Amerikai toplista: az üresen kongó polcok hónapja

  • Írta: fojesz
  • 2021. december 14.
  • Toplista
Link másolása
Megérkezett az amerikai játékpiac teljesítményét monitorozó NPD Group novemberi összesítése, amely furcsa számokat hozott: az eladásokon nem kicsit érezteti a hatását, hogy alig lehet hozzájutni a legújabb konzolokhoz.

Az amerikai játékpiac elmúlt hónapjáról rendkívül sokat elmond Daniel Ahmad elemző tweetje:  idén novemberben kevesebb Nintendo Switch fogyott, mint tavaly, a PlayStation 5 és az Xbox Series-konzolok eladásai pedig összesítve is elmaradtak a hibrid konzol teljesítményétől. Persze nem arról van szó, hogy az USA-ban élők ne szerettek volna vásárolni - a készlethiány miatt egész egyszerűen nem volt mit megvenni.

Ezek után nem meglepő, hogy az NPD Group elemzése szerint az amerikai játékpiac teljes forgalma 6,3 milliárd dollár volt, ami 10 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Leginkább a hardveres szegmens húzta vissza a számokat, a 883 millió dolláros bevétel ugyanis 38 százalékos visszaesés, ennyire rosszul pedig 2016 novembere óta nem teljesített ez a terület. Ahogy arra utaltunk, a hónapot a Nintendo Switch vitte, amelyből 1,13 millió példány fogyott - az elmúlt három évben mindössze egyszer fordult elő, hogy nem a hibrid konzol volt a legkeresettebb masina. (A kiegészítők szegmensében eközben 20 százalékos volt a mínusz, a számláló 258 millió dollárnál állt meg.)

Ami a játékeladásokat illeti, itt nem meglepő módon tarolt a Call of Duty: Vanguard, és egyúttal kapásból az év második legkeresettebb játékává vált - a Black Ops - Cold War után. A Call of Duty az elmúlt tizennégy évben mindig megnyerte a megjelenésének hónapját, nevezhetjük hát akár ezt kötelező győzelemnek is. A Battlefield 2042 eközben a második, a Pokémon-remake a harmadik, míg a Forza Horizon 5 a negyedik helyen nyitott, érdekesség azonban, hogy a Shin Megami Tensei V is megcsípett egy tizenhatodik helyet, miután a játék rekordrajtot vett az Egyesült Államokban.

Íme, a toplista:

  1. Call of Duty: Vanguard
  2. Battlefield 2042
  3. Pokémon: Brilliant Diamond & Shining Pearl*
  4. Forza Horizon 5
  5. Madden NFL 22
  6. Mario Party Superstars*
  7. Marvel's Guardians of the Galaxy
  8. FIFA 22
  9. Far Cry 6
  10. NBA 2K22*
  11. Just Dance 2022
  12. Mario Kart 8*
  13. Marvel's Spider-Man: Miles Morales
  14. Animal Crossing: New Horizons*
  15. Back 4 Blood
  16. Shin Megami Tensei V
  17. Minecraft
  18. The Legend of Zelda: Breath of the Wild*
  19. Super Smash Bros. Ultimate*
  20. Ghost of Tsushima


*A digitális eladások nem szerepelnek az összesítésben.

1.
1.
KopyAti
Örömmel látom, hogy végre lekrült a GTA 5 a listáról. Így talán már teljes erőbedobással dolgozhatnának a 6 on.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...