Battlefield 2042 - itt az első nembináris karakter

  • Írta: Shifty
  • 2021. október 27.
  • Hír
Link másolása
Nemrég bemutatkozott a Battlefield 2042 összes játszható specialistája, köztük Emma "Sundance" Rosier is, akivel kapcsolatban az EA DICE közösségi menedzsere megerősítette, hogy ő az első nembináris karakter a sorozatban.

Pár napja, hogy a DICE és az Electronic Arts lerántotta a leplet a Battlefield 2042 játszható specialistáiról, akik egytől egyig egyedi képességekkel és fegyverzettel vethetőek majd be a csatatéren. Köztük volt Emma "Sundance" Rosier is, akiről a videónak köszönhetően kiderült, hogy a szárnyasruhájának hála nagyon mozgékony, okosgránátjaival pedig minden helyzetben hatékony társnak bizonyul majd.

Nem sokkal később az EA DICE közösségi menedzsere, Adam Freeman egy Twitter-bejegyzésben megerősítette, hogy Sundance a Battlefield-sorozat első nembináris karaktere lesz.

Az Electronic Arts már az Apex Legendsben is bemutatott egy nembináris hőst Bloodhound személyében, így azért annyira nem tűnik meglepőnek, hogy a kiadó igyekszik meghallani a jelen kor hangját.

Tom Brady még 2042-ben is MVP lesz

Közben megjelent a Battlefield 2042 legújabb, pergős kedvcsinálója, amiben a DICE elsütött egy poént is, miszerint a most 44 éves Tom Brady még 2042-ben is a Tampa Bay irányítója lesz, ráadásul a liga legjobb játékosának díját is elnyeri abban az évben. Látva Brady teljesítményét, nem lenne meglepő, ha 65 évesen is ő lenne a legjobb.

A Battlefield 2042 PC-re, Xbox One-ra, Series X/S-re, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re is megjelenik. A korai hozzáférésben részt vevők már egy héttel korábban, november 12-én is belekóstolhatnak a háborúba.

36.
36.
ayreon
Na jo, most jottem ra milyen oreg vagyok, en a cimre kattintva a "nembinaris karakter"-tol valami technikai ujitast vartam, hogy nem binaris computerrol lesz szo vagy valami :D Gondoltam valami hulye clickbait cim, nezzuk mitol nembinaris egy jatek... az legalabb erdekes lett volna, ezt csak leszarom :) Rakjak tele akar zsidfineekkel felolem, mit erdekel engem... En mar azokkal a cimekkel sem jatszom ahol noi foszereplo van, valahogy nem tudom beleelni magam. Na mind1, igy van ez mar 40 ev folott :)
35.
35.
Thor Vath
Vannak olyan cringek 20-30 évvel ezelőtti játékokban, filmekben, amire ma felnyögünk: “Jézusom, ez miért kellett?”. Szerintem újabb 20-30 év múlva ez az erőltetett propaganda is ilyen lesz majd.
34.
34.
DragonBleacPiece
nembináris szó hallatán egy 120 kilós, zöldhajú, malac arcú, ,,I beat anorexia" pólós képződmény jelenik meg a szemem előtt, aki beperel ha hölgyemnek szólítom
33.
33.
csongor1996
Jól tud ám esni valakinek, hogy kiválaszthat egy olyan karaktert, akivel tud azonosulni. Még ha csak egy karakterleírásban is szerepel ez a tulajdonság.

Én azt nem értem, hogy miért olyan nehéz továbblendülni az ilyeneken mindenki másnak. Ahogy többen írták, semmit nem tesz a játékban, nyugodtan ignorálhatod is ezt az információt. Akit meg érint, hadd legyen egy picit boldogabb tőle.
32.
32.
Stig
Ha a játék jó, akkor engem nem zavar, felőlem olyan karit tesznek bele, amilyet csak akarnak. De ha emiatt valamilyen sztorit erőltetnek rám, hogy együttérezzek a karival, akkor abból már nem fogok kérni. Kár hogy sok jó alapötlenél inkább a megszokott elvárásokra/klisékre teszik a hangsúlyt, ahelyett hogy a lényegre összpontosítanák a forrásokat.
29.
29.
Lorthirash
#28: Minden fantasyban levan írva hogy hogyan néz ki az adott faj és igen képzeld tolkien világában nincsen néger tünde vagy hobbit, és PONT.
Egyik művében sem ír le ilyet ezt el kell fogadni ha nem így teszünk akkor az már nem tolkien, mert ilyen alapon mindent megváltoztathatsz ennyi erővel azt csinálsz amit akarsz, csak azt nem értem akkor miért az a neve ami.
Embereknél is csak egy bizonyos részen élnek benne sötétebb bőrűek,
De például Gondori emberek között nincs néger, a Númenoriak között meg végképp nincs.
És ez nem fajgyűlölet, egyszerűen így képzelte el őket ennyi, nem kell idekeverni bőrszín meg ilyen gender baromságokat.
28.
28.
Zuzmo
#27: Azt leírta Tolkien konkrétan, hogy középföldén csak fehér, heteroszexuális hobbitok, tündék, emberek stb. élnek?
27.
27.
Lorthirash
#26: Én leszarom hogy valaki meleg tegye azt ha jól esik neki, de ne zökkentsen ki senki kedvenc fantasy világomból ilyen szarokkal mert nem érdekel...
26.
26.
Lorthirash
#14: Sajnos nincs igazad mert az ilyen hülyeségek miatt válik egy film, az adott karakter hiteltelenné mert nem úgy ábrázolják ahogyan azt kell.
Sajnos az új Amazon féle tolkien sorozatba is erőltetni akarják ezt a gender baromságot, pedig tolkien világában nincsen se ázsiai se néger hobbit.
Ezt egyszerűen el kellene fogani és tisztelni kellene annyira tolkien munkásságát hogy megfelelően jelenítsük meg ebben az esetben a hobbitokat mint fajt.

Én állítom hogy ebből előbb utóbb óriási lázadás lesz előbb utóbb, mert ez a művészet megcsúfolása, és Tolkien műveinek szembeköpése.
Tolkien munkája túl értékes ahhoz hogy ezt műveljék vele

A witcher sorozat is ezzel van elbaszva, és ezért sem lesz sosem igazán átütő, mert olyanokkal foglalkoznak ami lényegtelen az ilyen baromságokba ölik bele a sok pénzt nem abba hogy hiteles legyen a sorozat.
25.
25.
Ooorky
#24: "A fekete német mesterlövészek a BF1-ben is ennek az agymenésnek az eredménye. NEM, nem voltak jellemzőek a fekete katonák európai hadszintéren a németek uniformisaiban, de továbbmegyek a mesterlövészet is gyerekcipőben járt még, és az akkori emberek bizony még kurva rasszisták voltak ahhoz, hogy egy feketét ilyen kiképzés alá vessenek."

Kicsit összetettebb a dolog ennél, de volt is anno asszem a Haditechnikában, hogy a francia tisztek levélben fordultak Párizshoz, hogy a háború utáni megszálláshoz használt gyarmati fekete csapatokkal szemben a németek bizalmatlanok, sőt ellenségesek, sokkal több összetűzés van náluk, mint a britek által megszállt részeken, ezért kérik, hogy cseréljék le őket fehérekre.
Ellenben az afrikai hadszíntéren a német gyarmati csapatok iszonyatos túlerővel szemben kitartóan és hősiesen harcoltak, ezért az a minimum, hogy róluk is megemlékezzenek (pl. odaírva a karakterhez, hogy szerepeltetése nekik állít emléket stb.).

Mesterlövészekből pedig sok volt, főleg a háború végére. Németeknél külön iparág volt a fedezékek gyártása számukra, pl. elkészítették egy fatörzs másolatát, belül páncélozva, aprólékos munkával éjszakánként az eredetit mozgathatóvá tették, majd egy sötét éjjelen kicserélték.
24.
24.
br1Koo
Ennek az azonulás vitának semmi alapja. Szerettem a Tomb Raider-rel játszani és nem voltam nagy csöcsű arisztokrata nő sosem. Szeretem a GTA játék Trevorját is irányítani, holott nem vagyok egy 50-es hobo-pszichopata. Igen, fel lehetne tenni a kérdést, hogy akkor miért zavar az hogy egy nembináris karaktert, vagy épp egy protézises csajt irányítok a frontvonalon. Főként nem azzal van a probléma, hogy a karakter épp nő, protézise van, vagy nembináris. Az első esetben (BFV) a történelmi környezet és a felesleges tolása ezeknek a probléma, a második esetben pedig csak a felesleges tolása a probléma. Senkit nem érdekelne hogy egy műkezes nővel kellene rohangálni, ha ez nem egy második VH-s történetben jelenne meg. A fekete német mesterlövészek a BF1-ben is ennek az agymenésnek az eredménye. NEM, nem voltak jellemzőek a fekete katonák európai hadszintéren a németek uniformisaiban, de továbbmegyek a mesterlövészet is gyerekcipőben járt még, és az akkori emberek bizony még kurva rasszisták voltak ahhoz, hogy egy feketét ilyen kiképzés alá vessenek. Egy alternatív univerzumban senkit nem érdekelnének ezek a történelmi-fantasyk, de ezzel azoknak a katonáknak a halálát gyalázzák meg akik a vérüket ontották a harcmezőkön.
Ellenzem a kormány gusztustalan propagandáját a melegek ellen, és semmi bajom nincs ezekkel az emberekkel, de attól mert nekik szarul esik hogy bizonyos területeken nem erősek/alkalmatlanok még nem jelenti azt hogy emiatt őket minden egyes címbe bele kell tömni, mert ők jól érzik magukat. Emellett borzasztó irreális is, hisz 100 emberből jó ha találsz 10 meleget/nembinárist/vadászhelikoptert/stb., de lehet hogy a tízzel már sokat is mondtam. Ehhez képest elképesztő sok sorozatban látni melegeket, lezbikusokat, pedig ez a társadalomban nincs így, egy-két amerikai nagyvároson kívül. Szimpla bullshit, és ez nem azért zavaró mert én írtóznék ezektől az emberektől, hanem azert mert nincs így és ez egyszerűen felrúgja a sorozat atmoszféráját.
23.
23.
Dízel
Na meleg karakter. Szep, most ha lelovom akkor kirekeszto vagyok? Vagy nem elfogado?
22.
22.
Zuzmo
Az egész internet egy vihar a biliben, és mi benne ülünk.
A sztori onnan indult, hogy nem egyenkatonák vannak a BF 2042-ben, hanem specialisták, akiknek kitaláltak háttértörténetet. Pár mondat, mit dolgoztak, miért választották a hivatásukat, ilyesmik. Angol nyelvterületen, mivel az "ő" személyes névmásnak van neme. És mivel vannak emberek, akik nem szeretnék, ha rájuk a "she" vagy "he" személyes névmással hivatkoznának (tehát egyértelműen nő vagy férfiként definiálnák őket), ezért az írók kitalálták, legyen egy ilyen karakter is. Aztán mivel ezt látta valaki, rákérdezett twitteren, hogy na, ez nem azt jelenti, hogy ő akkor non-bináris? Erre írtak egy válasz tweetet, hogy, de az.
Ebből hírek készültek, aztán azon pörögnek a fórumok, hogy a készítők ezt miért tolják a képünkbe. Miért ez fontos a játékban? Stb.
A problémát abban látom, hogy egy hivatalos közleményből ugyanolyan hír készül, mint egy twitter üzenetváltásból. Az olvasók pedig nem érzik a kettő közötti különbséget. Az internet megadja azt a szabadságot, hogy bárki hangja erős lehet, viszont ez becsaphatja az embereket abban, hogy felmérjék a jelenségek, események, üzenetek nagyságát, komolyságát.
21.
21.
br1Koo
Remek, nálam már most elérték hogy a játék irányába se nézzek!
18.
18.
Grabowsky30+
Nincs bajom ezekkel az emberekkel akiknek problémák vannak az identitásukkal. Viszont ezt miért kell kiemelni egy olyan játékban amiben gyakorlatilag egy puskacső vagy. Nem rohadt mindegy, hogy ki van a puskacső mögött komolyan? Tegyék bele legyen nő férfi fekete ázsiai meleg meg transz, de miért fontos ezt hangsúlyozni? Akik elfogadják azoknak ez tök mindegy akik meg nem azok meg ettől csak még távolabb kerülnek az elfogadástól! Még egy tps játékban megérteném, de egy fps-ben? Mi értelme van ezt ennyire kihangsúlyozni? Én totál elfogadó ember vagyok mindenkinek elfogadom a nyűgjét, de marketinges baromságoktól már kicsit kezd nekem is "tikkelni a szemem" és akkor mit gondolhat erről egy homofób konzervatív?
17.
17.
Heldengeist
#14: Nyilván nem felelsz, elvégre azt mondtad, ez lesz az utolsó hozzászólásod a témában, de lenne két megjegyzésem.

"A faji vagy nemi kisebbségek, vagy éppen a fizikailag hátrányban lévők reprezentációjáról gyakran a Battlefield V trailerének esete jut az eszembe."

Nekem meg a Kingdom Come Deliverance-et és kisebb mértékben a Witcher 3-at érintő eset, amikor azon ment a felháborodás, hogy a középkori Csehországban vagy épp a lengyel folklóron alapuló fantasy világban miért mindenki fehér.

"úgy képzelem, hogy ha a helyében lennék, nekem kifejezetten jól esne, ha választhatnék egy hozzám hasonló, protézissel rendelkező karaktert"

Én meg úgy képzelem, hogy én abban a helyzetben kifejezetten leszarnám, hogy választhatok-e protézises katonát. Meg amúgy fél kézzel valószínűleg amúgy is ki lenne lőve a játék, általában az irányítást nem egy kézre tervezik és nincs az az accessibility funkció, ami ezen érdemben változtatni tudna.

Az pedig, hogy ez a gyerekkori ismerősöd hogyan érez a témával kapcsolatban, csak ő tudja és szerintem nem jó dolog szavakat adni a szájába. Ha van mondandója a témával kapcsolatban, nyilatkozhat ő is. A legtöbb "progresszív", aki jól megmondja, mi a kisebbségek véleménye, az pontosan a középoszálybeli heteroszexuális fehérek közül kerül ki és az adott kisebbségeket ez általában sokkal kevésbé érdekli, mint amilyennek ezt beállítják.

A kisebbésgek a nyugati világban nincsenek elnyomva és fel tudnak szólalni, ha valamivel bajuk van.
https://www.libertynation.com/soft-bigotry-low-expectations/
https://www.cnsnews.com/article/national/michael-w-chapman/poll-81-all-voters-support-voter-id-including-77-black-voters
Nincs rá szükségük, hogy megmondják helyettük, hogy mit akarnak. Ez kicsit olyan, mint a "mansplaining", csak azzal szemben ez létező dolog.
16.
16.
Post_Office
#14: Teljesen egyetértek.
A saját szexuális preferenciám, vagy hogy mit tartok esztétikailag vonzónak vagy esetleg taszítónak, ne akadályozzon meg senkit se abban hogy boldog legyen.

Szóval szerintem is király, hogy kapnak egy karaktert akivel tudnak azonosulni.
15.
15.
norbi27
#9: "megjelenik egy hír egy olyan játékról, aminek gyakorlatilag nulla sztorija van, de van benne egy genderqueer karakter. Ez alapvetően fel sem tűnne senkinek, a játékmenetet meg pláne nem befolyásolja"

Nem rosszindulatból kérdem, de akkor ez miért minősül hírnek és miért hozzátok le?
Annyi értelme van, mintha leírná egy mezőgazdasági folyóirat, hogy egy közvéleménykutatás alapján az egyik budapesti piacon az egyik stand eladója nembináris személy. Jó, és? Ennek a tegnap a Lehelen vásárolt békési csípős kolbászhoz mi köze van?
Vagy holnap lehozzák filmes hírnek, hogy a '87-es Predator forgatókönyvírója szerint az egység egyik tagját nembináris karakternek írták. Ki nem sz@rja le? Már bocsánat.

Az emberek többsége azt se tudja mit jelent ez a nembináris jelző. Most rákerestem wikin, oké, nagyjából értem és a "hírhez" kapcsolódva azt is mindenképp szeretném tudni, hogy az illető akkor a binaritáson kívül élő emberek, a többneműek, a nemek közti emberek vagy a nem nélküli emberek csoportjába tartozik. Epekedve várom az EA közleményét.
14.
14.
szlav
#12: Az utolsó kommentem lesz a témával kapcsolatban, mert egyébként tényleg nem érdemes ilyesmiről vitázni egy videojátékos oldalon. Bocsi, de egy kisebb regény lesz.

A faji vagy nemi kisebbségek, vagy éppen a fizikailag hátrányban lévők reprezentációjáról gyakran a Battlefield V trailerének esete jut az eszembe. Az előzetesben volt egy női katona, akinek az egyik karja helyén egy protézis volt. Ez nyilván történelmi szempontból nettó baromság, mert érthető okokból nem küldték a frontvonalra azt, akinek nem volt két egészséges karja. Na meg a legtöbb esetben szimplán a nőket sem. Naná, hogy az internet egy része egyből felháborodott az egészen.

Még amikor általános iskolába jártam, ismertem egy srácot, akit az egyik idióta haverja belökött a hév alá. A srácnak vállból kellett amputálni a karját gyerekkorában. Mi sosem voltunk nagy haverok, volt köztünk pár évfolyam, így nem tartom vele a kapcsolatot, de úgy képzelem, hogy ha a helyében lennék, nekem kifejezetten jól esne, ha választhatnék egy hozzám hasonló, protézissel rendelkező karaktert. Ha mást nem, biztos, hogy elmosolyodnék rajta. Mindezt akkor is, ha jól tudom: ez a második világháborús környezetben semmiképp sem valósághű.

És akkor itt jön az a kérdés, amit mindenkinek magának kell megválaszolnia. Egy kitalált, virtuális világban mi a fontosabb? Az, hogy ezer játékosnak megakadjon a szeme azon, hogy egy katonának protézis van a karja helyén, vagy az, hogy egyetlen játékost jó érzéssel töltsön el az, hogy ebben a képzelt környezetben gondoltak rá és a hozzá hasonló emberekre?

Szerintem a második a fontosabb, de azt is abszolút megértem, ha sokaknak jobban számít a történelmi hitelesség. Akik a ebbe táborba tartoznak, azok viszont nem szenvednek hiányt a nekik készült játékokban: egy történelmi pontosságra építő Hell Let Loose-ban például sosem fogsz protézises katonákat látni a fronton. Ha zavar az ilyesmi, szavazz a pénztárcáddal!

Hasonlóképp gondolkodok a más nemi identitást képviselő emberekről és a faji kisebbségekről is. Szerintem fontosabb, hogy egy történelmileg elnyomott csoport tagjai is elfogadva érezzék magukat, miközben egy szórakoztató médiumot fogyasztanak. Mert ki áll a túloldalon? Azok, akiknek valami okból ellenérzéseik vannak velük kapcsolatban. Ha választanom kell, akkor nem azokkal fogok szimpatizálni, akik képesek azért háborogni, mert láttak még egy meleget egy filmben, vagy azért, mert szerintük a szintén kitalált 007-es ügynök csakis fehér lehet.

„rakjunk bele egy ilyet, mert elvárják, de ne kezdjünk vele semmit” – itt egyébként én is egyetértek veled, Nekem is úgy tűnik, hogy sok nagy játékfejlesztő és kiadó (és filmstúdió) egy metaforikus checklist szerint dolgozik, sok esetben valóban lehetne többet kezdeni az ilyen karakterekkel. A nap végén viszont ez is több, mint a semmi, de látod, még ilyen periférián lévő, apró eset is képes látványos hullámokat kelteni.
13.
13.
Heldengeist
#12: Én abban sem vagyok biztos egyébként, hogy Twitteren, Reser Erán és esetleg Kotakun kívül ezt bárhol elvárják.
12.
12.
Takacs014
Nem a cikk témája, de akkor legyen..

Nem, nem hiszem, hogy ide, ebbe a játékba való ez. Szerinted azért mert van benne egy ilyen karakter ami külső adottságokban nőre hasonlít, de mégsem az elvileg, szerinted van helye úgy, hogy játékmenetben ez nem nyilvánul meg? Tipikus "rakjunk bele egy ilyet, mert elvárják, de ne kezdjünk vele semmit". Értelmetlen.

Ha kicsit utána olvasol, akkor láthatod, hogy helyenként igen csak túl van tolva ez az új őrület.
Oscar-díjra is csak annak van esélye, aki tele fossa a filmet gendersemleges emberekkel, legalább 4 nációval, hiába nem illik a storiba vagy az adott korba. Embereket "lincselnek" meg mert olyan filmet vetítenek le órán ami 60 évvel ezelőtt forgatott, és a fekete bőrű embert fehér játszotta elmaszkírozva.

Olimpián 35 évig férfiként élő és sportoló "nő" indulhat a nők között, csak mert píszi világ van. Az más, hogy annyira tukó volt a "nő" hogy semmire nem ment a férfi testfelépítésével.

Szerintem ez teljesen nonszensz, dehát a mai világban fogadjuk el, hogy valaki se nem nő, se nem férfi, hanem egy sárkány mert Ő épp azt gondolja magáról..

Köszönöm ebből nem kérek.

Lábjegyzetként elmondanám, hogy semmi bajom pl a melegekkel, de ettől a gendersemleges és hasonszőrű társaitól viszolygok, főleg, hogy mindenhol ezt tolják az ember arcába.
11.
11.
szlav
#10: Azért "kell", hogy képviselve legyenek azok is, akiket képesek mások (akár a kommentek közt) fáklyával és vasvillával üldözni.
Szerintem ez egy fokkal fontosabb, mint az, hogy te mit unsz és mit nem.

Egyébként ha annyira túl van tolva a "PC közönség", akkor eddig ide miért csak gyűlölködő (vagy legalábbis poénkodó) kommenteket kaptunk? Ez nem éppen arról árulkodik, hogy a nem elfogadás problémája nagyon is valós?
10.
10.
Takacs014
#9: Én nagy ívben tojok rá, legyen élvezhető a játék, de ha már itt tartunk..

Ha se nem story mód, se nem multi módban, de még csak játékmenetben sincs semmi értelme ennek, akkor mégis miért kell?

Ja, hogy kiszolgálják a legújabb trend és túltolt PC közönségét? Értem. Annyira unalmas már tényleg, hogy mindenhova kötelező belerakni ezt.
9.
9.
szlav
#1: Szerintem kifejezetten ironikus ez a hópihézés, amikor a konzervatívokat a legkönnyebb betriggerelni. Gondoljunk csak bele egy pillanatra: megjelenik egy hír egy olyan játékról, aminek gyakorlatilag nulla sztorija van, de van benne egy genderqueer karakter. Ez alapvetően fel sem tűnne senkinek, a játékmenetet meg pláne nem befolyásolja, de egyből képesek vagytok habzó szájjal, tömegesen ráugrani a témára :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...