Döntés született az Epic és az Apple ügyében

  • Írta: Shifty
  • 2021. szeptember 11.
  • Biznisz
Link másolása
Több mint egy éve vette kezdetét az Epic Games és az Apple háborúja, az ügyben pedig végre döntés született. Habár az ellen mindkét fél fellebbezhet, egyelőre mindenki nyert valamit az ügyön.

Az Epic Games és az Apple háborúzása még tavaly augusztusban vette kezdetét, amikor utóbbi úgy döntött, eltávolítja az App Store-ból a Fortnite-ot. A döntésnek természetesen volt előzménye, az Epic ugyanis megelégelte, hogy az Apple minden játékbeli mikrotranzakciót követően 30 százalékos jutalékot számolt fel. Ezt megkerülve a Fortnite-on belül létrehoztak egy olyan lehetőséget, amivel megkerülték az Apple fizetős rendszerét és saját felületükre csatornázták át a vásárlásokat. A két fél háborúja végül odáig fajult, hogy az Epic válaszcsapásként jogi útra terelte az ügyet.

A pereskedésnek még nem biztos, hogy vége, az viszont biztos, hogy született egy döntés, ami látszatra mindkét fél számára kedvezőnek tűnik. Az Yvonne Gonzales Rogers bírónő által hozott döntés értelmében az Epic elérte a célját, így december 9. után az Apple többé nem korlátozhatja a fejlesztőket, akik így a jövőben szabadon helyezhetnek el az alkalmazásaikban olyan megoldásokat, amelyek átirányítják a játékon belüli vásárlásokat, amivel a korábbi 30 százalékos jutaléktól biztosan elesik a cupertinói cégóriás.

Az Apple sem távozik üres kézzel, az Epic Gamesnek ugyanis kártalanítania kell a céget, amiért 2020 augusztusa és októbere között a szabályokat megkerülve értékesítette a Fortnite játékbeli valutáját. A kártérítés összege 3,65 millió dollár.

A csatározásnak viszont valószínűleg ezzel nem lesz vége, mert a bírónő azt is kimondta, hogy az Apple nem sértett meg semmilyen trösztellenes szabályozást, továbbá jogában áll az Epic Games játékait törölni az App Store-ból, és ha a cég jónak látja, akkor végleg távol tarthatja az Epic Games által fejlesztett játékokat az alkalmazásboltjától.

A döntés ellen fellebbezéssel élhetnek az érintettek, de egyelőre az egyik csapat jogi képviselete sem nyilatkozott az ügyben. Tim Sweeney viszont az utolsó Twitter-bejegyzésében már arról írt, hogy küzdeni fognak, ami sejteti, mi várható a jövőben.

20.
20.
FekaFOB
Az Epic CEO tweetje alapján az Epic 6 millió dollárt csengetett az Applenek.
19.
19.
crytek
#18: Miért?

A cégek mellett van hogy ha fillért******* akarnak csinálhatnak saját megoldás...viszont applenak meg jogában áll elhajtani őket a storeból..

Nos az epicen kívül ki az aki önként szívesen elhagyná a világ egyik legnagyobb storeját ahol több éve fent vannak? Kétlem hogy sok epic féle balfasz cég lenne
18.
18.
hedzsooo
#15: Igazából messzemenő következtetéseket kár levonni szerintem még de mindenesetre ez a bírói határozat egészen biztosan nem egészen az volt, amit az Apple remélt. :)
17.
17.
logic5
#2: Nagyot mondtál, öblíthetsz!
15.
15.
Heldengeist
"A pereskedésnek még nem biztos, hogy vége, az viszont biztos, hogy született egy döntés, ami ugyan látszatra mindkét fél számára kedvezőnek tűnik."

Még látszatra sem tűnik annak. Az a 3.6 millió, amit az Apple-nek megítéltek zsebpénz mindkét cégnek, viszont az Apple nem csak az Epic mikrotranzakcióiból származó bevételétől esik el, hanem potenciálisan mindenki másétől is. Ha konzervatívan gondolkodva hasra utök, ha ezt az ügyet ezzel a döntéssel zárnák le, az az Apple-nek hetente több, mint 3,6 milliós bevételkiesést jelent.

Nem sajnálom őket, a kínai szó szerinti rabszolgamunkával gyártott túlárazott telefonjaikon még akkor is bőven zöldben vannak, ha teljesen elesnek a mikrotranzakciós bevételtől, de ezen a döntésen egyedül az Epic nyert, méghozzá hatalmasat.
13.
13.
manderel
#12: Mindkettőnek kell. Alkalmazások nélkül az Apple platformja semmit sem ér, és ezek nélkül hosszabb távon a meglévő felhasználóikat is elveszítik. Nyilván évtizedekre is meglenne már a pénzük, akkor is ha a kutya sem venné az appok nélküli telefonjaikat, de azért csak nem ez a cél.
Az alkalmazásfejlesztők számára pedig szükség van az Apple jelenleg meglévő felhasználóbázisára, még ha van is számukra alternatíva.

Pont ezért gondolom hogy nem lesz ilyen, hogy az Apple ekkora cégeket kitilt a platformjáról, és olyan sem hogy ezek az alkalmazások hagynák ott az Apple Store-t. Találni fognak majd kompromisszumos megoldást, akár külön külön letárgyalva.
12.
12.
crytek
#9: Szerinted kinek kell jobban a pénz és az előfizető a felsorolt senkiháziaknak (az applehoz képest) vagy az applenak?
10.
10.
Csoki80
Jön a karácsony béke van tesók XD
9.
9.
manderel
#7: Persze, aztán mennyi lóvétól esik majd el az Apple, ha ott hagyják a felhasználók, mert nem lesz rajta se YouTube, se Netflix, se Spotify? Meg még bármilyen népszerűbb alkalmazást sorolhatnék, amiben fizetős opció van.
8.
8.
zoe9
#3: A cikkben kétszer is szerepel az "egyelőre" szó, mint időhatározó, de neked kétszer sem sikerült helyesen leírnod. Miért olyan nehéz megjegyezni, hogy az N-nel írt szó tök mást jelent (mennyiségileg azonos)? De nem is ez a legdurvább: a fellebbezés szóban a "fel" nem igekötő TE JÓ ÉG EMBEREK, nem írhatjuk külön soha. A "kiáltozni" szót írtad így valaha, hogy "ki fog áltozni"? A feledkezni szót így írnád, hogy "fel fog edkezni"? Én is elütök néha gépelés közben, de ekkora szarvas hibákkal ne égessük már magunkat.
7.
7.
crytek
#3: Aztán sokra mennek ezzel a cégek.. Ha applenak kell a zseton töröl mindenkit aki nem akar csengetni. Egy ekkora piac kiesés meg elgondolkodtató a cégeknek akarják-e ennek a hiányát. Szerintem inkább fizetik a 30%-ot..
4.
4.
Ooorky
#3: Szerintem továbbra is jogos a 30%, felépítettek egy márkát a semmiből, felhasználói bázissal, eladói, szervízhálózattal stb, az epic meg élősködni szeretne ezen...
3.
3.
hedzsooo
"..amiért 2020 augusztusa és októbere között a szabályokat megkerülve értékesítette a Fortnite játékbeli valutáját..."


Nem szabályok megkerüléséről volt ott szó a bírói határozatban (Mert ez így elég homályos megfogalmazás is lenne, lássuk be.), hanem magyarul konkrétan azt mondta ki a bíróság, hogy az EPIC SZERZŐDÉST SZEGETT, ezért kell tejelnie az Apple részére, mint a katonatiszt. Ami szerintem is jogos, mondjuk az tökmind1, hogy én mit gondolok. :)


Másrészről úgy fest egyenlőre, hogy az Epic is nyert a pereskedéssel, mert az Appelnek (sem) lesz megengedett a jövőben korlátozni a fejlesztők saját boltjának a behozatalát... Persze, mint fentebb ti is írtátok, mind a két fél fel tud lebbezni, szerintem pedig mindketten fel is fognak, úgyhogy egyenlőre még mindig úgy fest, hogy nesze semmi, fogd meg jól... De azért most az Apple is kezdhet izgulni, nagy bukta lenne nekik elesni a 30%-tól ugye... :)))
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...