HWSW: Megjelent a Windows 11

  • Írta: szlav
  • 2021. október 6.
  • Hír
Link másolása
A mai naptól telepíthető a Microsoft legújabb kliens operációs rendszere, a Windows 11. A grafikus felhasználói felület mellet a motorháztető alatt is több fejlesztést és módosítást végeztek Redmondban.

Október 5-től a Windows 11-gyel előtelepített PC-k értékesítése mellett a Windows 10-ről végezhető ingyenes frissítés is elérhetővé vált. Utóbbi azonban nem jelenti azt, hogy az összes érintett felhasználó azonnal telepítheti az újabb főverziót, még akkor sem, ha az adott számítógép megfelel az új rendszer viszonylag szigorú követelményeinek. A Microsoft szerint különös figyelmet szenteltek a minőségnek, ezért szakaszosan vezetik be az upgrade-et, a felhasználók oldalán lévő hardveres és szoftveres környezetet folyamatosan szem előtt tartva.

A Redmondban már alaposan letesztelt rendszerek a már a tegnapi naptól frissíthetőek, más PC-kre viszont majd csak hetek vagy hónapok múlva, legkésőbb valamikor 2022 közepén kopogtathat be a Windows 11. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a Windows 10 jelezni fogja, ha már elvégezhető az upgrade, amelynek elérhetősége a felhasználó által is ellenőrizhető lesz a már jól ismert Windows Update felületén. A Microsoft óvatossága egyébként érhető, hisz anno a Windows 10 megjelenésekor is bőven akadtak kisebb problémák a frissítéssel, illetve az elmúlt években érkezett egyes tavaszi és őszi alverziók is okoztak kellemetlenségeket a felhasználóknak.

A frissítéssel most sem érdemes kapkodni. Célszerű megvárni, hogy a fejlesztők javítsák az éles terepen esetlegesen kibukó gyerekbetegségeket, illetve azt, hogy a beharangozott összes fontos újítás elérhetővé váljon. Az egyik ilyen az androidos alkalmazások futtatásának lehetősége, amely várhatóan csak valamikor jövőre élesedik. Ehhez az Amazon Appstore nyújtja majd az alapot, mely az októberi rajtkor még nem lesz elérhető a megújult Microsoft Store-ban.

De mit ad nekünk a Windows 11?

Az újonnan érkező Windows 11-ben a leginkább szembetűnő változást a felhasználói felület adja, amelyhez több ponton is hozzányúltak a tervezők. Az újratervezés részben a macOS-re (és Chrome OS-re) hajazó, középre rendezett dokkot jelent, amely elsősorban az ultraszéles, 21:9-es monitorok tulajdonosainak lehet jó hír. Az áthelyezéssel együtt ugyancsak középre kerül át az 1995-ben megjelent, azóta pedig több átalakításon átesett Start Menü.

A Windows 11-nél egyszerűbb, átláthatóbb megjelenést kapott a menü grafikus felülete. Az élő csempék eltűntek, a menü sarkait pedig lekerekítették. Különféle alkalmazások rögzítésére továbbra is van lehetőség, továbbá láthatóak a legutóbb megnyitott ("ajánlott") dokumentumok, valamint lehetőség van a rendszer gyors újraindítására vagy leállítására is. Az új Start Menü tetején kapott helyet a keresősáv, mely a lokális fájlok mellett a OneDrive-ból és a webről is képes találatokat feldobni.

Ha kíváncsi vagy a Windows 11 további újdonságaira, illetve az OS szigorú rendszerkövetelményeire, akkor csekkold le a HWSW teljes cikkét!

9.
9.
Stranger
Már csak azért sincsenek gondok, mert ez egy erősebb frissítésen átesett Win10. :D Nem lehet már olyan gyökeres változtatásokat végezni mint régen és talán nem is kell. A hardverek kezelése még mindig a 2006-os Vista jelzésűek. :D De én sem telepítettem fel. A vélemények jók, gaming benchmarkok ugyan olyan eredményeket mutatnak. Nem is kell mást várni.
7.
7.
zoe9
#1: Minimum 1 évig nem lesz telepítve, szóval mindent a maga idején.
5.
5.
Neo1989
Én a 7. genes proci miatt nem tudok rá váltani.
De elég lesz még a W10 vagy 5 évig.
4.
4.
Kelan
Ha SAP BI-t használsz akkor NE! Otthonra viszont simaliba.
3.
3.
markoci555
szeretném kipróbálni, de van egy érzésem hogy lehet idén nem fogom tudni hivatalos frissítésen keresztül... pedig megvan minden követelmény, be vagyok készülve rá
2.
2.
Lorthirash
kövezzetek meg de én developer verzió óta használom kikapcsolt VBS-el és az égvilágon semmi gond vele, igaz van mögötte kellő hardver is.
1.
1.
logic5
Na jöhetnek a kommentek, hogy mekkora sz@r. 3.2.1.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...