Ismét lopással vádolják a Capcomot

  • Írta: fojesz
  • 2021. június 7.
  • Hír
Link másolása
A Resident Evil: Village esete után ismét lopással vádolták meg a Capcomot: egy dizájner szerint a japán cég az engedélye nélkül használta fel a fotóit a Resident Evil- és a Devil May Cry-játékok fejlesztése során.

Nem olyan rég számoltunk be róla, hogy a Capcomot lopással vádolta meg egy horrorfilmes a Resident Evil: Village kapcsán, most pedig újabb hasonló esetre derült fény, aminek a Polygon írta meg a részleteit.

A lap szerint Judy A. Juracek dizájner beperelte a japán céget, amiért az az állítása szerint az engedélye nélkül használta fel a fotóit a Resident Evil- és a Devil May Cry-játékok fejlesztése során. Juracek még 1996-ban jelentette meg a Surfaces: Visual Research for Artists, Architects, and Designers című könyvét, amely 1200 saját készítésű fotót tartalmazott különféle felületekről. A kötet mellé járt egy CD is, amely révén a fotókat digitális formában is el lehetett érni, sőt megfelelő licencdíj ellenében felhasználásuk is engedélyezett volt alapvetően.

Juracek szerint a Capcom nem fizetett neki, márpedig az elmondása alapján legalább 80 fotóját, 200 különböző esetben hasznosította különféle formában. Így például a Resident Evil 4 logójának alapjául egy törött üveg képe szolgált, amelyet még Olaszországban lőtt (lásd fent) - állítása szerint pedig esélytelen, hogy a japán cég épp olyan képet készített, amilyet ő is. A Resident Evil 4 egyik játékbeli ajtója is ismerős volt számára: ehhez egy newporti kúriában készített képét használták állítólag (lent), ahová rajta kívül senkit nem engedtek be, így szerinte kizárt, hogy a Capcom is fotózhatott volna hasonlót.

Juraceknek a Capcom tavalyi adatszivárgása szolgáltatott bizonyítékokat: mint mondta, legalább egy esetben a japánok egyik textúrája pontosan ugyanazt a fájlnevet viseli, mint ahogy az az ő CD-jén is szerepelt.

Juracek most 12 millió dollár kártérítést követel az elmaradt licencdíjak mellett (ez 2500-25000 dollár képenként) - a Capcom nem kommentálta a híreket.

8.
8.
markoci555
a propelleres dolognál merülhetnek fel kérdések, nem is nagyon érdekelt, itt nem, ez egy az egyben látszik nagy tételben, példákkal alátámasztva, ekkora nevű cégnek nehogy ne legyen pénze ilyenre
azt hitték hogy majd megússzák, mivel csak képek amiket akárki megcsinálhat?
7.
7.
xsbrx
#5: Azért mert csak a Capcom tavaly évvégi adatszivárgása után kerültek nyílvánosságra a belsős fájljai.
6.
6.
Caleon
Mivel igaza van, azt se bánnám, ha megkapná a pénzt. Nem kell lopni és akkor nincs baj.
5.
5.
Slik
a resi 4 mar eleg regi? miert csak most kezdett el fajni a nonek
4.
4.
delphijos
#3: Lehet, de azért kell sokat mondani, hogy amikor durván lealkudják ( mert persze hogy lefogják ) még akkor is jól jár. Ha 100e dollárt mond, akkor kapna egy 1000-est.
3.
3.
A Fénybenjáró
Az elsőn megszakadtam. XD Amúgy igen, lehet, hogy felhasználták, de ezért 12 millió dollárt akkor fog kapni a pali, amikor én balerina leszek a Diótörő ősbemutatóján...
2.
2.
Ooorky
#1: Azért itt elég egyértelmű a lopás, főleg, hogy még a fájlt is lusták voltak átnevezni...
1.
1.
Nothing
Aztán megy a Namco-hoz, mert a Pacman meg úgy néz ki, mint egy guriga sajt, amit 79-ben fotózott le?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...