Hivatalos: új VR-szemüveg érkezik a PS5-höz

A Sony egyelőre különösebb konkrétumok nélkül, de hivatalosan is megerősítette, hogy új VR-szemüveg érkezik a PlayStation 5-höz, a headsetet pedig egy vadonatúj kontroller is kíséri majd.
  • Írta: fojesz

Kommentek

#9
Már csak azt várom hozzá, hogy a Grand Tourismo VR támogatott módjában ne csak egy AI autót tudjon kezelni. Az nagyon nagy csalódás volt Ps4VR-on. Inkább legyen kicsit pixelesebb... ezért is a Drive Club VR-t nyomom a mai napig PS-en ha virtuálsi valóság versenyeznék.

A controllernek is ideje, mert az hogy beat sabert csak 1000 éves controllerekkel lehet játszani kissé abszurd.

Amúgy összeségében nagyon várós. Hol lehet előrendelni!? :D
#8
remelem a ps5 nel tobb cim fogja tamogatni mert nalam a kis jatekfelhozatal miatt maradt ki az elozo generacioban
pedig mindig is erdekelt milyen lehet
#7
Ahogy mindig is mondom, olyan nincs hogy egy termékből rögtön a tökéletes jut el a piacra. A VR se kivétel, át kell mennie egy fejlődésen , de közben meg a fejlesztőknek muszáj bevételhez jutni, úgy nem megy hogy addig várnak amíg már nincs rajta javítani való. Szerintem amúgy még mindig inkább a minőségi tartalmas content az amiből kevés van.
#6
Nálam eddig a 3-4 vezeték dobta/dobja a hibát, amely a nagy szabadság illúzióját rögtön tökön is lövi azzal, hogy a fülemből is megy egy drót a nyakam mögött a számba, onnan meg a monitorba/tévébe/konzolba/dobozkába, ahonnan meg a seggembe. Az egyik legfontosabb lépés vr ügyben az lenne, ha vezeték nélküli lenne. Ez az egy vezeték a Ps5 esetében már biztató, de még mindig 1 vezetékkel több, mint az ideális.
#5
Jó dolog a VR szemüveg. Rift DK2-vel toltam és lefostam tőle a falat. Mindenhogyan más, mint ahogy elképzeli az ember. Szerintem a PS5 már képes egy valamiféle alapvetően elviselhető módon kihajtani egy full alap szemüveget és az még mindig lehet jó élmény. Nagyon az elején van a tech, főleg a VR betegség vs full real szimuláció között. Ledobod a hajad, ha elszáll egy lufi és még csak a Steam VR Demo Tutorial Bullshit™ megy. Ezt mindenki kibírja, de egy ingyen letölthető demó, ami egy cyberpunk város felett kabinos belső nézetes lebegő autós utazást tud, azonnal ripityára széjjelvágta az agyamat. Akkorát karcolt az agyamba, hogy külön neve van a vonalnak a térképen.

Az a baj, hogy hiába nagyon grandiózus a kép és nagyon meg van csinálva a grafika, létezik egy fal, amit szerintem nemigen fognak mostanában ledönteni. Egy az, hogy a fülünkben van egy folyadék, ami az egyensúlyérzékünkért felel. Másik meg, hogy bármilyen hihetetlenül is hangzik, de tudományosan bizonyított tény, hogy minden egyes embernek van agya. A való életben ezek a szervek, mint agy, fül, meg ilyesmi, hogy szemek pl együttműködnek.

Másrészt, pedig hiába próbál neked a játék nagy dimenziókat mutatni, ahol a hatalmas távolban nézed, ahogy 3D Joe ellovagol a naplementébe, ha közben, ennek a látása érdeklében a szemgolyódban a pupilládnak nem a távolba kell fókuszálni, hanem egy másfél centire odarakott LCD monitorra. Olyan, mint amikor a konyhában egyszerre nyitod meg a hideg és a meleg vizet. Beleéled magad, hogy meleg, de mégsem égeti le a bőrödet, mint a Robotzsaruban az Emil-nek.

Van, ami működik VR-ben és van, ami nincs. Tud olyan élményeket okozni, amire mindenki vágyik, és tud tőle folyni a könnyünk is rendesen kora reggel a napfelkeltében. Nagy felbontás ide, vagy oda, ha előre nézel, akkor számolod a kockákat a képen. Ráadásul ott szemenként kell a res+fps és hiába van meg a 60, csak jó kis zacskós leves lesz a valódi szemünk a valóságból megszokott inf fps olvasásához képest.

Összességében meggyőző a látvány, de egy hegy tetején lévű kínai kolostor nagytermében lévő mozivászonra kivetített Chrome böngészőben azt sem tudod elolvasni a felbontás okán, hogy melyik lapon vagy, nemhogy normálisan használni tudnád. Persze az elnagyolt dolgok mennek és akkor fun, de amúgy tré.

Van ez a billentyűzet Steam VR-ben, ami egy legalább 2m x 1m köréd hajlított félkör ív. Az oké, hogy tudsz rajta faszán gépelni és nagy élmény (miközben a valóságban csápolsz, mint egy állat), de egy a VR-ben lévő normál bill méretű billentyűn nem tudsz írni, hiszen ujjaid sincsenek. A mostani VR még nem az a nagybetűs VR, mint a királylány lelkűek álmaiban van.

De legalább elindultak a fejlesztések. A jelenlegi beszerezhető játékok közül az eddigi jól bevált és nem azonnali fullos real time okádást okozó hozzávalók felhasználásával pl a Half Life: Alyx már egy lehetséges út egy jól játszható játékhoz, ami nem fél órás a játék, hanem 14.

Szerintem aki most VR-t akar, az beruházhat, de csak annak a tudatában, hogy ez egy csak egy gadget, ami tud jó dolgokat, de kb Comodore 64 szinten van a mai játékokhoz képest és nem fogunk majd mindent így játszani. És nem is fogjuk ezt akarni. Aki kipróbálta, az tudja, hogy miért.

Az igazi beleélést előbb el lehet érni mindenfajta további érzelemkeltéssel, ha pl egy kabinban játszunk, amit alulról hidraulikák mozgatnak, ezzel szimulálva a G erőket. Ez a "dülöngélő szék" egy autós játékban már most 10-szer akkora élményt nyomat sima 2D-s TV-vel is, mint bármelyik VR szemüveges holmi a nappaliban a kanapén.

Persze lehetne kombinálni a hidraulikát a VR szemüveggel, de ez messzire vezet, mert az nem csak egy drága szemüveg, hanem egy többmillió forintos hardver is lenne, az meg neked nincs. Persze minden sci-fi rajongó tudja, hogy még akkor nem is beszéltük arról, hogy minden olyannak fennáll a veszélye, amire most nem tudunk rávilágítani. Mi van pl akkor, ha egy Tökéletes™ fizikai és grafikai szimulációban lezuhanunk játék közben? Ha rendesen átvertük az agyunkat, akkor úgy is fogjuk látni és érezni is, hogy leesünk. Nem fogja ledobni az agyunk az ékszíjat és halunk szörnyet "álmunkban", mielőtt földet érnénk?
#4
#3: Általában azok mondanak ilyen okosat, akik max kartonból hajtogattak vr szemüveget az alsó kategóriás telefonjukhoz
#3
#1: Akkor engedd el! Én egy Oculus q2 boldog tulajdonosa vagyok és baromira élvezem. Mondjuk kell alá a megfelelő vas.
#1
El kellene már engedni ezt a vr dolgot majd ps8 nál talán ott jár a teknika