Mit ígér a visszafelé kompatibilitás az új Xboxokon?

  • Írta: fojesz
  • 2020. október 14.
  • Hardver
Link másolása
Miután a múlt héten a Sony közzétett egy összefoglalót arról, hogy mit ígér a PlayStation 5 visszafelé kompatibilitás címén, a Microsoft is megtette ugyanezt. Lássuk a részleteket!

A Microsoft közzétett egy blogposztot, amelyben azt részletezi, hogy milyen extrákkal érkezik majd a visszafelé kompatibilitás funkció az Xbox Series-konzolok esetében. Habár a bejegyzés több ismert részletet is tartalmaz, érdemes lehet így egyben is áttekinteni az újdonságokat.

Ahogy azt már bizonyára tudjátok, az Xbox Series-konzolokon számtalan előző generációs játékot futtathatunk majd: a kinectes címeket leszámítva az Xbox One-anyagok egytől egyig játszhatóak lesznek az új gépeken is, míg az első generációs Xbox és az Xbox 360 kínálatából azokkal a játékokkal számolhatunk biztosan, amelyek már az Xbox One-nal elindított visszafelé kompatibilitási programban is részt vettek. A támogatott játékokat az új konzolok natívan hajtják majd, ami azt jelenti, hogy a lehető legjobb framerate és felbontás mellett élvezhetjük őket, és a töltési idők is jelentősen csökkenni fognak hála az új konzolok SSD-jének.

Ezenkívül minden játék HDR-támogatást kap majd, méghozzá az Auto HDR funkciónak hála teljesen automatikusan, a fejlesztők részéről ez semmilyen munkát nem igényel - valamint mindegyik anyag esetében jobb lesz a textúraszűrés, és ezáltal javulni fog a képminőség. A Microsoft egy másik új technológiát is bevezet, amellyel bizonyos címeknél lényegében meg tudja duplázni a framerate-et. Habár ez a lehetőség nem mindenhol lesz elérhető, a fenti videón már láthatjátok, hogyan szalad a Fallout 4 30 helyett 60 fps-sel. Ezenkívül az Xbox One X-szel bemutatkozott Heutchy-módszer is visszatér, amely egyes Xbox-, illetve Xbox 360-játékokat 1440p, valamint 4K felbontás mellett tesz játszhatóvá attól függően, hogy a Series S-en vagy a Series X-en játszunk.

A visszafelé kompatibilis címek lejátszása végtelenül egyszerű lesz az ígéretek szerint, az indításhoz elegendő majd behelyeznünk a játékok lemezét, vagy letölteni azokat a digitális könyvtárunkból. A felhős mentésnek köszönhetően onnan folytathatjuk a kalandjainkat, ahol legutóbb abbahagytuk - a zökkenőmentes átmenet érdekében a Microsoft az Xbox 360-tulajok számára is ingyenessé teszi ezt a funkciót.

109.
109.
Vis Major
Olvasva azt hogy itt mi meg; kb két hete néztem ezt meg;
https://youtu.be/R153yQ5LNSk
Csak hogy legyen újabb téma és trollkodjak. A másik pedig hogy arra viszont nem emlékszem melyik videójukban mondta el- aki itt követi őket majd linkeli esetleg- elmondta hogy a köv. generációs konzol minőséghez legalább egy 1millás gép kell és az sem lesz elég arra hogy 7évig meglegyen a konzol minőség :D XD.
Indulhat az eszmecsereXD
108.
108.
Ooorky
#101: Akkor is ugyanez ment, csak nyomtatott sajtóban, tv reklámokban és természetesen az iskolák udvarán :-)
Genesis megjelenésekor "Sega does what Nintendon't" reklámok, mivel az ő konzoljuk 16 bites volt a NES meg ugye csak 8 (később a SNES-nél a Nintendo visszavágott, hogy a SNES-ben viszont dupla annyi Mhz van), vagy az Atari Jaguar "Do the math" kampánya mivel az övék 64 bites volt, a Segáé és Nintendoé meg csak 16 :-)
105.
105.
Marcus88
#103: Ps1 anno 2001-ben ez volt az első rá:
https://www.youtube.com/watch?v=otfykctFqBk&t=453s
103.
103.
Obi Wan Kenobi
#101: Ah, ne is mondd, mikor 7 évesen megkaptam az első konzolomat :D egy PS1 volt és imádtam. Tekken 3-at nyomtam azt hiszem és a kockadolgok valahogy sokkal szebbként égtek a fejembe mint amilyenek valóban voltak :D visszanézve látszik a különbség a konzolok között de az emlékemben meg sokkal szebb minden. Nagyon hiányzik az a kor
101.
101.
Marcus88
#96: Látszik nem játszott 15-20 évvel ezelőtt konzolokon,azt sem tudtuk mi az a TFlop,és királyul el voltunk az akkori játékokkal.
Ahelyett,hogy nagyítóval nézné a különbséget játszani kellene és élvezni a játékokat.
90.
90.
godach
#89: Amit beszéltünk, megbeszéltük.
A tied, az megy az enyémbe az enyém meg a fiaméba (Te jó isten, mekkora morbid egy mondat lett ez) :D :D :D
Kifizetem én, azon nem múlik. Vagy tőled veszem, vagy téged kérdezlek, hogy mit vegyek. :)
86.
86.
godach
#85: Igazából, én annyit kaptam, hogy megérkezett a kártya.
Azóta se tudom, hogy mai napig használja e, működik, meg van elégedve vele stb.
Nem akartam "nyomulni" hogy ne azt érezze, hogy követelem a köszönetet így sosem írtam rá, de azért jól esett volna tudni, hova is került a kártya amit annyira szerettem.
de ez a filmes szakma ilyen. Utólag, mit vergődjek? D
De tényleg kíváncsi lennék, hogy örült e neki annyira, mint én amikor feladtam a postán :D
85.
85.
#81: Én nagyon szerettem a 7970-emet és valamelyest hasonlóan akartam vele eljárni. 40 körül volt a kéz alatti ára, amikor meg akartam tőle szabadulni és egy szimpatikus embernek 20-ért odaadtam, hogy garantálom, hogy jó és ha nem működik, akkor visszafizetem a pénzt.

Megérkezett neki, táp problémák. Következő fizetésnél vett tápot. Utána újabb egy hónapig kínlódott vele, hogy SLI-be kösse valami másik, három generációval azelőtti AMD kártyával. Utána már szervizben volt a gép 3 hétig, mégsem működött a kártya, amit eladtam neki.

Nem tudom, mit csinált vele, de a Witcher 3-mal játszottam a tökéletes 7970-en, amikor hozta a postás az új kártyát. 30 perc kártyacsere után dobozba és postára adtam neki a kártyát. 3 hónap múlva visszakérte a pénzt és én vissza is adtam neki, mert többre tartottam a szavamat, mint ez. Totál negatív tapasztalat ilyen téren.

Persze itt benne van, hogy nem elajándékoztam.
82.
82.
#80: "Szóval volt értelme, nagyon is."

Annak is van értelme, ha az ember vesz egy lapos profilú pár méteres (egyedi igény szerinti hosszú) lan kábelt. Nem azt mondom, hogy körbe kell vezetni a lakáson és azt sem, hogy mindig legyen ott átlóban a szobában. Ha nem is minden kacathoz, de amikor "vészhelyzet" van, mert azért 100 giga a játék és minimum most, vagy max egy cigi után játszani akarsz vele, akkor megéri bedugni

Ugyan így vagyok a laptop vs asztali gép netsebességgel is. Mindenre jó a wifi a kis géppel, de ha hálón, vagy netről rá akarok tölteni 10-20 gigát, akkor alkalom adtán megéri bedugni. Nekem full csoffadt a netem, 200 mbit eleve, de csak akkor, ha a városban senki más nem használja, a wifi meg 20+ és 40 mbit között van. De 40 max csak akkor, ha az oroszok EMP bombát dobtak be a városodba és mindenkinek megsemmisült mindene - te meg nem voltál otthon éppen.
81.
81.
godach
#78: Nekem a mostani gépem, hetedik éve van meg. Még DDR3-as időszakban szerváltam egy nagyon kedvező ajánlattal. 5 irodai gép volt, amik biosban voltak levédve és nem lehetett kezdeni velük semmit sem. Én megállapodtam a sráccal, hogy mind az ötöt újratelepítem és használhatóvá teszem, de akkor az egyik az enyém cserébe.

A paraméterek, amikre emlékszem, hogy valami i3 volt benne, 128-as SSD, egy 500-as winyó, és valami integrált VGA no meg 8gb ram. Egy este alatt lezongoráztam az egész gépet, szóval nekem tökre megérte még úgy is, hogy tudtam, hogy fejleszteni kell.
Az első az volt, hogy vettem bele egy VGA-t amit te ajánlottál. Radeon 7970 volt a cuccos és nagyon nem mentem félre vele. Tavaly előttig az volt benne. Viszont ez a 6-pin-es csatlakozó nem volt, szóval beruháztam egy fél moduláris tápra. A márkáját meg nem mondom, nincs kedvem benézni az asztal alá, de 800 Watt és azóta is az megy. A 2013-as Tomb Raider utáni rész amikor megjelent (Rise, Shadow?) akkor viszont már nagyon nem akartak menni a dolgok. Azt ajánlották (lehet te, hogy cseréljek egy i5-re mert nem a kártya és ram a gond, hanem biztos a proci. Hardverapró = Debrecen és környéke (használt cuccot nem veszek, csak személyesen, hogy azért lásson is az eladó és kicsit nézze meg, ki hozza vissza a szart amit elad, ha az) és vettem egy i5-öt a gépbe. Ennek is már sok éve.
Eddig ráköltöttem a VGA volt 60, a táp 20 és az i5 is egy 20-as, tehát száz ezret.

Egyszer aztán a csoportomban volt egy srác, akinek leégett a gépe és mindent össze tudott szedni, csak VGA nem volt neki. Valami streamer vagy youtuber moderátora volt, aki becsatlakozott a játékokba is. Jó fej volt, csíptem és mivel pont akkor ajánlottak egy 970GTX-et 50.-ért, így nekiajándékoztam a Radeont és megvettem a mostani VGA-t. (150-nél tartunk).

Ez a gép, nekem mai napig megy és pár hete kaptam egy ajánlatot, egy 4 terás winyóra 25 ezerért. Meg is vettem. Szóval, nyolc év alatt, ráköltöttem a gépre 175-ezret, és azóta minden szuper. (Nem, hazudok. Pár hónapja az eredeti SSD-t kicseréltem egy 500-asra és a fiam gépébe ment az enyém, az megint volt vagy 15 ezer.

Szóval, aki az ár miatt szídja a PC-t az nem jól csinálja (nem beszélve a rengeteg melléktevékenységről amit tolhatsz rajta).
De ez a rész teljesen igaz: "nem feltétlenül kötelező állandóan cserélgetni, ha jót vettél az jó is marad."
Ezért is kérdezlek téged meg még pár embert, ha venni akarok valamit. Nekem nem a hülye marketing duma kell, hanem egy felhasználó véleménye.
56.
56.
adamsfamily
#52: Úgy értettem,hogy ezek azok az exkluzív szériák,amik elég "régiek" és még mindig kapnak folytatást illetve elég sok részt megéltek,nagyjából mint a MS fronton a Gears,Forza,Halo hármas.De persze a Sony folyamatosan gyártja az újabb szériákat és van miből válogatni.
54.
54.
godach
#50: Én pontosan ezt mondatm minden ismerősömnek, hogy ne várjanak csodát. Most amit felvásárolt az MS az majd idővel térül meg. Vagy generáció végén, vagy a következő elején de tuti hogy nem most.
Elég csak megnézni hogy mennyit dolgoztak egy TloUS és 2 között :D
Am úgy látom, hogy a jó játékokat nem szereted kihagyni te sem, szóval ha akarsz egy életre szóló élményt, akkor a Part Two.-t iktasd be.
Mindketten boldogak leszünk! Te egy élménnyel leszel gazdagabb én meg megveszem a mennyországba a jegyem, hogy megalkottam egy újabb sony bérencet xD
52.
52.
Yanez
#47: Hát nagyon nem csak UC, GoW meg GT van PS exek között. A műfaj palettát pedig csak fps téren kéne bővíteniük, vagy ezt most hogyan értetted? Az MS-nek pédául sokkal több téren kéne bővíteniük a palettát, de ez a paletta bővítés duma már önmagában teljesen felesleges, hiszen mindkét konzolra nem csak exkluzívok léteznek. Kell xboxra egy jó kis tps? Ott a TR széria, Control, Max Payne meg egyebek. Kell a ps-re fps? Metro széria, Far Cry széria, CoD, BF, stb. Nem kell ennyire szűkíteni, mert nem csak exkluzívok vannak. Aki játszani akar a konzolokon, nem pedig exeket számolgatni, annak mindenütt rendelkezésére áll egy tonna játék, mindenféle műfajt kínálva.
50.
50.
adamsfamily
#48: A Beyond Two Souls tényleg jó játék volt,meg a Heavy Rain is,a Detroit-nak viszont háromszor ugrottam neki,de valahogy nem fogott meg.Olyan érzésem volt annál a játéknál,mintha kicsit Spielberg-től az AI-ból emeltek volna át pár dolgot.Hozzáteszem az AI soha nem tetszett.
Annyit még hozzá fűznék,hogy a Sony általában azért hoz be új AAA címeket,a MS viszont ott gyengélkedik konzol fronton.Szerintem a mostani pár MS játék ilyen "adjunk ki valamit gyorsan hogy végre ne baszogassanak" indokkal készült,mert speciel erre volt idő.Nagyjából 2-3 év,mire a mostani felvasárlásoknak tényleges eredményei lesznek és akkor is csak azok a stúdiók fogják csak kiadni a játékaikat,amiket a legelső körben vettek.
48.
48.
godach
#47: Igazából félig, igazat adok (jajj, de szép magyar mondat).
Szóval azt érzem én is, hogy van egy bevett zsáner (ala ubisoft) csak itt a TPS, ami alá belöknek valami jó sztorit és grafikát (amit nem cinikusságból írok, hanem tényleg jó) meg egy átlagos gameplayt. És azért mondom, hogy átlagos, mert míg az Ubisoftot nyírjátk, amiért egykaptafa (mert tényleg az) AC = WD =FC = Rainbow és Ghost Recon ott a játékmenet ugyan az és a skin no meg a stílus más, itt szerintem ugyan az a helyzet.
Az FPS játékosokat, a versenyjátékosokat, az rpb, az rts játékosokat... TPS-.en kívül mindenkit letojnak. Amit csinálnak az jó és bár azt szoktam mondani, hogy kevés, igazából nem kevés, de lehetne sokkal de sokkal több is.

Viszont azokat sem értem meg, akik szerint a sony exek felszopottak vagy csak úgy vannak. Én egy Detroit, Two Souls (kösz Yanez, a blogod nélkül sosem érdekelt volna a dolog) vagy egy Days Gone esetleg Lost Legacy kihagyásával bizony, minden nagyzolás nélkül kevesebb ember lennék.
43.
43.
godach
#42: Egy konzolt használsz, vagy egy stílussal játszol? Mert ha nem, akkor hihetetlen, hogy mindent ki tudsz pörgetni az adott generációban. Max ha nem nyertél a lottón....
tényleg, nyertél?
Nincs egy cigire-valód meg egy kicsi még kőcsön? :D
42.
42.
Oistrakh01
Az én véleményem meg az,hogy ha tehetem mikor veszek egy új gépet csak új nextgen játékokkal szeretnék játszani,teljesen hidegen hagy az hogy régi játékokkal játszak..
36.
36.
godach
#35: Minimum xD
Mondjuk, Duken zsivány ő nem rúgatja ki magát, csak átalakul :D
34.
34.
godach
#30: Ellentétben Ultimateval, neki volt gerince nicknévvel és avatárral visszatérni. Sokan itt azt hiszik, hogy csak egy reg és meg van oldva. A tartás viszont nem mind1. Én, ha kivágnának közelébe se jönnék az oldalnak még más névvel sem. Azt hiába változtatom meg, én attól még én maradok és erre hamar rájönnek az emberek.
Azt, hogy ezt ki hogy dolgozza fel, már egyéni dolog.
Én minden esetre örülök hogy visszajött, de ezzel együtt (bár én máshol is tudom tartani a kapcsolatot vele) remélem kicsit a társadalmi beilleszkedésre is odafigyel :P
31.
31.
Őrnagy
#26: Már késő, örökre megsértettél.
26.
26.
godach
#25: Bocs Major, nem neked csak téged olvastalak és oda kattintottam :/
25.
25.
godach
#5: Bejöttem egy jót beszélgetni, de csak a szokásos...
18.
18.
Anti4730
Na igy hogy az elso xbox es a 360 jatekok kozul ugyanazok jelennek meg mint amik voltak one-on is, ez igy bullshit. Egy csomo 360 as cim nem volt benne, peldaul regi vagyam kiprobalni a project gotham racing 4 et, de az nem jott ki soha one-ra. Remelem bovitik a visszafele komp jatekok listajat regi cimekkel is.
5.
5.
Őrnagy
Nagyon irigylem azokat, akiknek annyi szabadidejüket van, hogy a rengeteg új cím mellett még nosztalgiáznak is pár régi játékkal. Én napi 1-1.5 órát játszom, és ez arra sem elég, hogy tartsam a lépést a megjelenésekkel. Habár, ha több szabadidőm lenne, akkor azt sem játékkal tölteném. Úgyhogy ez a visszafelé kompatibilitás engem nem érint.
4.
4.
Morzsi1
Jó ez a visszafele kompatibilitás. ahogy korábban kifejtettem volt, így már van értelme generációt váltani, mert minden játék marad. Hajrá, lesz mivel játszani! Mert hogy Vanek urat idézzem, "évekre menő restanciába" jöttem a játékaimmal.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...