Íme, a Steam Deck, a Valve Switch-kihívója

Beigazolódtak a korábbi pletykák, a Valve hivatalosan is lerántotta a leplet a Steam Deckről, amely egy Switchre hajazó és a steames játékok futtatására alkalmas handheld gép lesz.

Hivatalosan is bemutatkozott a korábban SteamPal néven pletykált hordozható eszköz, a Steam Deck, amely 400 dolláros indulóáron kerül forgalomba idén decemberben. Az előrendelés holnap indul, de az első két napban csak azok férhetnek hozzá, akik júniust megelőzően már vásároltak valamit a Valve üzletében.

A Valve masinája megjelenésében a Nintendo Switchre hajaz, egy 7 hüvelykes, 16:10 képarányú és 1280x800 pixel felbontású érintőkijelzővel érkezik, amit két analóg kar, egy D-pad, valamint négy akciógomb vesz körbe. Érdekesség, hogy az analóg karok alá egy-egy trackpad is került, emellett nyolc vállgombot, illetve ravasz kapott az eszköz: négyet a két felső sarkánál, és négyet a hátulján. Az irányítók nem távolíthatók el a gépről, mint a Joy-Conok a Switch esetében.

A Steam Deck a steames játékokat futtatja majd, mindezt felhős támogatás nélkül, kizárólag a beépített hardverre támaszkodva. A gépház alatt egy AMD APU található, amely egy Zen 2 alapú, 3,5 GHz-en ketyegő CPU-t és egy nyolc RDNA 2 számítási egységet felvonultató, 1,6 GHz mellett üzemelő GPU-t foglal magába 16 GB RAM társaságában. A gépen helyet kapott még egy 802.11ac szabványú Wi-Fi- és egy 5.0-s Bluetooh-vevő is - utóbbi a Switchcsel ellentétben a vezeték nélküli fej- és fülhallgatókat is támogatja.

A Steam Deck három különböző kiszerelésben lesz kapható, ezeknél az elsődleges különbséget a beépített tárhely mérete jelenti - igaz, az eszköz kapacitása microSD-kártyával tovább bővíthető. Az alapmodell 64 GB-os eMMC-tárolóval érkezik, míg az 529 dolláros kiadás 256, a 649 dolláros gép pedig 512 GB-os SSD-t használ (PCIe 3.0 NVMe) - utóbbihoz tükröződésmentes kijelző és egy exkluzív tok is jár majd egyebek mellett.


A Steam Deck közel 30 centiméter hosszú, több mint 11 centiméter magas és majd' 5 centiméter vastag, ami mellé 667 grammos tömeg párosul - ebből persze az akkumulátor is kiveszi a részét, amely játéktól függően 2-8 órás üzemidőt biztosít egy feltöltéssel. A gépen mikrofon, hangszóró és jackcsatlakozó is helyet kapott, emellett érkezik hozzá egy külön megvásárolható dokkoló is, amivel tévére küldhetjük a képét - ez egy darab 3.1-es és két darab 2.0-s USB-csatlakozót, 1.4-es DisplayPortot és 2.0-s HDMI-t, valamint Ethernet-aljzatot is felvonultat. Habár a gép így technikailag képessé válik 4K-s, illetve 8K-s tartalmak megjelenítésére, natívan nem sok játékot tudunk majd futtatni vele ilyen felbontások mellett.

Fontos megjegyezni, hogy a Steam Deck nem Windowst használ, hanem a Linux alapú SteamOS 3.0-s verzióját futtatja, amelyet már kifejezetten ehhez a formatervhez igazítottak. A SteamOS ezen változata már támogatja a Protont is, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen windowsos játék elfusson az eszközön anélkül, hogy a fejlesztőknek hozzá kellene nyúlnia. A gép ezenkívül (és a kötelező Steam-funkciók támogatása mellett) tartalmaz böngészőt is, így olyan tartalmakat és streameket fogyasztunk rajta, amilyeneket csak szeretnénk, de akár Windowst is telepíthetünk rá Epic Games Store-ral - a Valve nem szab gátat ennek.

81 komment - szólj hozzá!