Bobby Kotick is sáros lehet a szexuális ügyekben

  • Írta: Shifty
  • 2021. november 17.
  • Hír
Link másolása
A Wall Street Journal azt állítja, hogy az Activision Blizzard CEO-ja, Bobby Kotick is tudott az Activisionnél zajló szexuális visszaélésekről, ráadásul a peres ügyek közül jó néhányat el is hallgatott az igazgatótanács előtt.

A Wall Street Journal nem csak a Treyarch 18 év után távozó társvezetőjének szexuális zaklatásáról számolt be, hanem tényekkel és belsős információkkal alátámasztva azt is lehozta, hogy az Activision Blizzardnál zajló különböző bántalmazások és visszaélések a kiadó alá tartozó egyéb vállalatoknál is súlyos problémákat okozott. Ráadásul ezekről a problémákról a kiadó vezetője, Bobby Kotick is tudott, néhány peres ügyet pedig elhallgatott az igazgatótanács elől.

Az egyik ilyen volt a már említett, a Sledgehammernnél történt eset, ahol a 2016-ban és 2017-ben a vezető beosztásban dolgozó Javier Panamero több esetben is alkoholfogyasztársa kényszerítette egyik alkalmazottját, akit aztán meg is erőszakolt. Ebből 2018-ban lett peres ügy, miután az áldozat hiába próbálta többször is jelenteni az eseteket a HR-nél, azok semmilyen formában nem léptek az ügyben.

Miután rendőrségi ügy lett a dologból, maga Bobby Kotick járt közben, hogy peren kívül állapodjanak meg a sértett nővel, majd Kotick az igazgatótanács előtt is elhallgatta az esetet. A WSJ oknyomozó riporterei megkeresték az azóta a Farmville-t fejlesztő Zyngánál elhelyezkedett erőszaktevő Panamerót, aki ellen a hír hallatán belső vizsgálatot indítottak a cégnél, így aztán Panamero úgy döntött, inkább felmond.

A másik, szintén megírt eset a Treyarch vezetőjének, Dan Buntingnek az ügye, aki egy 2017-es éjszakai italozás után szexuálisan zaklatta kolléganőjét. Az ügyet 2019-ben vizsgálta ki a személyzeti osztály, akik arra jutottak, hogy Bunting kirúgása indokolt. Kotick azonban közbeavatkozott, és megakadályozta a férfi elbocsátását. Bunting még a tavalyi Cold War-epizódon is dolgozhatott, a WSJ beszámolója után pedig úgy nyilatkozott az Activision, hogy külön fegyelmi szankciókat alkalmaztak alkalmazottjukkal szemben, ezért nem váltak meg tőle. Bunting a WSJ riportjának megjelenését követően távozott a cégtől.

Szintén a WSJ nyomozásának köszönhetően derült ki, hogy a Sledgehammer Games egyik fejlesztője, Eduard Roehrich ellen is folyt már nyomozás 2017-ben. A belsős vizsgálat szerint szintén egy alkoholmámoros céges bulin zaklatta női kollégáját Roehrich, aki végül megúszta az esetet, és két hétig nem kapott fizetést, valamint lefokozták. A stúdió végül csak 2018-ban döntött a menesztéséről, miután a zöld kártyája kapcsán vitába keveredett felettesével. A WSJ viszont megszerzett egy olyan levelezést, amiben a HR arra kéri a fejlesztőt a távozása után, hogy tartsa titokban a zaklatási ügyét

Egyébként maga Bobby Kotick sem ártatlan. Az Activision Blizzard elnökének két zaklatási ügye is volt. Először 2006-ban zaklatott egy női munkatársat, akit hangüzenetben fenyegetett meg, hogy meg fogja ölni, de aztán a bíróságon sikerült elsikálni az ügyet. Egy évvel később, 2007-ben megint Kotick állt a középpontban, amikor egy üzlettársával magánrepülőn utaztak valahova, a pilóta pedig zaklatni kezdte az utaskísérőt. Miután a stewardess panaszt mert tenni, Kotick nem a pilótát, hanem a hölgyet rúgta ki. Ez az eset is bíróságig jutott, ahol Kotick azt mondta a nőnek, hogy tönkre fogja tenni. Végül az egészet megúszta 200 ezer dollár kártérítés kifizetésével.

A WSJ csapata azt is kiderítette, hogy valójában Bobby Kotick volt az, aki megírta a Blizzard korábbi alelnöke, Frances Townsend által publikált levelet, amiben tévesnek nevezi a kaliforniai vádakat. Végül Townsend lett, akit felelőssé tettek a Blizzardnál zajló visszaélések és zaklatások miatt kirobbant botrányért. Kotick egyébként tavaly is bizonyította, mennyire szívén viseli az alkalmazottai sorsát, egy 2020-as esportrendezvényen ugyanis közel 30 női alkalmazott arról írt levelet Koticknak, hogy kéretlenül fogdossák őket és vállalhatatlan megjegyzéseket kapnak a külsejükre is. Az Activision Blizzard CEO-ja természetesen nem tett semmit az ügyben, mindössze érzékenyítő tréningeket vezettek be az érintett részlegen.

Közben a Wired tudomására jutott, hogy a Blizzardnál kirobbant botrány után augusztusban kinevezett Jennifer Oneal nem véletlenül távozott három hónap után az új pozíciójából. Oneal akkor még úgy nyilatkozott, van remény arra, hogy Irvine-ban helyreálljanak a dolgok, de a Wiredhez eljutott egy levelezés, amiben a nő azt írja a jogi osztálynak, hogy a Blizzard sosem fogja a dolgozói érdekeit szem előtt tartani, ráadásul az is kiderült, hogy magát Onealt is érte a csapatnál töltött évei alatt szexuális zaklatás és diszkrimináció. A júliusi zaklatási botrány óta, egyébként több mint 500 munkatárs jelentette a cégnek, hogy valamilyen formában zaklatták és/vagy diszkriminálták.

A most feltárt esetek után az Activision Blizzard mintegy 150 dolgozója tüntetést szervezett, ahol Bobby Kotick lemondását követelik. A kiadó, élén az igazgatótanácssal hivatalos közleményben jelezte, továbbra is élvezi a bizalmukat a jelenlegi CEO, ráadásul úgy vélik, hogy a WSJ riportja teljesen félrevezető, és úgy tűnik, figyelmen kívül hagyják azon törekvésüket, hogy mennyit tesznek azért, hogy az ipar legbefogadóbb és leginkluzívabb munkahelye legyenek. Ezt a narratívát követte Kotick videóüzenete is, amiben a cég alkalmazottaihoz igyekezett szólni. Viszont ebben azért elhangzik egy burkolt fenyegetés is, Kotick ugyanis úgy véli, aki megkérdőjelezik elhivatottságát az ügyben, azok nem tisztelik őt.

6.
6.
crytek
Aki nem tud értelmesen árazni ezer éves játékokat az menjen is a vérbe. Nem fog hiányozni :)
3.
3.
Nothing
Erről az arrogáns antigaming majomról el is tudom képzelni. Persze nincs az a mocskos bűncselekmény, amiből ne tudná farzsebből kivásárolni magát.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...