AAA-kategóriás lövöldén dolgozik a Crytek

Az utóbbi években nem állt jól a Crytek szénája, de úgy tűnik, hogy a Crysis Remastered és a Hunt: Showdown kellő löketet adott egy új, AAA-kategóriás FPS fejlesztéséhez.

Komoly hullámvasutazást tudhat maga mögött a Crytek. A Crysis és a CryEngine sikerein felfutott német csapatot egy ideig a legnagyobb stúdiók közt tudhattuk, aztán ez a hírnév a 2010-es évek második felére el is veszett, miután a vállalatot olyan komoly anyagi csőd kerülgette, hogy csak több stúdió (köztük a budapesti csapat) bezárásával és pár fontos IP eladásával menthették ki magukat. Az i-re a pontot az tette fel, hogy 2018 elején még a Crytek addigi vezetője is elhagyta a süllyedő hajót.

A stúdió azonban az utóbbi néhány évben csodával határos módon kaparta össze magát, s habár a Hunt: Showdown csak egy igen vékony réteget tudott igazán megszólítani, a javára szóljon, hogy egy elképesztően érdekes és bátor alkotásról van szó. A tavalyi év folyamán aztán befutott a Crysis Remastered is, ezek a kisebb sikerek pedig elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy ismét beinduljon az élet a frankfurti irodában - a koronavírusnak köszönhetően természetesen csak metaforikusan.

Erről tanúskodnak azok az új álláshirdetések is, amelyeket a Crytek oldalán fedezhetnek fel az arra tévedők. Nem apró pozíciókról van szó ráadásul: a német csapat többek közt tapasztalt játéktervezőket keres egy eddig meg nem nevezett AAA-kategóriájú projekthez, amely valószínűleg egy first-person shooter lesz, hiszen az ilyen jellegű tapasztalatot pluszpontként veszik a rostálás folyamatánál.

Arról tehát egyelőre nincs hír, hogy pontosan miféle projektet takar mindez, ahogy arról sem, hogy egy már meglévő IP új epizódjáról, vagy esetleg egy teljesen új címről lenne szó. Korábban hallhattunk pletykákat egy VR-os Crysis-játékról, illetve a Crysis Next nevezetű projektről is, amely a free-to-play battle royale-játékok kimeríthetetlen tengerét erősítette volna, az azonban kétséges, hogy a Cryteknek most épp egy ilyen, alapvetően megosztó játékra lenne szüksége.

19 komment - szólj hozzá!