Ismét lopással vádolják a Capcomot

A Resident Evil: Village esete után ismét lopással vádolták meg a Capcomot: egy dizájner szerint a japán cég az engedélye nélkül használta fel a fotóit a Resident Evil- és a Devil May Cry-játékok fejlesztése során.

Nem olyan rég számoltunk be róla, hogy a Capcomot lopással vádolta meg egy horrorfilmes a Resident Evil: Village kapcsán, most pedig újabb hasonló esetre derült fény, aminek a Polygon írta meg a részleteit.

A lap szerint Judy A. Juracek dizájner beperelte a japán céget, amiért az az állítása szerint az engedélye nélkül használta fel a fotóit a Resident Evil- és a Devil May Cry-játékok fejlesztése során. Juracek még 1996-ban jelentette meg a Surfaces: Visual Research for Artists, Architects, and Designers című könyvét, amely 1200 saját készítésű fotót tartalmazott különféle felületekről. A kötet mellé járt egy CD is, amely révén a fotókat digitális formában is el lehetett érni, sőt megfelelő licencdíj ellenében felhasználásuk is engedélyezett volt alapvetően.

Juracek szerint a Capcom nem fizetett neki, márpedig az elmondása alapján legalább 80 fotóját, 200 különböző esetben hasznosította különféle formában. Így például a Resident Evil 4 logójának alapjául egy törött üveg képe szolgált, amelyet még Olaszországban lőtt (lásd fent) - állítása szerint pedig esélytelen, hogy a japán cég épp olyan képet készített, amilyet ő is. A Resident Evil 4 egyik játékbeli ajtója is ismerős volt számára: ehhez egy newporti kúriában készített képét használták állítólag (lent), ahová rajta kívül senkit nem engedtek be, így szerinte kizárt, hogy a Capcom is fotózhatott volna hasonlót.

Juraceknek a Capcom tavalyi adatszivárgása szolgáltatott bizonyítékokat: mint mondta, legalább egy esetben a japánok egyik textúrája pontosan ugyanazt a fájlnevet viseli, mint ahogy az az ő CD-jén is szerepelt.

Juracek most 12 millió dollár kártérítést követel az elmaradt licencdíjak mellett (ez 2500-25000 dollár képenként) - a Capcom nem kommentálta a híreket.

8 komment - szólj hozzá!