Az Európai Bizottság megbüntette a Valve-ot

2017-ben kezdte meg az Európai Bizottság azt a vizsgálatát az egységes digitális piac korlátozása ügyében, ami a Valve mellett öt játékkiadót is érintett. Most született ítélet, ami az említett cégeknek összesen 7,8 millió eurós bírságot jelent.

Többéves vizsgálat ért most a végére, amelyet az Európai Bizottság a Valve és öt videojáték-kiadóval szemben folytatott. A vád szerint a geo-blocking (területi alapú tartalomkorlátozás) eszközével élve több mint száz játék esetén akadályozták az Európai Gazdasági Térségben, hogy azokat bizonyos országokon kívül aktiválni lehessen, ezzel pedig megsértették az EU egységes digitális piacra vonatkozó előírásait.

A geo-blocking alkalmas arra, hogy voltaképp elválasszák a különböző átlagkeresettel rendelkező régiókat egymástól, így a jobb átlagkeresetű országokból származó játékosok nem tudják olcsóbban megvenni a játékokat az alacsonyabb keresethez igazított árakon. Ez azonban sérti az Európai Unió azon elvét, hogy azonos termékért azonos árat kérjenek a tagállamokban.

A geo-blockolt játékok olyan országokat érintettek, mint Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia. A vizsgálat szerint a 2010 és 2015 között ezekben az országokban vásárolt termékkulcsokat nem lehetett aktiválni a régión kívül, ezt a gyakorlatot büntették meg most.

A Valve-ot 1,6 millió euróra bírságolták, amelyet a többi játékkiadó büntetésével ellentétben nem is enyhítettek, mert a cég nem volt hajlandó együttműködni a Bizottsággal. A megbüntetett kiadók egyébként a Focus Home (2,9 millió euró), a ZeniMax (1,6 millió euró), a Koch Media (1 millió euró), a Capcom (396 ezer euró) és a Bandai Namco (340 ezer euró) voltak.

56 komment - szólj hozzá!