Az NVIDIA leleplezte az RTX 3080 Ti-t és 3070 Ti-t

A pletykáknak megfelelően a Computex 2021 bemutatóján az NVIDIA leleplezte az újgenerációs GPU-családja két legújabb tagját, az RTX 3080 Ti-t és az RTX 3070 Ti-t. Az új hardvert a DOOM Eternal ray tracinges frissítésével avatták fel.

Senki sem lepődött meg az NVIDIA mai bejelentésein, a GPU-gyártó leleplezte az RTX 30-as széria új zászlóshajóját, illetve annak kisebbik testvérét. A Computex 2021 névre keresztelt eseményen történt meg a nagy bemutató (a teljes műsort itt nézhetitek vissza), lássuk tehát, hogy a bányászaton kívül mit tudnak a sugárkövetésre kihegyezett GPU-csodák!

Az Ampere-architektúrás videokártyák legújabb nagykutyája, az RTX 3080 Ti jókora lépést tesz előre teljesítmény terén. Az előzőgenerációs megfelelőjénél másfélszer erősebb kártya 12 GB GDDR6X videomemóriával, 10 240 CUDA-maggal, 320 Tensor- és 82 RT-maggal kalkulálja majd a sugárkövetést, támogatja az NVIDIA Reflex késleltetésredukáló technológiáját, illetve az NVIDIA DLSS teljesítménynövelő megoldásait is - mintha nem lenne benne elég kakaó. A zöldek 1199 dollárra lőtték be a kártya hivatalos bolti árát.

Az RTX 3070 Ti többé-kevésbé hasonlít az alapmodelljéhez, a legnagyobb változtatás a videomemóriát érte, hiszen a 3070 Ti-ra GDDR6 helyett GDDR6X VRAM került. Az 599 dolláros (haha) grafikus kártyát az NVIDIA a GeForce RTX 2070 SUPER teljesítményével mérte össze, hiszen itt is remekül fest, hogy az új modell másfélszer erősebb lett az elődjénél. A leggyorsabbaknak már nem is kell sokat várniuk arra, hogy berendelhessék az új videokártyák egyikét, ugyanis mindkét modell június 3-án kerül a piacra.

Végül pedig egy kis bemutató: a konferencián megtudhattuk azt is, hogy még a hónap folyamán ray tracing-támogatást kap a DOOM Eternal is. Az RTX 3080 Ti 4K felbontás mellett 75-110 fps között demózta a látványos lövölde sugárkövetéses opcióját.

18 komment - szólj hozzá!