Már több mint 13 millió PlayStation 5 talált gazdára

  • Írta: fojesz
  • 2021. október 28.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony bejelentette, hogy mára több mint 13 millió PlayStation 5 talált gazdára. Noha a Microsoft továbbra sem oszt meg eladási számokat, becslések szerint a redmondiak jócskán le vannak maradva.

A Sony közzétette a legutóbbi pénzügyi helyzetjelentését, amelyből több érdekesség is kiderült. A szeptember 30-cal zárult negyedévben 10,8 milliárd dollárnak megfelelő jen bevétellel zárt a cég, amelyből a videojátékos részleg 5,7 milliárd dollárt hozott - ez 27 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Az üzemi eredmény ugyanakkor 21 százalékkal csökkent, ez 727 millió dollár volt.

A Sony szerint a megnövekedett forgalom a felpörgő hardvereladásoknak, a kedvező árfolyamhatásoknak és a third-party címeknek köszönhető: noha a játékeladások összességében 3,5 százalékkal nőttek, a first-party játékoknál látványos csökkenés volt megfigyelhető, de ez nem meglepő, hiszen a Ghost of Tsushima tavaly kifejezetten erős negyedévet csinált a vállalatnak az év hasonló időszakában.

Ami viszont a hardvereket illeti, itt a generációváltás miatt valósággal megtáltosodtak a japánok: 287 százalékkal erősödött ez a szegmens. A PlayStation 5-ből 3,3 millió példány talált gazdára a legutóbbi negyedévben (szemben az előző negyedév 2,3 milliójával), így a konzol már 13,4 millió háztartás nappaliját díszíti. Ez azt jelenti, hogy az új PlayStation továbbra is tartja a versenyt a PlayStation 4 eladásaival.

Az üzemi eredményt rontotta, hogy az előző generációs konzol eladásai lecsengőben vannak, továbbá a PlayStation 5 gyártási költsége is rendesen beleharap a profitba.

Mi történik a Microsoftnál?

A napokban a Microsoft is helyzetjelentett, de ahogy az lenni szokott, a redmondiak továbbra is csínján bánnak a számokkal. A cég videojátékos bevételei 16 százalékkal nőttek éves szinten, és természetesen a zöldek is sokat köszönhetnek a generációváltásnak: a hardvereladások 166 százalékkal pörögtek fel, a Microsoft szerint az Xbox Series-konzolokra a vártnál nagyobb a kereslet.

A különféle xboxos tartalmak és szolgáltatások forgalma 2 százalékkal nőtt, és bár az Xbox Game Pass-előfizetők száma is gyarapodott, a cég most itt sem közölt számokat. A Microsoft egyébként nem olyan rég árulta el egy befektetőknek szánt jelentésben, hogy a szolgáltatás felhasználótábora már csak lassuló ütemben hízik. A redmondiaknál egyébként épp a first-party címek húztak állítólag, míg a third-party fejlesztések teljesítménye visszaesett.

Később a Niko Partners elemzője, Daniel Ahmad osztotta meg a becsléseit a témában, az ő számításai szerint az Xbox Series-konzolok 8 millió eladott példánynál járhatnak, míg az Xbox Game Pass-előfizetők tábora 20 milliót főt számlálhat. Hangsúlyozzuk: ezek nem hivatalos számok.

Összességében amúgy a Microsoft még mindig egy jóval nagyobb cég, mint a Sony: a teljes forgalma 45,3 milliárd dollár volt, míg a nyeresége 20,5 milliárd dollár.

31.
31.
delphijos
#30: Meg ahogy mondtam az hogy valami “jobb” azért nem mindig objektív. Vannak olyan dolgok amik erősen múlnak az ember / igény / stb…-n.
30.
30.
Animejetix
#29: Igen a világ nem így működik. Nem az egyértelmű dolgok szerint. Attól még hogy valami jobb nem biztos hogy azt veszik. Fogyasztóiparban kismillió példa van rá...
29.
29.
delphijos
#26: Ebben az érvelésben az a hiba, hogy ha így lenne, akkor konzolos a játékos társadalom 80% GP előfizető lenne, box-al. Hangsúlyozom, engem nem kell győzködni, a kezdetek óta GPU-m van, de az ilyen következtetésekkel az a baj, hogy az alapvetés rossz, mert abból indul ki hogy mindenkinek az a jó ami nekem. El kell fogadni hogy sok embernek meg egy ilyen előfizetéses konstrukció nem jön be. Ha játszani akar akkor mondjuk van egy KONKRÉT cím, és nem fog várni mire bekerül ( amire nincs is garancia ). Ez nem valami egzakt dolog hogy kiszámolom, ez az olcsóbb, akkor mindenkinek ez a jobb. Ha így működne a világ, mindenfajta termékből csak egyfélét vennének az emberek , mert mindennél ki lehetne hozni melyik a legjobb ár / értek arányú. De nem így működik.
28.
28.
GemForge
#21: Többes számban írtam nem véletlenül... hátha elkerüljük a játszmát!
27.
27.
Animejetix
Ja és mindezt mondom úgy hogy Nintendós vagyok meg PS fan. Arról nem is beszélve hogy annyira rühelem a Windowst hogy 9 éve már Linux-on tolom számítógépen is.... Ennyit erről... Ez van, engem meg sokan másokat most megvett az MS kilóra az Ultimate-vel... Addig is több pénz marad a Switchet etetni... :)
26.
26.
Animejetix
#18: Nem a gép árára értettem, hanem hogy ámblokk olcsóbb az Xboxot választani az Ultimate miatt. Nem lehet ezzel vitatkozni, a tény az tény, Ps5-re viszont meg kell venned a játékokat. Ps5 csak akkor jó vétel ha Sony fan vagy, illetve kimondottan az exklúzív címeire vágysz.
De ha csak sima mezei gamer vagy és multipatformer, hozzáteszem ők teszik ki a gamer társadalom gerincét, akkor jobb vétel az X.
25.
25.
delphijos
#24: Mondjuk nekem tök mindegy melyik márkából hány gép megy el , de hogy honnan a bizonyosság hogy a fele üzéreknél porosodik… még ha sokat meg is vettek, ez nekik se jó, ez nem bor hogy idővel többet ér. Sőt, már most se tudják akkora haszonnal adni. Később meg csak buknának rajta.
24.
24.
adamsfamily
#2: Persze,hogy nem örülnek neki.Ha nem olyan veszi a gépüket,aki használja is,az nem termel nekik hasznot.Aki csak nyerészkedik rajta az nem vesz ps+ előfizetést,nem vesz játékot,stb.
Ezért nem értem,hogy mi értelme van ennek az eladási számnak,amikor erről ők is tudják,hogy ferdítés.
23.
23.
Verte meg  a rivotrill
Majd kíváncsi leszek ezután mert a hírek szerint jövő tavaszig csak Bundle ban lehet kizárólag megvásárolni a gépeket !

Magyarul mindenképp választanod kell mellé valamit vagy egy + kontrollert,vagy egy vagy két játékot ! így bőven 200 felett kel majd kipengetni ha PS5 öt szeretnél .

22.
22.
delphijos
#21: “ de azt is látom,hogy pár ps ex az egekik magasztalva van miközben bőven vannak durva hiányosságok”

Láthatod, de szerintem ennek kb. semmi köze nincs ahhoz amitől szó volt. Tökéletes játék meg sehol sincs. Azért kétlem hogy valaki utálkozva játszik valamivel, de pusztán azért mert csak arra a platformra érhető el ami neki van, úgy csinál mintha baromi jó játék lenne.
21.
21.
Helium Prime
#17: Én úgy gondolom,hogy mindegyik konzolon és pécén is vannak olyan címek amit kár kihagyni,de azt is látom,hogy pár ps ex az egekik magasztalva van miközben bőven vannak durva hiányosságok vagy hibák némelyikben pont úgy ahogyan némelyik multiplatform cím esetében is!

#20 ,,Mindenki örüljön annak, ami van neki és fogadja el, hogy másnak meg más a fontos. Próbáljunk már meg nem fikázni és tapasztalat nélkül nem gyűlölködni pls!''

Kezd magaddal! :)
20.
20.
GemForge
#15: Nem sorolom, de van annyi. Nem pár darab van, hanem sok. Most nevethetsz nagyot!
És nyilván Boxon is van csomó (tényleg nézőpont kérdése) és ezen is lehet nagyot nevetni.
Ha meg kiröhögtük magunkat, akkor -akár- ki is húzhatjuk a fejünket a seggünkből és leállíthatjuk ezt az utálkozást. Mindenki örüljön annak, ami van neki és fogadja el, hogy másnak meg más a fontos. Próbáljunk már meg nem fikázni és tapasztalat nélkül nem gyűlölködni pls!
19.
19.
delphijos
#16: Szerintem meg nem. Mármint az SS tényleg olcsó, de a következtetése hogy a “pénz beszél” nem áll. Lásd az előző kommentem.
18.
18.
delphijos
#9: A végével kapcsolatban meg ha kizárólag az ár lenne mérvadó, az SS-nek le kellett volna tarolni a piacot. Mégsem tette. Az SX meg kurvára nem olcsó. De persze TE jobban tudod.
17.
17.
delphijos
#15: Most minden vita nélkül, tényleg jó sok játék van ami nincs box-on, persze közel se mind Sony ex, sőt több nem is csak PS-re van. Azokról írtam már többször amikkel én játszanék, de 20 db JÓ játékot egész biztos össze tudnék számolni. Ettől függetlenül mindegyik gépen annyi játék van mint a rohadás.
16.
16.
Helium Prime
Az árakkal kapcsolatban meg vitathatatlan igaza van Animejetixnek!
15.
15.
Helium Prime
#14: Nyugodj meg és inkább sorold fel azt a huszonvalahány minőségi játékot (ne a szappanoperás történet miatt legyen az) hagy nevessünk egy nagyot!
Minimum annyi van
boxon meg pécén is csak nézőpont kérdése.
14.
14.
GemForge
#9: Sztem meg kár beleállni a Sonyba rögtön egy ilyen hír hallatán. Ezt most nem csak rád értem, hanem a kommentelőkre úgy általában. Néha megdöbbentő tájékozatlanság mellett vagytok képesek ekézni valamit, amiről esetleg semmi kézzel fogható tapasztalatotok sincs...
Az a pár játék, az huszonvalahány minőségi exkluzív játék amit minden játékosnak érdemes (lenne) megismernie. Szinte kivétel nélkül nagyon jól sikerültek és sok van belőlük, akár össze szarod magadat, akár nem.
A Sony és a Ms két külön úton jár, az egyiknek a Game Pass előfizetők száma, a másiknak az eladott gépek száma a siker.
Mi a faszt nem lehet ezen felfogni/megérteni/elfogadni anélkül, hogy vakon/nekifutásból beletörölnétek virtuális szaros bakancsaitokat a Sonyba azért, mert közzétette az eladási adatokat? Biztosan mind Scalpereknél van... ja... Nem nagyon van miről vitázni azzal, aki ezt el is hiszi.
Ja és egyik cég sem redesebb és egyik sem aranyosabb a másiknál.
Mindegyik a pénzünkre hajt.
12.
12.
delphijos
#11: De van egy másik slot, oda tehetsz bármilyen M2 SSD-t. Az SX-ben se a belsőt cseréled. Ezt majd PS5 tulaj megerősíti , de PS4 játék PS5/ön is megy szerintem sima USB külső disk-ről. Csak a PS5 játékoknak kell SSD. De lehet hogy tévedek.
11.
11.
Ooorky
#10: Nem az van, hogy a PS5-nél rá van forrasztva az alaplapra így abszolút nem cserélhető/bővíthető?

+SS/X-nél X360 vagy XBone játékokat lehet futtatni USB-s HDD-ről is.
10.
10.
delphijos
#6: Minden cégnek megvannak a maga húzásai. SX-en meg az SSD bővítés jóval drágább, mert nem tehetsz bele “akármit”. A PS-be meg ps3 óta olyat veszel amilyet akarsz. A Sony a Vita memóriakártyákkal játszotta ezt el.
9.
9.
Animejetix
Vicc amúgy hogy a Series X sokkal kissebb gép, az egészet úgy tervezték hogy a hűtésen legyen a lényeg, ne pedig a formavilágon, erősebb vas is, és ott van egy baszós GamePass Ultimate Electronic Arts, aminek az ára 9 ezer forint per év. Facebookon árusítják ennyiért, csak a hülye nem tud róla. De a konkurenciánál gyakorlatilag bármivel ha játszani akarsz akkor meg kell venned teljes áron, leszámítva pár prevgen exklúzív címet.
Ugyanakkor a pénzt leszámítva összességében akkor is kijelenthető hogy a két gép tök ugyanazt kínálja, mert már exklúzív játékokat jóformán csak a nintendo gyárt. Sony és az MS-é lassan rohadtul nem mérvadó.... Jól emlékszek amikor komoly eltérések voltak konzolok között.
Pár játéktól meg nem szarom össze magam, a kedvenceim továbbra is multiplatform címek. Az emberek negyede meg csak sporttal tolja.... szóval... vicc.
Ebben az új genben rendesen a pénz beszél. Az Xbox most b@SSátok meg, de rohadt olcsó.
8.
8.
Őrnagy
#6: Lehet, hogy igazad van.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...