A Riot és a Bungie cheatkészítőket perel

Mind a Riot, mind a Bungie elkötelezett amellett, hogy a játékaikban a felhasználók örömét ne rontsák el a csalók. A két vállalat most közös perrel ment neki a cheateket készítő és árusító GatorCheatsnek.

Csalók minden játékban vannak, erre pedig sokan üzletet is tudnak alapozni. A Riot és a Bungie ügyvédjei épp egy ilyen csoport nyomába eredtek: perbe fogták a GatorCheats csapatát, ami egyebek mellett olyan játékokhoz készít cheateket, mint a Valorant vagy a Destiny 2. Ezek a programok többnyire láthatatlanok maradnak a játékok anti-cheat rendszerei előtt, a felhasználókat pedig sebezhetetlenséggel, aimbottal és más finomságokkal ruházzák fel.

A GatorCheats a saját weboldalán, e-mailben és Discordon is árusítja ezeket a programokat – bizony, nem csak úgy pofára adják, megkérik az árát. Ez 90 és 500 dollár közé eshet, attól függően, mire ruház be a felhasználó. A csapat egyébként korábban már veszített a Bungie ellen, amelynek értelmében fel kellett volna hagyniuk a cheatek árusításával, ezt azonban nem tették meg.

A Riot és a Bungie állítása alapján a GatorCheats ténykedése többmilliós kárt okoz nekik, ráadásul a játékosok közötti versengés tisztaságába is belerondítanak – nem beszélve arról, hogy a csalást használó játékosok is felhasználási szerződést szegnek.

Az elmúlt években egyre több játékgyártó kezdett jogi úton is elégtételt venni a cheateket és hackeket gyártó csoportokon. A múlt héten például a Pokémon Gót gyártó Niantic nyert a Global++ nevezetű cheatgyártókkal szemben, akiket még 2019-ben citált bíróság elé, és most ötmillió dollárnyi sérelemdíjat kell fizetniük.

13 komment - szólj hozzá!