Erős számokkal búcsúzik a konzolgeneráció

A Sony és a Microsoft is közzétette az elmúlt negyedévre vonatkozó pénzügyi helyzetjelentését. Noha a konzoleladásokon érződik a generáció vége, szépen pörgött a videojátékos biznisz mindkét cégnél.

113,6 millió példánynál jár a PlayStation 4

A Sony jelentése szerint szeptember végéig 113,6 millió PlayStation 4 talált gazdára, az elmúlt negyedévben 1,5 millió példányon tudott túladni a cég. Erősen érződik, hogy a generáció végét tapossuk, ez a szám éves szinten 1,3 milliós csökkenést jelent, cserébe viszont 45,9 millió PlayStation Plus-előfizetővel büszkélkedhetnek a tavalyi 36,9 millió után, és játékokból is jó 10 millió kópiával több, 80,9 millió darab fogyott. 

A Sony PlayStation-üzletágat magába foglaló részlege, a Games & Network Services 4,9 milliárd dolláros bevételt jelentett az elmúlt három hónapra, ami 12 százalékos javulás a tavalyi év hasonló időszakához képest, míg az üzemi eredménye 1 milliárd dollárnak megfelelő jen volt - ez 62 százalékos plusz. A forgalom jelentős, 77 százalékos része származott egyébként valamilyen digitális csatornából.

A Sony a jelenlegi üzleti évre összesen 25 milliárd dolláros bevételt és 2,9 milliárd dolláros üzemi eredményt vár videojátékfronton. A cég arra számít, hogy a PlayStation 5-ből az üzleti év végéig több példány fogyhat majd, mint a PlayStation 4-ből közel ugyanennyi idő alatt (abból a konzolból 7,6 millió darabot vásároltak a novemberi rajt és az éppen futó üzleti év vége között), ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy minden egyes gép negatív hatással lesz az eredményeire - ezzel arra utalhatott, hogy kezdetben a PlayStation 5-öt is veszteségesen árulják majd.

Microsoft: ahol van szám, az szinte mind látványos

A Microsoft jó ideje nem közöl már eladási számokat az Xbox-üzlet kapcsán, nem olyan régóta pedig az Xbox Live felhasználótáboráról sem árul el konkrétumokat. A cég mindenesetre nem panaszkodhat valószínűleg: az Xboxot is magába foglaló More Personal Computing részleg 11,8 milliárd dolláros forgalommal zárta a negyedévet, ami 6 százalékos növekedés.

A Microsoft szerint az xboxos tartalmak és szolgáltatások kapcsán 649 millió dolláros bevétele keletkezett, ami 30 százalékos erősödésnek felel meg. Emellett a cég azt is elárulta, hogy a hardvereladásai 27 százalékkal csökkentek, úgy tűnik tehát, hogy véget ért a koronavírus-járvány számlájára írható javuló tendencia.

A teljes Microsoft bevétele egyébként 37,2 milliárd dollár volt, míg a nettó nyereség 13,9 milliárd dollárra rúgott - a cég számairól nagytestvérünk, a HWSW írt bővebben.

14 komment - szólj hozzá!