fallout-ot egy spin-off erejére odadobhatnák az Obsidian-nak, vagy akár az inexile-nak egy Fallout: Tactics folytatásra :D Csak álmodozom :D
11.
11.
Hab
#6: A bugokkal mindig is együtt tudtam élni, meg általában szerencsém volt és elkerültek. A crash-selést azért nagyjából megoldották a 64bit-es Skyrim-tól. Legyen a látvány, a fizika és az animáció a kornak megfelelő, a debuggolást majd megcsinálják a modderek, mint mindig. :D
10.
10.
BorisMetod
dehogy fut új motoron... :''D
9.
9.
PiszkosFred
#8: Már nem tudok ki, mert ma mindenki nyilatkozik többször is, de az egyik fejes elmondta, hogy a stúdiókban a jelenlegi vezetés marad a főnök, még az új játékokat is a Bethesda adja majd ki, nem a MS. Vagyis ebbe egyelőre nem sok beleszólásuk lesz, maximum adnak melléjük extra emberi erőforrást másik csapatból.
8.
8.
Ooorky
#7: Természetesen csak az open world hulladékgyáros részlegre gondoltam.
7.
7.
zsocc-nrg
#3: "Remélem az IP-k szétosztása után az MS szabad szélnek ereszti a bandát"

Ezt komolyan gondolod?? :D olyan kiváló játékokat tettek le az asztalra amiken generációk nevelkedtek, (köztük én is) elég csak az Elder Scrolls vagy Doom szériákat említeni, de pl a Dishonored is remekmű. Ez olyan mint mikor a Lionhead-et kukázták akik ugyancsak fantasztikus címeket készítettek szóval nagyon remélem hogy ez nem fog megtörténni. Én inkább azt remélem hogy a Microsoft felügyelete alatt mostantól kevésbé lesznek bugosak a cuccaik de ennyi.
6.
6.
PiszkosFred
#5: Biztos, hogy bizonyos szempontból szebb, korszerűbb és urambocsá' használhatóbb is lesz, mint a mostani FO76-ban látott CE, hiszen te is láttad, hogy azért a FO4 után volt előrelépés a FO76-ban, látvány, fények, render távolság, stb. tekintetében mindenképpen. De mindez hiába, ha ugyanazok a bugok és hibák jönnek elő idestova 20 éve, mert ahhoz a teljes alapot kellene újraírni/alkotni, arra meg nem lesz idő, se pénz. A Starfieldnél, amely már egy két éve játszható fázisban van, erre nincs esély. TES VI. sem, az is lassan megkapja majd a SF felszabaduló embereit és akkor már nem fognak ezzel szórakozni. Ez már így marad, a jó hír az, hogy megszoktuk a motor f.szságait...

De, ne legyen igazam és lepjék meg a világot, hogy egy korszerű - és nem általuk fejlesztett -, netes játékra is alkalmas új rendszert használnak a köv. projektekben...
5.
5.
Hab
#4: Szerintem várjuk ki a Starfield-et, aztán meglátjuk mennyit fejlesztettek rajta.
4.
4.
PiszkosFred
Olyan értelemben, amitől hirtelen nedves lett a bugyi, olyan értelemben NEM fog új motor futni se a Starfield alatt, se a TES VI. alatt.

Elmondták, most is elmondta, hogy a "motor" mint olyan, millió alrendszer összessége. Így aztán a Morrowindhez képest új motort kapott az Oblivion, ahogy a FO3 is, a Skyrim is, a FO4 is, sőt, még a FO76-ban is ki lett cserélve pár rendszer és emiatt az is ÚJ-nak tekinthető motor. Aztán mire mentünk vele, ugyanaz a bugos szar az alapja immáron 20 éve.

Ennyi.
3.
3.
Ooorky
Lefejtve a BS-t még mindig az ezeréves sz*rt fércelik, de lehet új nevet adnak neki.
F76-nál eltolták a "4 times the detail" marketing szöveget, most visszavettek.

Remélem az IP-k szétosztása után az MS szabad szélnek ereszti a bandát, kivéve a pályatervezőket, azok bedolgozhatnak más, tehetséges stúdióknak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...