Microsoft: sosem kerestünk pénzt az Xboxokon

  • Írta: fojesz
  • 2021. május 7.
  • Biznisz
Link másolása
Újabb érdekes háttérinfó látott napvilágot az Epic Games és az Apple pereskedése kapcsán, a minap például a Microsoft egyik illetékese erősítette meg, hogy a cég sosem keresett pénzt az Xbox-konzolok eladása után.

Az Epic Games és az Apple pereskedése miatt sorra derül fény az olyan iparági háttérinfókra, amelyekről nem, vagy csak ritkán hallani hivatalos forrásból. Most épp a Microsoftot képviselő Lori Wright tanúskodott, aki az Epic ügyvédének kérdésére megerősítette, hogy veszteségesen árulják az Xbox-konzolokat, és azokon sosem kerestek pénzt.

Mindez alapvetően nem lenne meglepő, hiszen a konzolgyártók hagyományos üzleti modellje arra épül, hogy a hardvert áron alul adják, cserébe pedig a játékok és a különféle szolgáltatások után remélik a profitot. Ahogy azonban Daniel Ahmad elemző is megjegyzi, ez a felállás viszont inkább a kilencvenes és a kétezres évekre volt jellemző, később a cégek találtak kiutat ebből: a PlayStation 4-et például egyre kisebb költség mellett tudta legyártani a Sony, miközben változatlan áron árulta, ami idővel profithoz vezetett, míg a Switchet eleve úgy rakta össze a Nintendo, hogy "amint lehet, nyereségessé váljon".

Mindez egyébként a már sokat emlegetett jutalékrendszer miatt került szóba a tárgyaláson. Miközben az Epic épp azzal támadja az Apple-t, hogy a 30 százalékos jutalék, amit levesz az eladások után, versenyellenes, valójában ez így működik szinte minden digitális üzletnél, így például a konzolpiacon is. Az Epic ügyvédje viszont arra akart célozni a fenti kérdéssel, hogy a konzolpiac egészen máshogy működik a mobiloshoz képest, és a jutalékon a platformtulajdonosok túlélése múlik.

1.
1.
crytek
Egy epic apple perben ilyen kérdések hogy a vérbe jöttek elő... Mint egy gyilkossági ügy tanujától kérdezni mivel keni a bőrét kb annyira odavágó dolog
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...