Reagált a CD Projekt a Bloomberg cikkére

  • Írta: fojesz
  • 2021. január 17.
  • Hír
Link másolása
Noha a CD Projekt eredetileg nem szerette volna kommentálni a Bloomberg Cyberpunk 2077-ről szóló cikkét, később a vezérigazgató Twitteren válaszolt Jason Schreier írására.

Mi is beszámoltunk a Bloomberg cikkéről, amely a mindig jól értesült Jason Schreier munkája, és a Cyberpunk 2077 munkálatainak kulisszái mögé enged betekintést. Az írásban szó esett arról, hogy a játék 2018-as demója lényegében "kamu" volt, hogy a fejlesztés mennyire későn indult el, és arról is, hogy a fejlesztőcsapat végig tisztában volt vele, milyen állapotban kerül majd boltokba a játék.

A stúdiót vezető Adam Badowski végül a Twitteren reagált a cikkben leírtakra, különösen a demó kérdésének szentelt sok figyelmet: "Nehéz, hogy egy kiállításra szánt demó ne az elképzeléseink tesztje vagy a két évvel később megjelenő játék egy vertikális szelete legyen, de ez nem jelenti azt, hogy kamu lenne. Hasonlítsd össze a demót a végleges játékkal, nézd meg a Dumdum-jelenetet, az autós üldözést vagy sok más dolgot! Amit az olvasóid nem tudhatnak, az az, hogy a játékok nem lineárisan készülnek, és csak hónapokkal a megjelenés előtt kezdenek el úgy kinézni, mint a végleges termék. Ha megnézed most a demót, igen, más, de ennek szól 'a fejlesztés alatt' vízjel. A végleges játék jobban néz ki és sokkal jobban játszható, mint a demó bármikor."

"Ami a 'hiányzó' funkciókat illeti, ez az alkotási folyamat része. Funkciók jönnek és mennek attól függően, hogy működőképesnek látjuk-e őket. Ezenkívül az autós rajtaütések szinte majdnem pontosan úgy szerepelnek a játékban, ahogy azt a demóban mutattuk. Ha alaposabban is belemegyünk, mindaz a vízió, amit a demóban prezentáltunk, valami olyasmivé fejlődött, ami 9 és 10 pontokat kapott PC-n számos neves laptól szerte a világon. Ami az előző generációs konzolokat illeti, az egy másik dolog, ezt beismertük, és szuperkeményen dolgozunk, hogy kigyomláljuk a hibákat (PC-n is, mert tudjuk, hogy az a verzió sem tökéletes), és rendkívül büszkék vagyunk a Cyberpunk 2077-re, mint játékra, illetve a vizuális koncepcióra. Ezt nem mondanám katasztrofálisnak azért."

Badowski ezenkívül két témára tért még ki, ezek közül az egyik, amikor Schreier azt állította, hogy a csapat "legtöbb" tagja tudta, hogy a Cyberpunk nem áll majd készen a 2020-as megjelenésre: "Húsz emberrel beszéltél, ezek közül többen volt kollégák, és csak egyikük vállalta a nevét. Ezt nem nevezném 'legtöbbnek' egy 500 fős csapat esetében."

A másik téma a nyelvi kérdés: Schreier cikke szerint a lengyel alkalmazottak előszeretettel beszéltek lengyelül a külföldi kollégák előtt is, akik emiatt "kiközösítve" érezték magukat. "Mindenki angolul beszél a meetingeken, valamint az összes olyan email és bejelentés angol nyelvű, ami az egész céget érinti - ez kötelező" - magyarázta Badowski. "A mezei társalgásoknál is ökölszabály, hogy angolra váltunk, amennyiben olyan tartózkodik közöttünk, aki nem beszéli az adott nyelvet. Ugyanakkor teljesen normális, hogy a németek németül, a lengyelek lengyelül, a spanyolok spanyolul beszélnek, amikor nincs más a közelben (44 nemzetiség képviselteti magát nálunk, szóval ez érthető) - egy multikulturális környezetben dolgozunk. Ha az a kérdés, hogy nehéz-e egy másik országba költözni, olykor másik kultúrában élni, és ott dolgozni, a válasz igen. De ez a világon mindenhol így van, és mindent megteszünk, hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot."

Schreier később úgy reagált Badowskinak, hogy miután a CD Projekt nem kívánta kommentálni az írást a publikálás előtt, érdekes látni, hogy most fut be a reakció tőlük. Megjegyezte továbbá, hogy utólag már bánja, hogy a nyelvi kérdést felhozta, mert valóban nem olyan nagy probléma, és ehhez képest aránytalanul nagy figyelmet kapott - hozzátette ugyanakkor, hogy Badowski a "brutális crunchról" már nem ejtett szót, és boldog lenne, ha sort keríthetne egy interjúra vele.

12.
12.
adamsfamily
Annyi baj legyen,maximum a Bloomberg meg a CDPR-nál kerül feketelistára miatta,mint anno a Kotaku a Bethesda-nál.
11.
11.
JohnSpartan
#10: Leírhatod 5x is... sokan itt fel sem fogják mit írsz csak tolják a saját magukét. Saját tapasztalat!
10.
10.
delphijos
#3: Már ne is haragudj, de ki általánosított ? Kb. 2x leírtam hogy ez SAJÁT tapasztalat az ÉN MUNKAHELYEMEN, és fogalmam sincs itt hogy itt ez mennyire valós. Amúgy ez viszont nem “benyomás”, hanem tény. De ne adjunk olyat az ember szájába amit nem mondott.
9.
9.
hedzsooo
8.
8.
hedzsooo
#7: Jo, hat valoszinuleg valami kis eldugott falu kis ettermere gondolt ahol az atlag eletkor 70...
5.
5.
shatterhand
#1: Ismerős. Mikor minket baszogatnak,hogy nem beszélünk más nyelvet sközben pont fordítva látom. Idegenforgalmi helyeken le se szarjak, hogy próbálok esetleg komunikalni velük. Spanyolba, horvatba sok német megy. Mindkét helyen csak helyi nyelven beszélnek. A német nekik kínai.
Lengyel sípályán a hotelben (!) csak lengyelül beszélt a portás. Bankkártyát , eurót meg el se fogadtak.
Bezzeg hozzánk bárki beesik (német,francia) turista automatikusan saját nyelvén böfög és elvárja, hogy megértsem.
4.
4.
godach
#3: Főleg így, hogy. Cdpr-ről van szó, ugye? :)))
3.
3.
hedzsooo
#1: Persze, biztosan minden ceg 1forma, foleg ha lengyel. Ahogyan pl. az angoloknal, v. pl. nalunk, a magyaroknal is minden ceg ugyanazt a szintet kepviseli, hajgyjuk ma'...


Persze sajnlom en a te sajat lengyeles tapasztalatodat de ne kezdjunk mar inkabb most altalanositani sajat benyomasok alapjan, mert annak kb. 0 ertelme lenne. :-)))
2.
2.
Qbász
#1: Nálunk is hasonló volt a helyzet mikor egy lengyel cég csinálta a géptelepítéseket. Valami kérdésed volt 80% eséllyel csak lengyel választ kaptál :)
1.
1.
delphijos
Cask egy dologra reagálnék saját céges tapasztalatból. Lengyel kollégák ( van pár ) simán írnak levelet lengyelül úgy hogy egy halom ember van rajta a levélen aki nem tud lengyelül..... úgy kell szólni nekik hogy “Zsolti, jó lenne ha angolul írnád meg mi a fenét akarsz....”. És rendszeresen előfordul. Persze nem tudom ebből mennyi igaz itt, én saját tapasztalatról beszélek természetesen....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...