Méreteset zuhant a Sony részvényárfolyama

  • Írta: fojesz
  • 2022. január 19.
  • Biznisz
Link másolása
Míg a legtöbb kiadó erősödött a tőzsdén a Microsoft tegnapi bejelentése után, a Sony papírjai meredeken zuhanni kezdtek - elemzők szerint az üzlet azt mutatja hosszú távon, hogy a redmondiak egészen más ligában játszanak, mint a japánok.

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy felvásárolja az Activision Blizzardot, a hír pedig érzékenyen érintette a Sony részvényárfolyamát: noha több nagy kiadó, így a Capcom, a Square Enix, az Electronic Arts és a Ubisoft is erősödni tudott, a Sony 13 százalékos mínuszban zárt a nap végén, amivel a piaci kapitalizációja 20 milliárd dollárral csökkent. Ilyen látványos esést 2008 októbere óta nem tapasztalhatott a cég.

Mindez persze nem meglepő, hiszen a Sony az egyik iparági szereplő, amely kifejezetten rosszul járhat a bejelentéssel, elvégre számos nagy cím válhat Microsoft-exkluzívvá, és az előfizetéses szolgáltatások terén is nagy előnyre tehet szert a cég. Noha a redmondiak megígérték, hogy "néhány" Activision Blizzard-játékot az adásvétel lezárulta után is megtartanának a rivális platformokon, a Bethesda felvásárlása előtt ugyanezt hallottuk tőlük, és most már ott tartunk, hogy a The Elder Scrolls VI-ot is megtartják maguknak.

A befektetők valószínűleg azt is beárazták, amire a DFC Intelligence elemzői világítottak rá az elemzésükben: szerintük az Activision Blizzard felvásárlása azt mutatja hosszú távon, hogy a Microsoft egészen más szinten működik, mint a Sony és a Nintendo, és inkább a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook a riválisa. Noha a két japán cég kétségkívül jelentős szerepet tölt be, a magasabb szinten, ahová az iparág tart, már nem igazán tudnak labdába rúgni.

Az üzlet egyébként 2023-as pénzügyi évben (vagyis jövő júniusig) zárulhat le, ha a versenyhatóságok is jóváhagyják. A GameSpot megkérdezett egy ügyvédet a témában, aki szerint majdnem biztos, hogy a megállapodás részletei módosulni fognak a tervekhez képest: habár azt valószínűtlennek tartja, hogy a hatóságok megfúrják az adásvételt, esélyes, hogy feltételeket szabnak majd hozzá.

Bobby Kotick: mi lenne, ha megvennénk a Kotakut?

Ahogy azt már mi is megírtuk, az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick minden bizonnyal távozik majd a cég éléről, ha lezárult az üzlet. Az elmúlt hónapok történései és ezek ismeretében így már inkább vicces az a történet, amit a Wall Street Journal osztott meg: eszerint a céget övező botrányok közepette Kotick azt javasolta, hogy vegyék meg a Kotaku és a PC Gamer nevű lapokat, hogy "megváltoztassák a róluk szóló narratívát". Az érintett újságok kiadói nem kommentálták a híreket.
12.
12.
Lorthirash
#11: nem értem a játékok szemponjából mit számít az hogy online kell lenni, vagy hogy csak digitálisan lehet megvenni valamit?
Talán annyi hogy nem lehet cserélni játékokat, de ha ez téged visszatart akkor téged eleve nem is érdekel annyira a gaming.
11.
11.
dcba
Az egesz always online, cloudbased es meta baromsag (szamomra) a gaming veget jelenti. Nekem addig van gaming, amig a Sony es a Nintendo csinal ertelmes single player jatekokat amiket fizikai kiadasban meg tudok venni, amint mindenki atkoltozik ebbe a meta verzumba ahol minden digitalis, mindenki csak egy idiota nickname es avatar, es ahhoz is always online-nak kell lenni, hogy elinduljon egyatalan a jatek, akkor koszontem en meg a modern gaming-et es adom at a stafetat az uj generacionak.

En azert remelem legalabb a PS5 meg egy generacio lesz amit tudok elvezni, most 37 eves vagyok, kb 7 ev es vege ennek a generacionak, aztan 44 evesen lehet mar nem is fog erdekelni a dolog, ami online nekem az kb olyan mint vampirnak a kereszt meg a fokhagyma.
10.
10.
crytek
#9: Ilyen ez a részvény piac :)

9.
9.
Straga25
Szóval most zuhant egy óriásit, most bevásárolsz Sonyból aztán kijön a God of War 2 és felrepül az egekbe.
8.
8.
zoe9
"...és inkább a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook a riválisa"

Gratulálok, hogy 715 nap után megállapították ez elemzők azt, amit már elmondott Phil Spencer. Ez egy 2020. február 5-ös cikk részlete:

Instead, Spencer sees the future of gaming being fought over cloud computing between companies like Google, Amazon, and of course, Microsoft.

“When you talk about Nintendo and Sony, we have a ton of respect for them, but we see Amazon and Google as the main competitors going forward,” said Spencer. “That’s not to disrespect Nintendo and Sony, but the traditional gaming companies are somewhat out of position. I guess they could try to re-create Azure, but we’ve invested tens of billions of dollars in cloud over the years.”

"...szerintük az Activision Blizzard felvásárlása azt mutatja...", tehát nem rég születhetett ez a csodás elemzés. Csupán 2 éves a latency a DFC Intelligence elemzőinél. :D
7.
7.
delphijos
Mondjuk azt nem egészen értem hogy ki az aki csak most jött rá hogy az MS mennyivel nagyobb cég mint a Sony. Egyszerűen annyi történik hogy most “erőből” nyomják. Úgy ahogy a mobil szegmensből is nagyobb szeletet akartak. Aztán az a végtelen pénz ellenére se jött össze. Lehet ez igen. Majd meglátjuk.
6.
6.
Anti4730
#4: Akkor mondd meg kérlek, milyen részvényekbe érdemes befektetnem, hogy meggazadgodjak mester:))
5.
5.
DarkCrash
Én nem féltem a Sony-t ilyen téren. Ott a PSVR 2, ami szerintem most ha megtámogatnak jó játékokkal, akkor nem hiszem hogy gondba lesz. Aztán ki tudja
4.
4.
Fata Morgana
Emlékszem kb.1-1.5 évvel ezelőtt volt nagy Bethesda ekézés stb... akkor írtam hogy az MS helyében megvenném a céget és XO + PC only-vá tenném a TES-t és a Fallout-ot, pár nagyokos lehurrogott akkor.(bár így jönne be a Lottó 5-ös)
Hol vagytok héé.... maradjatok ahol vagytok,:):):)....
3.
3.
Caleon
A MS eddig is a legnagyobb ligában játszott. Windows, Office, szerversupport, Azure megvan?

SONY inkább szórakoztatóipari óriás, de őket sem kell azért félteni.
2.
2.
Ooorky
1.
1.
xanatos0911
“…és inkább a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook a riválisa.”

You mean Meta, right?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...