Brit toplista: mit eredményezett a Black Friday?

Véget értek a Black Friday leárazásai, amelyek alaposan fellendítették a videojátékos piacot az Egyesült Királyságban is. Az akciózás nagy győztese a Nintendo Switch volt, de a toplista élére mégis a várható befutók kerültek.

Több mint egymillió dobozos játék kelt el az Egyesült Királyságban az elmúlt egy hét alatt, hála a Black Friday akcióinak. Tavaly ilyenkor egyébként 1,3 millió videojáték talált gazdára, a koronavírus-járvány és a vele járó karantén tehát várható módon itt is éreztette a hatását, a digitális piac viszont jobban szárnyal, mint valaha.

A lista élén a FIFA 21 zárt, amit részben köszönhet a rendíthetetlen rajongótáborának, részben pedig annak, hogy a Fekete Pénteket leszámítva is komoly árzuhanást tudhat maga mögött a játék: két héttel ezelőtt 121 százalékkal nőttek az eladásai, amelyhez képest az előző héten még 35 százalékkal több példány fogyott el belőle.

Aki viszont összességében megnyerte a Black Friday időszakát (és úgy általában az egész évet), az a Nintendo volt. A Switch eladásai továbbra is az egekben járnak - tekintve, hogy Xbox Series X-et és PlayStation 5-öt keresve is nehezen találnak a vásárlók. Hiába közelít a negyedik életévéhez a japán hibridkonzol, idén 9 százalékkal több játékot adtak el hozzá, mint a tavalyi szezonban, így a teljes eladási lista 38 százalékát Switch-játékok tették ki.

A platform nagy befutója ezúttal is az idei év egyik legnagyobb sztárja, az Animal Crossing: New Horizons volt, de remekül teljesített a Mario Kart 8 Deluxe, a Minecraft Switch-verziója és a Super Mario 3D All-Stars is. Még a három héttel ezelőtt megjelent Just Dance 2021 is felkúszott a listára egy masszív, 182 százalékos eladási robbanást követően.

  1. FIFA 21
  2. Call of Duty: Black Ops - Cold War
  3. Animal Crossing: New Horizons
  4. Mario Kart 8 Deluxe
  5. Assassin's Creed: Valhalla
  6. Marvel's Spider-Man: Miles Morales
  7. Marvel's Avengers
  8. Minecraft (Switch)
  9. Super Mario 3D All-Stars
  10. Just Dance 2021
4 komment - szólj hozzá!