Akár 2023-ig is eltarthat a konzolhiány

  • Írta: Shifty
  • 2021. szeptember 6.
  • Hardver
Link másolása
Takeshi Kamebuchi, a Toshiba félvezetőkért felelős igazgatója a Bloombergnek adott interjúban elárulta, hogy a chipellátás legalább 2022 szeptemberéig biztosan nagyon szűkös lesz, és sok partner 2023-ig biztosan nem kapja meg a készleteit.

Valamelyest ugyan normalizálódtak az Xbox Series X/S és a PlayStation 5 készlethiányával kapcsolatos problémák, de lassan egy évvel a premier után is inkább az a jellemzőbb, hogy várólistára kerülnek a vásárlók.

Nagyon úgy néz ki, hogy a helyzet nem a közeli jövőben fog megoldódni, Takeshi Kamebuchi, a Toshiba félvezetőkért felelős igazgatója a Bloombergnek adott nyilatkozatában ugyanis elárulta, hogy a chipellátás legalább 2022 szeptemberéig biztosan szűkösen lesz csak elérhető, ami azt is jelenti, hogy a Toshiba partnerei közül többen is csak 2023-ban juthatnak hozzá a rendelt készleteikhez. A problémában sajnos a Microsoft és a Sony is érintett, a csúszást pedig továbbra is az okozza, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű nyersanyag, ami a chipek gyártásához szükséges lenne.

A Toshiba egyébként elárulta, hogy a következő három évben közel 545 millió dollárt fognak befektetni a félvezetők gyártásába, továbbá újabb gyár építését is tervezi a japán óriás.

Eközben a problémára az amerikai tech óriások is igyekeznek megoldást találni, így az év elején az Apple, a Google és a Microsoft lobbicsoportba verődtek, hogy megpróbálják elősegíteni a félvezetőgyártást az Egyesült Államokban, és megoldják a hiányt. A kezdeményezéshez nemrég az Amazon Web Services, az Intel Corp., a Hewlett Packard és sok más cég is csatlakozott.

41.
41.
Thor Vath
#11: Amennyire tudom, jelenleg szinte kizárólag Taiwan a chipek exportőre, ott is csak egy, vagy két gyár van annyira laboratórium-szintre kimaxolva, hogy ezeket chipeket képes legyen megfelelő minőségben előállítani (ez az egyik, ha nem a fő oka, hogy Kína szeretné Taiwant bekebelezni)
40.
40.
crytek
#39: Addigra új ps 5 is lesz már.. Ms 2022ben ad ki új series set és 2023ban pedig series xet..
39.
39.
frankdelgado
2023 az pontjó lesz, ha vennék ps5-öt. Addigra már lesz rá játék. Addig is a hzd folyt., a GOW2 jön ps4-re.....igaz kifolyik majd a szemem a csapnivaló grafikáról :), de majd csak túlélem.....
38.
38.
delphijos
#35: Tisztázzunk valamit. Azt írta hogy “minden játék jön PC-re ami BOX-ra”. NEM MS belső címeket mondott. Vannak konzol only játékok.
37.
37.
crytek
#36: Ha nem kb egy gyár látná el a világot nem lenne ilyen. Most talán leesik nekik hogy a bevételből fejleszteni is kéne.
36.
36.
GAMEROD
Ha nem spekuláció áll a dolgok mögött, akkor csak egyre rosszabb lesz. Már az ezredfordulón rebesgették, hogy 8 milliárdos népességnél be kell avatkozni, mert problémássá válnak az ellátások minden téren ami készlethiányokat és árrobbanásokat okozhat. Így meg aztán főleg hogy az igények és a termékváltozatok is hatványozódnak, mikor szinte már egy mosógépet is beépített képernyővel gyártanak, jó hogy chip és alapanyaghiány van.
35.
35.
crytek
#34: Halo 5 volt a legutolsó ami nem jött pcre. Azóta minden is jön. Mondjuk nem értem az már miért nem fért oda pcre
34.
34.
Clayman
#26: Mostanság nem láttam olyan gamet ami ne jelent volna meg mindkettőre, de ez még nem zárja ki, hogy csak xboxos játék legyen. Amik érdekeltek engem azok PC-re is megjelentek.
33.
33.
crytek
#30: A pc ipar ölte ki ezt belőlem. Majd hülye leszek kiadni valamiért 5-10-20K-t mikor látom hogy akár 1-2 éven belül semmit nem érve szórják bundleba

Most itt a PGA Tour 21 friss példa 1 éves cím nincs is kb konkurenciája már semmit nem érve bundlezták, ahol a cd kulcs biznisz miatt ingyen bárkié lehet aki elő van fizetve. Na egy éve ez is 60 euro volt..
Ingyen szerezve jobban élvezem őket mert én ugyse játszom egyből őket így csak pénzkidobás lenne eleve a megvételük O day

Bloodbourne az pl nem érdekel balfasz vagyok ezekben (Ds összesben)
32.
32.
DragonBleacPiece
#31: Igen, mert sokszor újrajátszható, és kihívásokat tud magának csinálni benne, meg hallgat vmi podcastet vagy a kedvenc zenéit és közben játssza nyugiban (nem kell egy lineáris sztorit se követni). Ahhoz nagyon szarnak kell lennie egy játéknak hogy megvegyem, végigvigyem, eladom, és ennyi volt. Ez inkább egy filmre lenne igaz. Bár nekem még a reszkessetek betörők kazetták is megvannak :D
31.
31.
Ooorky
#30: Egyszer kipörgeted ~40 óra alatt aztán kuka. Ezen ki tart évekig?
30.
30.
DragonBleacPiece
#29: Szerintem megvennél olyan játékot teljes áron, amiről tudod hogy évekig jó szórakozást nyújt majd neked ( pl egy Bloodborne) és nem éreznéd pénzkidobásnak.
27.
27.
delphijos
#25: Ez megint parttalan vita. Lehet hogy ha csak a puszta számokat nézzük igazad van, de nekem pl. nem kell évente 200 játék, ott a GP, mellette veszek 5-6-7 címet akcióban. Nekem ennyi játékra van időm, amibe ez kerül kifizetem. Tőlem nézegetheted a 200 játékot 1 dollárért, nem érdekel.
26.
26.
delphijos
#21: “Xbox-on megjelenő összes játék megjelenik PC-re is”

Azért ez így ebben a formában nem igaz. Persze az más hogy a maradék miatt mondjuk nem vesz még konzolt is az ember, csak a tények miatt mondom.
21.
21.
Clayman
Én mondjuk másra is használom a PC-t, amit egyik konzolon sem lehet, így nehéz összehasonlítani a dolgokat. Viszont ha a játék részét nézem csak, van Game pass, Ubisoft+ amivel jó ideig el lehet lenni havi 5000Ft-ért.
Akartam konzolt is venni, de teljes mértékben felesleges így. Xbox-on megjelenő összes játék megjelenik PC-re is, így ez kiesett. PS-re meg nem fogok kifizetni 150eFt-t (ha egyszer lehet majd kapni), azért hogy tudjak játszani azzal a pár exklúzivval amit kiadnak rá. Kíváncsi vagyok a Sony hosszú távú stratégiájára, mert ez rövid távon jó, de hosszú távon nem tudom mennyire lesz sikeres.
16.
16.
PS4jacksony
Ezt már 2 hete is írtam sőt 2023-2024 et mondtak a Sony nál !
11.
11.
habo
Világosítsatok már fel!
Chippet csak kínában gyártottak vagy mi van?
Más gyártó nem volt,van?
10.
10.
patka21991
#9: Szoktam olvasgatni kommenteket, tudom, hogy te ilyen vagy, így én erre nem tudok mit mondani.
¯\_(ツ)_/¯

Bár valami mégis eszembe jutott, mert te ebben profinak tűnsz. Ha lesz akcióban Warhammer 2 vagy Thrones of Britannia jussak már eszedbe és szólj már. A steames árat sokallom még akcióban is egy több éves játékért, humble-ön meg régen volt Total War játék. Köszi!
9.
9.
crytek
#8: Ezek amikről beszélsz több ezres tételek ps meg az akcióik lol ezer éves címek 5ezer meg ilyenek.

PC-n eleve éves szinten vagy 200 játékot kapsz full ingyen steam, gog, uplay, epic , humble stb... Szóval pc-n csak a hw-re kell költeni gamere nem igen pláne a kulcsbiznisz miatt
8.
8.
patka21991
#6: Konzol esetében van használt játék piac is, meg szoktak lenni jó akciók a storeban. Valamint a fiókod meg tudod osztani rokonnal/ismerőssel ps esetében (boxot nem tudom), és ha hasonló az ízlésetek, akkor a digitális játék is 50%-kal olcsóbb, ha felezitek.
Szóval lehet drága a konzolos játék, de vannak okos megoldások itt is.
7.
7.
crytek
#4: Nekem kb 25 game van a várolistámon ,de én se veszek még.

Az egy dolog hogy pc-c ingyen van a gaming ,de amit a HW-re elkölt az ember többszöröse annak mintha megvenné az ember letolná azt a pár db game-et ami érdekli majd eladná... Csak hát azért a pár játékért ugye ki akar így baszakodni...én biztos nem
6.
6.
XuChi
#4: Valahogy így igen. PC-n fillérekért megvannak a játékok, ilyen-olyan leárazásban. PS5 alap kiadás meg 25K ??? Kenjék a hajukra az összeset!
5.
5.
markoci555
mire vennék ps5-t, addigra kijön a 6, de ha mondjuk azbból is hiány lesz, akkor kit érdekel, remélem elkezd majd ömleni a használt ps5 jó olcsón
4.
4.
Clayman
Engem legalább visszatérített ez a konzolhiány a PC-s játszáshoz. Nekem semmi pluszt nem ad a konzol, azért a 3 játékért meg ami érdekel PS-en nem fogok konzolt venni.
3.
3.
DarkCrash
#1: Valószínüleg karácsony környékén megint hiánycikk lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...