CD Projekt: vitte a profitot a Cyberpunk 2077

  • Írta: fojesz
  • 2021. június 2.
  • Biznisz
Link másolása
A CD Projekt RED is közzétette a legutóbbi pénzügyi helyzetjelentését, az év első negyedén pedig már erősen érződik a Cyberpunk 2077 negatív fogadtatása. Habár a cég nem lett veszteséges, a profitot így is jócskán vitte a javítások költsége.

Ahogy azt már mi is említettük a korábbi írásainkban, a Cyberpunk 2077 fiaskója a CD Projekt RED idei számain fogja magát éreztetni igazán, erről tanúskodik, hogy míg 2020-ra még látványos üzleti jelentést tudott felmutatni a lengyel fejlesztőcég, az idei év első negyedében már sokkal visszafogottabb eredményei voltak.

Oké, bevételfronton éppenséggel rekorddal zárt a csapat, és 53,9 millió dollár forgalmat könyvelhetett el az április előtti időszakra, ez azonban csak 2 százalékos javulást, vagyis lényegében stagnálást jelent éves szinten. A CD projekt a tavalyi év hasonló időszakában rengeteget profitált a pandémiából, a netflixes The Witcher-sorozatból és a The Witcher 3 Switch-portjából, idén azonban már nem szerepelt olyan jól a The Witcher-franchise, a Cyberpunk 2077 pedig épphogy ellensúlyozni tudta a kieső bevételeket. Az új játék kapcsán nem is közöltek friss eladási adatokat, mindössze annyit tudtunk meg, hogy a játékosok főleg a PC-s és xboxos verziók digitális kiadásait keresték.

A Cyberpunk 2077 egyébként a leglátványosabban a CD Projekt nyereségének tett be: habár a fejlesztőcég az első negyedéve nem fordult veszteségbe (sőt), a profit így is 65 százalékkal, 8,87 millió dollárra csökkent. A lengyelek elismerték, hogy a nyereségességük alacsonyabb volt a szokásosnál, ez pedig a jövőbeli projektjeik fejlesztési költségeivel, illetve azzal magyarázható, hogy a Cyberpunk 2077 folyamatos javítása többletkiadással járt.

32.
32.
#31: "látványra egy 8 éves játék benyomását keltette."

Kábé. Az előtt hozta el a Mass Effect féle nosztalgiát, minthogy a Legendary Edition elkészült. Az egész játék grafikában és stílusban is megidézett egy-két régi címet, mint valami fullos all stars gála. Kis Fallout, kis ME, irányított, de érdekes mászkálás, ilyen-olyan lassítások, mint a Max Payne-ben, komolynak tűnő, vagy éppen vicces félsztori mellékküldetések és olyan döntések, amik valamelyest számítanak.

Menet közben barlangok és föld alatti helyek szörnyekkel, meg ellenséges, több emeletes álláspontok faszikkal, városok a nagy dumálos, mászkálós, több órás gamepay-jel robotok és kommandósok között fantasy mesével? Épületek, kolóniák, vagy egy filmforgatásra való betoppanás úgy, hogy fullra kinyírunk mindenkit a live TV-ben a gagyi színészek közül? Mindez full keményen ostoba, érdekes, vicces, vagy gonosz karakterekkel és frakciókkal megfűszerezve. Egy igazi jó kis remix a régi jó játékokból. Közepes grafikán lehet játszani, mert nincs külön Chromatic Aberration kapcsoló és az állíthatósági csíkon a közép állás szerint nincs még ez bekapcsolvba a képen. Ezen kívül nagyon is jó játék, ehhez tartom magam és ha szerinted egy 8 éves játékot idéz, akkor csak kiskacsa vagy a fekete tóban, mert ez a cucc kb 20 éves húrokat is modernen és viccesen penget meg.
31.
31.
ABorealis27
#27: "Nincs arra magyarázat, hogy gyűlölettel beszélsz ezekről, max az, hogy nincs hozzá géped, nem tudsz velük játszani, vagy csak simán mély gyűlölet."

- Ismeretlen pszichiáter diagnózisa a 2020-as évek elejéről Neotechtr PlayStation iránt táplált érzéseiről a terápia kezdését megelőzően :D.

Az Outer Worlds jó volt, amellett, hogy nagyon rövid lett (az említett szűk büdzsé miatt) és látványra egy 8 éves játék benyomását keltette.
30.
30.
Heldengeist
#29: Kár, hogy ezúttal a jó részeket vágták ki.
29.
29.
Ooorky
Outer Worlds egyetlen problémája ugyanaz, mint a New Vegas-nak, csak ezúttal a pénz fogyott el, nem az idő, így baltával kellett nekiesni, hogy mi maradhat, mi nem.
28.
28.
Heldengeist
#27: "Hát az Outer a New Vegas mellett az egyik legjobb ilyen játék a kategóriában"

Ha a New Vegas mellett az Outer Worlds az egyetlen, amit játszottál a kategóriában, akkor elhiszem, hogy ezt gondoliod. Igazt nem lesz, de elhiszem, hogy ezt gondolod.

"örökérvényű fényes csillagok a stílus egén. Főleg az Origins"

A DA:O igen. A DA2 viszont annál kevésbé. Épp ezt írtam.
27.
27.
#25: Hát az Outer a New Vegas mellett az egyik legjobb ilyen játék a kategóriában, ami törönymagasam maga mögé utasítja a Fallout 4-et, de még a 3-at is nevetve. Múltkor is volt erről szó, szóval az Outer az az Obsidian saját játéka de amúgy a DA:O is a Bioware-nek ugyan így az utolsó saját játéka volt, amibe nem szólt bele az EA.

Nincs arra magyarázat, hogy gyűlölettel beszélsz ezekről, max az, hogy nincs hozzá géped, nem tudsz velük játszani, vagy csak simán mély gyűlölet. De ezek a címek pont rossz célpontok ennek, mivel örökérvényű fényes csillagok a stílus egén. Főleg az Origins.
25.
25.
Heldengeist
#24: Igazából félelmetes, hogy nagynevű, sokszor független csapatok mennyire mellényúlnak néha. Az Obsidiantól is azt várták, hogy a Fallout 4 és 76 után majd jól megmutatják, hogy kell tisztességes OW RPG-t csinálni, aztán előálltak a középszar The Outer Worlds-zel. Az ember egyszerűen felfogni is képtele, hogy tehette le ezt az asztalra az a csapat, amelyik a New Vegast fejlesztette.

Hasonló volt a Bioware esetében DA:O - DA2 (meg kb minden, amit azóta kihoznak), de legalább nekik ott a kifogás, hogy a legaljasabb kiadó ül a nyakukon.
22.
22.
Chdz
Az ügyvédek fogják vinni a profitot, a zsebünkbe haza.... XD
21.
21.
manderel
#20: Dehogynem. Azoknak akik/amik rászállnak, baromi jó. Az hogy neked/nekünk nem az, már egy másik kérdés.
20.
20.
vincentvega
#19: A sz*rra is sok légy rászáll de attól még az nem jó.
19.
19.
crytek
Nem csoda hiszen ha valamiből 13+ millió fogy az nem szokott bukás lenni :)
16.
16.
hedzsooo
#15: * Szerintem egyertelmuen azert ennyire rosszak a bevetelfront mutatoi inkabb, mert 1 platform (ill. 2, PS4&5) ki lett zarva toluk 1 jo ideje, a megjelenes utan szinte egybol. Meg ha csak digitalisan is, tekintve hogy sok helyen a dobozost kb. 0 jatekos veszi, ez igy eleg nagy kiesest jelent nekik.
15.
15.
hedzsooo
#5: Jah, azt mondjuk nem tudtam. Arra meg mondjuk akkor mar kivancsi lennek, hogy manapsag hany %-ot tesznek ki a dobozos eladasok a digik mellett.
14.
14.
Stig
#12: Húha, Ubisoft mint példa?
13.
13.
Sheparrd
#12: 10 perc játék után sem zavartak a bugok? :O
12.
12.
JackBauer7
Érdekes, engem a bug-ok nem zavartak PS4 Pro-n (a graf egész meggyőző lett volna), de az irányítás és a játszhatóság katasztrófa. 10 perc után letöröltem és eladtam. Sztem csak simán egy túlértékelt sz*r játék. Nekem már a Witcher is gagyinak számított egy ACII mellett pld. A Rockstar-os, Ubi-s és a Naughty Dog-os munkák után ezek nagyon indultak még kategóriásak nálam...
10.
10.
Stig
#9: Uhh, komolyan?? :( hát ezt nagyon sajnálom, pedig titkon reménykedtem benne hogy csak elkészülnek vele...
9.
9.
gabeee19
#8: Ez már hivatalos, hogy a next gen jövőre jön. Sajnos.
8.
8.
Stig
A nextgen verziót már nagyon várom, de van egy olyan érzésem hogy csúszik szépen minden, és az majd valamikor 2022-ben fog kijönni... Múltkor kipróbáltam újra ps5ön és elég durva volt a kontraszt az újabb kiadású játékokkal szemben, egy szemcsés szétszaturált grafikát látni.
7.
7.
mephi
#3: Nekem ez volt a karácsonyi ajándékom, az asszony előrendelte nekem PS-re. Utána vissza is kértük az árát...
5.
5.
fojesz
#1: Dobozosan lehet kapni.
3.
3.
Lacek896
Gamer pályafutásom legdrágább Early-Acces játéka. A legszarabb mégis az volt amikor rájöttem hogy én csak egy előre kiszámítható idióta voltam.
2.
2.
Heldengeist
#1: Keresni attól lehet, hogy találni nem :D
1.
1.
hedzsooo
"..mindössze annyit tudtunk meg, hogy a játékosok főleg a PC-s és xboxos verziók digitális kiadásait keresték."

Fura is lett volna, ha a játékosok PS4/5-re keresték volna, tekintve hogy a PS store-ban még továbbra sem lehet kapni a játékot, nem igaz? :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...