Márciusban jöhet a Mass Effect-trilógia újrázása

  • Írta: fojesz
  • 2021. január 12.
  • Pletyka
Link másolása
Több webshop is kiszivárogtatta a Mass Effect: Legendary Edition megjelenési dátumát, és bár az efféle infókat általában fenntartásokkal kezeljük, a megszellőztetett időpont más források szerint is pontos.

Sok-sok pletykát követően a BioWare novemberben erősítette meg a Mass Effect: Legendary Edition létezését, amely hiánytalan tartalom mellett, megszépített formában hozza el PC-re, PS4-re és Xbox One-ra az eredeti trilógiát - az akkori bejelentés szerint idén tavasszal.

Ennél pontosabb megjelenési dátumot egyelőre nem kaptunk hivatalos forrásból, de a minap több üzlet, így a szingapúri Shopitree és az indonéz GSShop is március 12-re ígérte a premiert a webshopjában. Habár az efféle szivárgásokat mindig fenntartásokkal kezeljük, az általában jól értesült Eurogamer állítja, hogy ez esetben nincs szó tévedésről vagy félrevezetésről, a megszellőztetett infó pontos.

Addig tehát - hacsak nem jön közbe valami - kereken két hónapunk van még hátra, így reméljük, hamarosan valami kiadósabb látnivalóval is előrukkolnak a készítők az újrázás kapcsán! Arról se feledkezzünk meg, hogy már javában készül a következő Mass Effect-játék, ez a The Game Awards apropóján kapott is egy teasert.

25.
25.
gabeee19
#24: Lehet túlzó volt a példa, de bármilyen terméket be lehetne illeszteni a helyére, akár olyat is, ami közelebb áll a játékiparhoz. Valószínűleg a Titanicra sem ülnék be újra kétezerért, ha élethűbb hajómodell lenne a filmben. Nyilván, aki nem játszotta végig a trilógiát, annak tökéletes vétel lehet (persze a teljes ár esetükben is túlzás, lévén 10 + éves játékokról beszélünk), de ne legyenek illúzióink, az EA(az összes többi stúdióval együtt, aki remastereket készít) nem csak ezekre a felhasználókra épít, hanem pontosan tudja, hogy a többi, nosztalgikus élményre vágyó játékosát is lehúzhatja, hogy mégegyszer eladja ugyanazt. Én személy szerint ezeket a kiafásokat nem engedném még féláron sem forgalmazni.
24.
24.
#23: Hááát, értem mit akarsz mondani, valamilyen szinten egyet is értek, de egyrészt nem jó a példa, tegyük fel van egy 25 éves szar állapotú járgány, átfújod, attól még nem fog jól menni, a játék viszont szépen fog futni, mintha új lenne, sok esetben még jobban is, valamint nem tudjuk az árát, de valószínű a csomag lesz egy új játék ára gondolom én, tehát 3 db játék, és úgy már meg nem akkora gáz. Én például egyiket se vittem még végig, és lehet hogy feleannyiért megvehetem, de pl nekem kéne a hivatalos kontroller támogatás Steamen hozzá, a mostanin meg nincs ami fent van. De persze láttam már én is olyan remastert, ami nem érte meg és kb semmit se csinálak vele, úgy egyetértek.
23.
23.
gabeee19
A játékipar legnagyobb átverése ez a remasterelés. Ha egy teljes árú játék harmadáért vesztegetnék, akkor is elgondolkodnék rajta, hogy megéri-e ugyanazt a küldetéssorozatot végigtolni úgy, hogy kicsit több a pixel és a fénycsillanás. De így, hogy eljutottunk oda, hogy teljes áron mennek ezek a cuccok, számomra felfoghatatlan átverés. Kb. mintha egy lerúgott 25 éves autót fújnának át és állítanának oda a kereskedésben egy új mellé, ugyanazon az áron...
22.
22.
Engem csak akkor érdekel, ha lesz benne hivatalos kontroller támogatás, mert jelenleg ami a Steam-en van abban nincs, bár láttam, hogy moddal megoldották, de jobb szeretném, ha alapból lenne benne.
21.
21.
#15: Nagyszerű komment, de az utolsó bekezdéssel, vagyis egy dologgal belőle nem igazán értek egyet. Az addig oké, hogy tele van valakinek a gog többszáz olyan játékkal, amit megvett, de nem indított el. Viszont az a gondolatmenet, hogy aki az életet úgy látja, hogy félg üres a pohár, annak a problémája, ha hiányol valamit a Mass Effect remasterből rész nekem nem teljesen tiszta. Ugye én is imádtam a játékot, megvettem akkor is meg később is digitálisan. Az már kétszer is ki van fizetve ugyan azon ok miatt, amiért te többszáz játékot megveszel digitális dísznek. De most már én is csak akkor venném meg újra a ME-t, ha remake lenne és nem egy másik ikonnal feltöltve még egyszer Origin-re.

Mert már megvan, vannak hozzá modok is, bármikor játszhatom és átélhetem vele "a gyerekkoromat" szívvel és lélekkel, meg minden. Úgy gondolom, hogy legyen bármennyi pénze az embernek, megvenni harmadszor is egy kellemes érzés miatt, ami a vásárlás után 60 másodperccel elmúlik és utána soha el nem indítani ugyan azt egy másik ikonról nem azt jelenti, hogy az én poharam félig üres, hanem azt, hogy a te pénztárcád lesz félig üres. Ez lehet a követett logikád miatt az én bajom és problémám is, de az a pénz nem azoknak az embereknek megy, akik a játékot készítették és nem arra, hogy még egyet készítsenek. Egy dolog ez konzolon, ahol a különböző generációs gépek között nem kompatibilisek a játékok, aki szerette régen/kimaradt régen, megveheti most is még egyszer az új gépre. De mindez PC-n, ahol 12 éve bármikor elindul, amikor rákattintasz, valahol felesleges és mint mondtam semmit nem kompenzál vele az ember, ha még egyszer megveszi.

Így nem feltétlenül (illetve feltétlenül nem) értek egyet azzal, hogy én lennék a toxikus, türelmetlen, lusta és legfőképp hülye, ha ugyan annak a terméknek nem tudok huszadszorra is örülni, hogy újra árúsítják nekem és nem veszem meg huszadszorra is, hogy az életben el se indítsam. Ez valahol nem arról szól, hogy ki látja az életet úgy, hogy félig üres a pohár és ki úgy, hogy félig tele, mert a meglévő játék totál felesleges sokadik újra megvásárlása miatt vehetek egy szál virágot az anyukámnak, aztán akkor teljesen tele lesz a pohár.

Tehát az én véleményem szerint nem érdemes úgy gondolkodni, hogy "én megveszem újra, hogy ne játsszak vele és ez azért van, mert az összes többi tájékozatlan, lusta és hülye", főleg, hogy az ilyen újra vásárlós semmit nem csinálásokkal sokszor csak a gond van. Most a Quake 2 RTX miatt kellett egy új Quake 2 is, mert a régi lemez elveszett. Meg lehetett venni, csak azért hogy még zene se legyen benne és a rajongók által a régihez készített össze-vissza borogatós patch-ből utána én szedhessem ki a zenét és nekem kelljen belehekkelni a Steam meg az RTX verzióba. Amivel játszok is. Akkor nem lett volna egyszerűbb lewarezolni? A játékra való jogot úgyis már korábban megvettem....
20.
20.
#19: Az EA, mint kiadó döntött akkoriban úgy, hogy egy bizonyos várható eladási mennyiség alatt kaszálja az összes lokalizációt a játékaiból. A világ legjópofább dolga volt ez egy ilyen sorozatnál, mint Mass Effect, aminek az első két része magyar felirattal (is) jött, de a harmadiknál úgy döntöttek, hogy nem lesz annyi eladás úgysem, úgyhogy direkt nem csináltattak hozzá magyar feliratot.

Fuck them, mi akkor is lefordítottuk a játékot.
19.
19.
GAMEROD
Ha lesz benne magyar felirat akkor érdekel. Ha nem, akkor nem. Mondjuk biztosan nem lesz benne, amióta nem a CD Projektnél van a lokalizáció.
16.
16.
delphijos
#14: “ Én emlékszem magamra, hogy kapkodtam az egeret Quake3-ban, UT-ben vagy CS1.6-ban és most ezek az emberek lenézik a Fortniteos játékosokat. Pedig, én szoktam nézni pár meccsét a fiamnak, és ugyan azt csinálja mint én annak idején, úgy hogy több mindenre figyel (építkezés pl) és az én akkori korom előtt jár (chatelés, headset, stb)”

Pontosan ezt élem át én is. És közben meg olvasom a “nagy öregektől” hogy a Fortnite “csecsemőknek” való. Azzal egyetértek ( volt valami blog is erről ) hogy van ami sok játéknál egyszerűsödött , egész egyszerűen mert egy mai tizenéves nem fog 1000 órát e RPG-ben tölteni térképet rajzolva. Ha egy mai fiatalnak odaadnám életem legmocsokabb RPG-jét ( Magic Candle ) agyvérzést kapna. Lehet ma már én is. De azért nem gondolom hogy mindenki tök idióta és mindenki csak panaszkodik. Ne felejtsük, internet, mindenki hangja jobban hallatszik, és mindig a panaszkodók hangja a nagyobb. Azért nem indít senki thread-et a Reddit-en hogy “megvettem az új konzolt, és semmi baja”. Azért fog ha valami hibás... régen ez sokkal kevésbé volt “hallható”.
15.
15.
PiszkosFred
#14: Félreértetted, nem a mai játékokkal van a bajom, én is játszok rengeteg újdonsággal (bár időm nincs mindenre, amit szeretnék kipróbálni) és jól szórakozom, dehogy állítom szembe a régi játékokat a maikkal - se a technikát, se a módszereket. Sőt, a legnagyobb szívfájdalmam, hogy mire eljut a technika oda, ahova tart, addigra én már csak egy fotó leszek az unokáim felhőjében.

Az egy dolog, hogy imádom a régi klasszikusokat, dugig van a gog könyvtáram többszáz olyan játékkal, amelyekkel 20-30 éve játszottam, ezért megvettem gogon is, de az életben nem fogom elindítani, mert az a játék csak az emlékeinkben szép :) (Wing Commander 3-4-gyel jártam így, hát nem öregedett olyan szépen, ahogy azt gondoltam), de emellett - ostoba módon - minden újdonságot beszerzek előrendelve. Anno volt időm és energiám, de nem volt pénzem, most van pénzem, csak nincs időm és energiám :) De azért igyekszem.

Én a mentalitásról beszélek, arról a toxikus közegről, amely a jelenlegi játékos generációt jellemzi. Nem fiatalokról vagy öregekről beszélek, nem korról van szó, hanem a jelenlegi generációról. Öregebbek, fiatalabbak, középkorúak, van itt mindenki. De a közös benne az, hogy nagy többségük türelmetlen, tájékozatlan, lusta és hülye. Mint általában a világ, amivé válik/vált.

Röviden: én a félig teli pohárt látó emberek társaságát keresem, de manapság a trend a félig üres részről való beszéd. Változtatni nem tudok rajta, nem is az én dolgom. De annyit megtehetek, hogy nem érdekel, hogy a "félig üres" mit hiányol egy ME remasterből (legyen az ő bajuk és problémájuk), és helyette azokkal örülök együtt, akik a másik, félig teli részét is tudják méltányolni. :)

Nem mondom, hogy ez a követendő példa, isten ments, de én jobban érzem magam így.
14.
14.
godach
#12: Igazából félig itt is megértelek, de meglepődnél, hogy a mostani játékosok nem is olyanok, mint amilyennek lefesti a kor őket.
Én emlékszem magamra, hogy kapkodtam az egeret Quake3-ban, UT-ben vagy CS1.6-ban és most ezek az emberek lenézik a Fortniteos játékosokat. Pedig, én szoktam nézni pár meccsét a fiamnak, és ugyan azt csinálja mint én annak idején, úgy hogy több mindenre figyel (építkezés pl) és az én akkori korom előtt jár (chatelés, headset, stb).
Ráadásul, van csomó ismerősöm, aki meg sem volt még (kis túlzással akkor amikor én a Soldiers Of Fortune első részében téptem darabokra embereket, most meg ezek a pucérszájúak nyomnak ilyen Showtime nevű stratégia játékokat, amihez nekem egyszerűen türelmem nincs.

Az hogy régen milyen volt, kábé annyira reveláns, mint amikor azt mondják arra, aki Age of Empiresezik, hogy hülye mer" csak kattintgat. Amikor azt mondják a PUBG játékosra, hogy nem normális mert ezredjére kiugrik a repülőből ugyan azon a pályán, vagy amikor egy szerepjátékosra mondja valaki, hogy idióta mert mondatokra válaszol, holott csapkodhatna is, ha a god of warral játszana. Pedig mindegyik stílusnak megvan ám a varázsa és az ereje, hogy mágnesként oda vonzzon a tévé vagy monitor elé.
Mint ahogy pl Oorkly mondta, hogy a Zelda története mögött igen beteges cucc van. Sokan viszont csak annyit látnak benne, hogy a Pán Péter egyik tündére zöld rucival kardozgat, ahogy sokak szerint a Nintendo is gyerekeknek gyárt Mario játékot, pedig ha egyszer próbálnának egy címet és adnának neki időt, akkor rájönnének, miért is tudja túlárazottan eladni a vackait az N pl.
(húhhh, hosszú lett, bocsi).
13.
13.
patka21991
Én imádom az ME trilógiát, de úgy érzem, ide inkább remake kellett volna, nem remaster. Nem is várnám el persze, hogy egybe jöjjön. Jött volna 2 évente 1 epizód és boldog lennék. Az utóbbi időben el voltunk kényesztetve jó remake játékokkal, és emiatt engem nem vonz egy remaster. Ha benne lesz az EA Accesben, azért neki fogok esni psen.
12.
12.
PiszkosFred
#10: Értem és igazat adok neked, de...
...két (plusz egy) dolog :)

Egy, nem csinálok magamnak problémát ott, ahol nincs. Én speciel örülök, hogy a mostani, több generációval előrébb járó konfigomra optimalizálják a játékot. Nekem ennyi elég, hogy megvegyem (vagy lehet, hogy megkapjuk, mint tulajok? - nem tudom mi a szitu itt), és hogy megint, huszadjára is végigjátszam. Ha lehet választani, hogy felrakok fél tucatnyi ENB-t meg textúra modot vagy megveszem újra felújítva a játékot, akkor az utóbbit választom. Én. Más pedig nem. Előbbi az én döntésem, utóbbi nem érdekel. :)

Kettő, ugye a mostani RE1-2 az remake, nem remaster. Az egyik legjobb, amit valaha csináltak, szerintem utánozhatatlan, megismételhetetlen, állam még mindig a földön, ahogy azt újraálmodták és mégis megmaradt szinte minden. Tényleg mestermunka. De az remake. A ME remaster viszont eleve remasternek lett beharangozva, vagyis botorság lenne többet belegondolni, mint ami lesz. Lehet reménykedni, hogy javítják ezt, meg azt, de felesleges, a motor kapja a felújítást és a turbót, nem a játék, nem a script, nem a tartalom.

Mégegyszer, abban viszont teljesen egyetértek, hogy ha remakeről beszélünk bármilyen játékkal kapcsolatban, akkor a RE1-2 legyen a minimum. (istenem, de jó lenne!) De azért hagyjuk helyet a piacon a remater verzióknak is, akik kvázi a rajongói textura modokat teszik hivatalossá és adnak hozzá némi olyan extra effektet, amelyet esetleg moddal már nem tudnak megoldani.

Plusz egy: Csúnya dolgot írok, de a mostani generációval (játékosokkal) nem vagyok hajlandó foglalkozni (tisztelet a kivételnek). Se az igényeikkel, se az elvárásaikkal, se a lelkivilágukkal. Ez már nem az én világom, öreg is vagyok már ahhoz, hogy megértsem azt a sok mesterségesen generált próblémát és már türelmem sincs annyi, hogy elviseljem azt a mérhetetlen picsogást, a "sose jó semmit", ami ömlik a nyakamban minden fórumon.

Ezek a hisztispicsák nem játékosok. Ők a gamer társadalom rákos sejtjei, akik dafke meg sem próbálják élvezni a játékokat, mindig mindenben a hibát és a szarságot keresik. Csinálják, jogukban áll, de már nélkülem.

Így aztán, abszolúte nem érdekel, hogy mit fognak szólni a ME remasterhez, hogy ez most nekik egy olyan fantasztikus elmény lesz e, mint nekem volt, vagy legagyizzák vagy lepontozzák a picsába. Bármelyik élményt is kapják, az az övéké, csak az övéké. Tiszteletben tartom, de nem érdekel.

Mert - visszatérve az első mondatomhoz -, miért csinálják maganak problémát ott, ahol nincs? :) (bocs a hosszú kommentért, csak épp patchelek, belefért)
10.
10.
godach
#8: Én ezzel tökéletesen egyetértek, sőt inkább tökéletesen megértem.
De te ott voltál amikor jött. Ott voltál, amikor ütött.
Viszont, azt is tudjuk, hogy a cégem milyen mocsok mód ki tudják ezt használni.
Ha most egy friss húsnak odadobják csontként azt a felújított változatot, ami egyáltalán nem éri meg, akkor is ezt mondod?
Tehát nekem is elég, ha csak egy mondattal több van benne, akkor is megveszem, de ha ez a "jelen generációnak kevés" azt is tökéletesen megértem.
Épp ezért kell szerintem a "fan" servicen kívül fenntartani valami határt. Mert mi annó megkaptuk azt a minőséget és élményt ami akkor a sztenderd volt, de lehet mára ez kevés. A nosztalgiafaktor viszont ne legyen már egyenlő az elvárásokkal.

Ez épp olyan, mint a Resident Evil 2.
Én toltam megjelenéskor és bele voltam szerelmesedve.
Ha most ugyan azt kaptam volna csak több pixellel és árnyékokkal, akkor is elélveztem volna.
Mégis mást kaptunk. Átültették a jelen kori elvárásoknak (irámyítás, kamerakezelés stb) úgy hogy az egész megmaradt annak ami, de mégis modern. Szóval, kell hogy egy minimumot felállítson az ember és egy 2007-es játékra (bármennyire fasza) nekem senki ne mondja, hogy tökéletes :D
8.
8.
PiszkosFred
#1: A ME triológia nálam olyan, mint egy-egy kedvenc film vagy sorozat, vagyis bármikor képes vagyok leülni elé és ugyanolyan lelkesen és ugyanolyan élvezettel végigjátszani, mint anno. Akár ezredjére is úgy, hogy pontosan tudom, mi fog jönni, mi fog következni.

Nálam preorder a remaster, még akkor is, ha megvan eredetiben retail kiadásként (még bioware pontos rendszerrel) az első két rész, aztán megvan Originen a teljes széria (+ DLC bundle csomagok) és ugyanezek Steamen is, ahogy visszakerültek oda a közelmúltban. :)

Bármilyen is lett az Androméda, bármilyen is lesz az új ME triológia, nem számít. Az eredeti ME1-2-3 olyan, mint a Star Wars IV-V-VI, azt az élményt már senki se veheti el tőlem/tőlünk, még egy (vagy több) gyatra folytatás sem.
7.
7.
#6: Én szinte csak az első rész újrakiadására leszek kíváncsi, de arra nagyon, mert azt már korábban is megmondták (kétszer is egyébként), hogy az eléggé foglalkozós egy újrakiadás esetén. Ugye a grafikát is biztosan fogják tuningolni, ami a modok mellett majd meglátjuk, hogy milyen lesz, de engem inkább a játékmentbeli, vagyis kezelés-irányításbeli változások foglalkoztatnak legjobban a ME1 esetében. Mondjuk az eredményektől függetlenül szerintem kimarad megjelenéskor és vélhetőleg utána is, mert nehogy már pénzt adjak az EA-nek. Háromszor (mivel mind megvan dobozosan, meg digitálisan is).
6.
6.
manderel
Az 1. részt kezdtem el az ünnepekben, rendesen felmodolva. Meglepően jól tud kinézni a játék, a hozzá készült grafikai modokkal. Kíváncsi vagyok, hogy ez a ráncfelvarott kiadás megüti-e majd azt a szintet.
5.
5.
Zedas
#1: Nekem jó! Első napos vétel lesz :)
4.
4.
#1: Ha untad és/vagy nem tetszett, nem fogott meg, akkor nem hinném, hogy érdemes lenne ugyan annak a játéknak az újra eladása után külön megvenni és foglalkozni vele. Én szerettem az eredetileg megjelent trilógiát és végig is játszottam - de nekem sincs értelme ezért pénzt adni az Elektronikus művészetek nevű stúdiónak, mert ha akarom, akkor újra nyomhatom az eredetiket úgy felmodolva, hogy ahhoz nem biztos, hogy felér az új release. Amit ott elcseszett a Bioware azt nem fogják úgysem kijavítani és csak depresszióba löknek egy pár új játékost is a befejezéssel.
3.
3.
jarvitom13
#1: A valaha volt legjobb sci-fi játékok összességében, szerintem bőven megérdemlik, hogy megfelelő minőségben lehessen játszani velük ma is (feltéve ha a felújítás jól sikerül), sőt remélem újabb játékosokat esetleg bevonz így és megtapasztalhatják ezt az univerzumot.
1.
1.
GemForge
Nem is tudom. Jó ez nekünk? Mondjuk nyilván nem árt ez senkinek, csak az okát nem nagyon értem. Az elsőt végigtoltam, a másodikat kicsit megunogattam, a harmadikat még a Sim City fiaskóert kaptam, de nem nagyon volt időm/akaratom vele foglalkozni...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...