Egyelőre nem minden cím játszható a Steam Decken

Noha a Steam Deck boltokba kerüléséig még hátravan fél év, jelen állás szerint a handheld gépnek több népszerű Steam-játék futtatásával is meggyűlik a baja. A Valve már dolgozik a probléma megoldásán.

A jelentések szerint több népszerű Steam-játék sem játszható a Steam Decken egyelőre, jóllehet a Valve ígérete az, hogy amíg a hardver bírja, bármilyen steames anyagot tolhatunk majd a decemberben érkező handheld gépen. Egyelőre a Destiny 2, az Apex Legends, a Rainbow Six: Siege és a PlayerUnknown’s Battlegrounds is ebbe a kategóriába esik.

Ennek az oka a Proton: a Steam Decken egy Linux alapú SteamOS fut majd, mivel azonban a Linux nem éppen az az operációs rendszer, amire előszeretettel portolnak játékokat a fejlesztők, a Valve-nak más megoldást kellett találnia a rendszer támogatására. Itt jön képbe a Proton, amely nagyon leegyszerűsítve lehetővé teszi, hogy a windowsos játékok anélkül fussanak Linuxon, hogy a fejlesztőknek be kellene avatkozniuk.

Azonban a Protonnak még megvannak a maga problémái, nem véletlenül jött létre a ProtonDB, amely azt követi, hogy hogy állnak az egyes játékok az eszköz támogatásával. Innen derült ki, hogy a Steam fenti slágercímei is a játszhatatlanok a Proton alatt egyelőre, ami jelen esetben annyit jelent, hogy a játékok anti-cheat szoftvere összeakad a Protonnal, így a játékosok azonnal a multiplayer szervereken kívül találják magukat az indítást követően.

Szerencsére a Valve már dolgozik a megoldáson, és még van is ideje a Steam Deck rajtjáig, hogy orvosolja a problémát - a gépre ráadásul Windows is telepíthető, ha valaki biztosra menne majd.

35 komment - szólj hozzá!