HWSW: Lazíthatnak a Windows 11 követelményein

  • Írta: fojesz
  • 2021. június 30.
  • Gépigény
Link másolása
Egy friss blogposztban igyekszik eloszlatni a Windows 11 rendszerkövetelményei körüli fejetlenséget a Microsoft. A redmondi vállalat nem zárkózik el a gépigény lazításától, habár jelentős engedményekre nem érdemes számítani.

Bejegyzésében a Windowst fejlesztő csapat kifejti, hogy miért került ennyire magasra a Windows 11 rendszerkövetelményeit szimbolizáló léc. A Microsoft szakemberei szerint a háttérben a megbízhatóság és a biztonság áll. Előbbit szem előtt tartva az év második felében érkező operációs rendszer hivatalosan csak olyan processzorokat támogat, amelyek megfelelnek az legújabb Windows Driver-modellnek. A Microsoft szerint ezzel 99,8 százalékos ("crash free") megbízhatóság érhető el.

HWSW korábbi cikkében kivesézett TPM-re a Microsoft szerint a rendszerbiztonság miatt van szükség. A bejegyzés alapján a támogatott processzoroknak mindenképpen rendelkezniük kell beágyazott TPM-mel, amely az fTPM-et (firmware TPM) jelenti. Ez a CPU-kba integrált TEE-ket (Trusted Execution Environment) használja ki, amely az Intelnél olyan technológiákat takar, mint a TXT (Trusted Execution Technology) vagy az SGX (Software Guard Extensions), az AMD-nél pedig a PSP (Platform Security Processor). A Microsoft szerint ezeknek, illetve a Windows 11 ezekre építő különféle biztonsági funkcióinak hála 60 százalékkal csökkenthetőek a különféle malware-támadások.

Megvizsgálják a régebbi processzorokat is - további részletek a HWSW-n!

8.
8.
delphijos
#7: Hát én pont ezért írtam, mindenféle “igény” CPU oldalon, és mellette meg 4giga RAM, amikor már a Win XP se szédült ennyi memóriával , a Win7 meg már szenvedés….
7.
7.
GAMEROD
Ha egyszer sokféle szolgáltatásnak kell futnia a háttérben, akkor nem lehet elvárni hogy minden új oprendszer elfusson egy Pentium 100-ason is. Ígyhát jobb ha mindenki annál a rendszernél marad amit elbír a gépe. Úgyis azért készülnek az újak, hogy jobban ki tudják aknázni az újabb technológiákat, nem pedig azért hogy egy régi gép megtáltosodjon tőlük.
6.
6.
hedzsooo
#5: Hamarosan kijon a korai verzioja, akkortol kezd majd jobban letisztulni, hogy mi is kell hozza pontosan,,, Bar valoszinuleg a korai verzio inditasa utan is lesznek meg modositasok, ezet is jobb kivarni az ev veget vele
5.
5.
delphijos
Azért az mókás hogy egyik oldalon minden kell neki de a min. memória meg még mindig 4 Giga…
4.
4.
Stranger
#3: Igen, elvileg van külön alaplapos cucc. De az újabb processzorok támogatnak olyan biztonsági technológiákat ami elegendő a W11-hez és így nem kell külön kis TPM chipet venni
3.
3.
markoci555
ezt a tpm-es cuccot most vagy elírtátok vagy nem értem
eddig azt hittem ez az alaplaphoz tartozik nem a cpu-hoz, és hogy lehet venni akár külön, gondolom ha támogatja, van hely neki az alaplapon stb, és reménykedtem hogy majd ennyivel megúszom, mert a jelenlegi gépem nem egy nagy durranás, de legalább 5 évig még nem akartam volna nagyon hozzányúlni
2.
2.
hedzsooo
..* Azert kivarom meg az ev veget, hogy pontosan mi is kell majd ennek a W11-nek, meg milyen is lesz/mennyire megbizhato az elso evben...
1.
1.
hedzsooo
Vegulis durvan 10 eves lehet mar az i7-2600k-s procim is, jogos.. :)

Egyebkent is akartam mar picit befrissiteni a rendszeremet az alapoktol.

SSD-k, HDD-k, uj mointor, stb. mind megtarthato a mostani rendszerembol, + akar a VGA/GPU is maradhat amig nem lesznek kedvezobb arban az ujak, csak egy jo Alaplap+RAM+CPU kombora lesz szuksegem, meg a regi haz, PSU is maradhat..:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...