Az EA és a FIFA nem tud megegyezni a jogdíjban

  • Írta: gorien
  • 2021. október 14.
  • Pletyka
Link másolása
A napokban szárnyra kelt a hír, hogy az Electronic Arts megváltoztatná a FIFA-sorozat elnevezését – és mint oly sok mindennek, ennek a döntésnek is a pénz áll a hátterében a lapértesülések szerint.

Egy hete mi is beszámoltunk Cam Weber, az EA Sports vezetője által írt nyílt levélről, amelyben a FIFA-játékok sikerei mellett az is szóba került, hogy a kiadó fontolgatja a névváltoztatást a sorozat kapcsán. Ezt megerősíteni látszik, hogy az Electronic Arts több helyen is igényt nyújtott be az EA Sports FC név levédetésére.

A sztorit a New York Times értesülései görgetik tovább, amely szerint az EA döntése mögött az áll, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség túl sokat kérne a licenc használatáért.

A jelenleg tartó EA-FIFA egyezség ugyanis lejár 2022-ben, és a lap úgy tudja, a FIFA az eddigi jogdíj dupláját kérné a kiadótól világkupa-ciklusonként – azaz minden négy év több mint egymilliárd dollárba fájna az Electronic Artsnak. A FIFA-játékok egyébként körülbelül 20 milliárd dollárt hoztak az EA-nek az elmúlt húsz évben, amiből évi 150 millió vándorolt tovább a labdarúgó-szövetséghez a jogdíj fejében.

A Times szerint nem ez az egyetlen vitás pont, ugyanis a további együtműködés tartalmában sem egyeztek még meg a felek. A FIFA egy kisebb léptékű megállapodást szeretne, ami kizárólag a focis játékra vonatkozna, míg az EA több területre is szeretne átterjeszkedni (mint például az NFT-k árusítása vagy a valódi meccsek visszajátszásainak használata). A jelenlegi szerződés 2022 végéig él, de az értesülések szerint még idén várható, hogy a két fél dűlőre jut.

Mint arra Cam Weber kitért az említett nyílt levelében, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel való egyezség csak a névre terjed ki, a játékok tartalmát nem érint. Szintén friss hír, hogy az EA újabb hosszútávú szerződést kötött a FIFPRO-val, amelynek értelmében továbbra is használhatnak olyan bajnokságokat, mint az UEFA-bajnokok ligája, a Premiere League vagy a LaLiga Santander.

5.
5.
Ooorky
#4: Vmi mostanában elgurult a fifa vezetőségénél, vb-t is 2 évente akarnak rendezni, hogy több bevételük legyen stb...
4.
4.
mdr88
Valahol félúton úgyis meg fognak egyezni a felek... Mindkét félnek az a jó megoldás, ha a továbbiakban is FIFA néven fut a sorozat. Az EA röhögve ki tudná fizetni a jelenleg kért díjat, úgy hogy bevétele is bőven marad... de nyilván miért is menne bele rögtön? Ha meg a FIFPRO jogokat egyébként is magáénak tudhatja a kiadó, akkor előbb utóbb a FIFA is belátja majd, hogy nem kötheti az ebet a karóhoz.
3.
3.
delphijos
#1: Én meg azt nem értem hogy miért nem olvasod el rendesen a cikket, és értelmezed utána.
1.
1.
Dízel
Ha a jatekot nem erinti a valtoztatas akkor miz szarakodnak? Bar nehezen tudom elkezelni, hogy ami eddig fifa cimen futott fifa licenszekkel, az most ea sports fc neven is megkapja ugyanazokat a licenszeket. Mar pedig ha ugranak a licenszek az nagy ervagas lesz. Bar nincs a fifa jateknak jelenleg kihivoja szoval monopol helyzetbe vannak. Tudjak ezt jol.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...