Zuckerberg szerint megvalósulhat a metaverzum

Nem teljesen videojátékos téma, de nem is független attól: a Facebook atyja szerint már a nem túl távoli jövőben megvalósulhat a metaverzum, amely a Ready Player One-rajongóknak biztosan ismerős lehet.

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg szerint a következő nagy internetes innováció a metaverzum megvalósítása lesz - erről a The Verge-nek beszélt az úriember. A metaverzum kifejezést Neal Stephenson 1992-es regénye, a Snow Crash honosította meg, az utóbbi években pedig a Ready Player One-nak köszönhetően kapott reflektorfényt, és egy mindent átfogó virtuális valóságot takar.

Zuckerberg szerint a metaverzum a mobilinternet utódja lesz, tulajdonképpen érdemes úgy gondolni rá, mint a "megtestesült internetre". A Facebookon belül már létre is jött a Metaverse Product Group, amely arra hivatott, hogy közreműködjön a megépítésében, sietett leszögezni ugyanakkor, hogy ez nem egyetlen cég projektje lesz, hanem több vállalat, alkotó és fejlesztő közös munkájának gyümölcseként születhet majd meg.

A metaverzumban nem csak nézzük a tartalmakat, hanem benne is vagyunk azokban más emberekkel karöltve, így olyan élmények is megnyílhatnak előttünk, amiket egy 2D-s weboldalon vagy alkalmazáson keresztül képtelenség lenne tálalni; például táncolhatunk vagy edzhetünk majd.

Zuckerberg szerint a legtöbben a VR- és az AR-eszközökkel kapcsolják össze a metaverzumot (nem véletlen, hogy ennyi pénzt fektet a Facebook ezekbe a területekbe), azonban azt minden eszközről, így mobilokról, PC-kről és konzolokról is el lehet majd érni, és 2D-s tartalmak is helyet kaphatnak benne. Az sem teljesen állja meg a helyét, hogy csak a játékokról vagy úgy általában a szórakozásról szólna egy ilyen alternatív valóság, inkább a mai közösségi oldalak mintájára érdemes elképzelni a funkcionalitását.

És hogy mikor valósulhat meg mindez? Zuckerberg a nem túl távoli jövőre tippel, a Facebooknak legalábbis az a célja, hogy a következő öt év folyamán közösségi médiás cégből metaverzum-orientált vállalattá váljon.

9 komment - szólj hozzá!