Még mindig nem termelt profitot az Alan Wake 2

  • Írta: pandaril
  • 2024. május 3.
  • Biznisz
Link másolása
Hat hónappal a megjelenése után a Remedy méltán elismert játéka még mindig nem hozott annyit a konyhára, hogy kitermelje a saját költségeit, és steames megjelenésre sem számíthatunk még egy darabig.

2023 nagyon erős évként fog bekerülni a videójáték történelem nagy könyvébe, igazi kihívást jelent leszűkíteni az év legjobb címeit mondjuk egy tízes listára. Ennek az erős mezőnynek egy kései, de nem kevésbé illusztris tagja az Alan Wake 2, ami az Epic Games Publishing kiadásában jelent meg PC-re, Xbox Series X/S-re és PlayStation 5-re.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a legutóbbi, április 29-én publikált pénzügyi jelentés szerint a játék a fejlesztő Remedynek még mindig nem hozott hasznot, egészen egyszerűen nem fogyott még az Alan Wake 2-ből annyi, hogy pozitívot mutasson az a bizonyos mérleg. Nem kizárólag annak tudható be a dolog, hogy PC-n csak az Epic Games Store-ban vásárolható meg a játék, de biztosan nagyot dobna az eladási számokon, ha a Steam kínálatába is bekerülne Alan Wake újabb kalandja.

Erre minden jel szerint nem kerül sor, de a Remedy nincs kétségbe esve, a Control példájából kiindulva hosszú távon figyelik a bevételeket. Persze, a pénzügyi mutatókat az is befolyásolhatta, hogy a cég megvásárolta a Control franchise jogait, viszont így az RCU két nagy neve is már a kezükben, továbbá a Max Payne-remake és a Control co-op spinoffja is fejlesztés alatt áll, így egyelőre nem kell még temetni a fejlesztőket, és természetesen Alan Wake-et sem.

20.
20.
memoryman
#17: Pont erre válaszoltam. :D
19.
19.
Doomsayer
#18: Én is a deluxe-ot vettem megjelenéskor és a két DLC-t várom. :)
18.
18.
huster14
Engem jobban érdekel hogy mikor érkezik hozzá a DLC. Elképesztően magával ragadó játék lett, kivártam hogy a PS Store-ban le legyen akciózva aztán be is ruháztam a legnagyobb kiadásra. Remélem a kiegészítő is ugyanígy le fog kötni.
17.
17.
crytek
#16: Neked nem szóltak hogy egy játék kassza életét az első pár hét határozza meg... mert akkor most szólok.
Ha minden így marad az epic miatt akkor ez később se fog nagyon változni.. de mivel van még 3 opció + egy drasztikusabb 4. is... így még simán lehet sikeres. De mivel epic ebből kb a fele nem valósul majd meg...
16.
16.
memoryman
6 hónappal a megjelenés után még nem termelt profitot? És akkor mi van? Majd egyszer fog. Mindig azt nézik a filmeknél is, hogy hány hét alatt hozza vissza az árát. Ha beleszámítjuk az elkészítés idejét még akkor is jó befektetés az összes ilyen játék/film. Nem 1 év alatt duplázzák meg a belerakott pénzt, hanem 3-5 év alatt? Biztos álmatlanul forgolódnak amiatt a befektetők, hogy ki tudják fizetni a rezsit, ugye? :D
15.
15.
zoli12i
#13: Akkor sem fogom soha megérteni a Steam fanboyokat, mert vannak ilyenek. Akkor is csak egy felületről beszélünk, ahol játékot vesszünk (meg nyilván ennél többet is tud).
Azt az érvelést megértem teljesen, hogy sokan szeretik egy helyen tudni a megvásárolt cuccaikat.

De valahol álszent és röhejes ez az egész dolog, amikor minden szarhoz launcher kell, meg mindenki telefonján 50 regisztrációhoz kötött app van. De egyébként én is ahhoz kötném a bukást, hogy horror, így réteg cucc, talán.
*de itt nem az Epcic-et akarom védeni, csak a jelenséget megérteni, meg a véleményeket.
14.
14.
crytek
#13: " hogy mondjuk 1000 emberből lehet vagy 10 darab, aki azért nem veszi meg, mert csak Epic-en van és Steam-en nincs"

Ja volt olyan cím ami 1 évig volt epicen EGY ÉVIG. Majd jött steamre ahol 1 hónap alatt többet adtak el belőle mint epicen egy év alatt...biztos 10 emberről van szó.. látszik hogy fel sem fogjátok mekkora ereje van a röghöz kötésnek
13.
13.
Doomsayer
#12: Gondolom ezzel én kisebbségben vagyok, de én vásárolok szívesen Epic-en és GoG-on is a Steam mellett.

Tény és való, hogy nem vagyok oda sem az Ubi sem az EA launcherétől és azt meg kifejezetten utálom, amikor Steam-en van meg valami és amellett kell az EA vagy Ubi launcher (egyszerre kettő). Így attól is rendesen sokkot kapnék, ha a Steam mellé PSN acc kéne.

Máskülönben, ha egy játék ugyan annyiba kerül Steam-en, Epic-en és Gog-on, akkor mindig a Steam-est választom, mert jobb lenne egy helyen minden. De ha teszem azt Epic-en van 10€ kupon, vagy akció, (vagy egyszerűen csak ott van egy játék,) akkor gond nélkül megveszem a cuccot az Epic-re. Ez azért van, mert rejtélyes módon nincsen bajom a bóttyukkal: gyorsan elindul, aztán működik és hát nincs tele minden heavyweight szarsággal, amit nem használok. Mondjuk pl sokszor nincsenek achievementek sem, de én még a mai napig nem értettem meg, hogy azok mire jók és miért kellenének, szóval az sem zavar.

Meg most érted: ott a Steam-en a sok nagyon jó dolog, mint fórum, profilháttér, kitűzők, emojik, stb... de ezeket nem használom igazából. Jó persze a fórumot néha megnézem, de nem ott élek, meg járok oda pampogni és ezért ez engem nem zavar, ha nincs ilyen Epic-en.

Másrészrt az AW2 PC-s eladásaival kapcsolatban meg van egy olyan érzésem, hogy mondjuk 1000 emberből lehet vagy 10 darab, aki azért nem veszi meg, mert csak Epic-en van és Steam-en nincs, a többi 990-nek meg nagy nincs hozá gépe, vagy amúgy sem vette volna meg (mint ahogy konzolon nincs ilyen "Epic" probléma és ott sem vették a játékot).

De ez csak az én véleményem.

*Szerkesztés: érdekességképp megnéztem ncore-on az AW2-t. Már sok éve nem írja az ncore, hogy pontosan mennyit töltöttek le a játékból, de azt jelzi, hogy hány számjegyű az összeg. Na most a legtöbb AAA játék 5 számjegyű letöltést generál, míg mondjuk ilyen Hogwarts Legacy és GTA5, stb 6 számjegyűt. Nos az AW2 itt is 4 számjegyű. Most ahhoz képest, hogy ncore-on ingyen van a játék és egy launcher sem kell hozzá, nem sokan szedték le. És az tuti nem az Epic miatt volt.
12.
12.
zoli12i
#11: Én konkrétan ezen az oldalon is megkaptam a magamét ebben a témában. Sőt a konzolok is le voltak szarozva, mert nincs opció máshol vásárolni.

Ezért is vagyok kiváncsi a véleményekre , hogy akkor hol az igazság.
11.
11.
crytek
#10: Életbe nem halottam ezt a pc mellett.. mindenhol pont hogy ellene fröcsögnek...
Lásd most is pedig az nem launcher hanem egy sima ps account szidják a sonyt a faszé kell pc-s játékhoz..egy ps fiók.

Problémája az epicnek volt az emberekkel, hogy ezt tette az alan wake-el.. a hülyék azt hitték hogy majd a szarjukba rohan mindenki megvenni. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni hogy ekkora ökrök ülnek vezetői székekben,de hát látjuk hogy igen
10.
10.
zoli12i
#8: Pont nem egy olyan embertől vártam választ, aki sosem vesz semmit. De azért köszönjük!

De gondolom az a tény nem zavar, hogy PC-n mindenki arra veri, hogy ott mekkora a szabadság a konzolokhoz képest, hogy több helyen is lehet vásárolni. Egy majdnem "Év játéka" címnél hirtelen probléma lett?

9.
9.
logic5
#6: Végrte egy értelmes komment, ami nem a kiadókat fikázza. Valóban így van, ez ismét maradandó lett, mint anno az első rész. Más, de zseniális! Lehet az a baj, hogy nem árt benne néha gondolkodni. Az ugye itt sokaknak nem megy...
8.
8.
crytek
#7: Hány dolognak kell még megmutatni hogy rohadtul nem mindegy a hol??
Lehet otthon egyénileg a kis buksikban mindegy, de a piac és az eladások mutatják hogy az emberek szeretnek egy helyen gamelni.

Ennél a játéknál sincs veszve még semmi steam + ps plus + game pass és egyből pluszos lesz a dolog... epicen múlik minden.A hozzáállásuk leszarom modi szóval lehet nem is akarják jobbra fordítani a dolgokat.

7.
7.
zoli12i
#5: Én ezt egyszerűen nem értem! És ez most nem ellened szól. De nem kurvára mindegy, hogy hol veszi meg az ember? Csak egy kibaszott felületről van szó. Ezt a Steam szopkodást sem fogom soha megérteni.

Nem használtam mèg az Epic store-t, de gondolom ott is megveszed a játékot és játszol vele.
6.
6.
felegyi
Csődbe nem fognak menni, ha mégis akkor a Sony vagy a MS megveszi öket kilóra és mehet tovább a szekér. Egyébként beteg lett a második rész, méltatlanul alulértékelt az előadásokat tekintve, nem hogy az év egyik legegyedibb alkotása de ez olyat rakott le a maga kategóriájában mint anno egy Witcher 3 az RPG müfajon belül, legalábbis számomra...
5.
5.
Chdz
#4: Sajnos, de azt se felejtsük el, hogy az Epic-en a döglött kutya sem akar vásárolni. A Steam köröket ver mindenre, sőt még a konzolok storejaitól is messze jobb.
4.
4.
Doomsayer
#2: Pontosan. Az Epic a kiadó, aki finanszírozta a játék elkészülését. Ahogy az EA az EA Launcher-re, A Sony meg sokszor csak Playstation-re jeleníti meg a játékait így az Epic meg csak az Epic Games Store-ba hozta ezt ki.

Amúgy sajnálom a játékot, illetve a Remedy-t, mert survival horror kategóriában régi RE és SH játékokhoz hasonló alapművet alkottak és rossz látni, hogy nem kaszálnak vele.
3.
3.
crytek
#2: Ha nincs az epic a game létre se jött volna. Állítólag kutyának se kellett mindenki visszadobta..szóval ők elsőre azt nézték hogy valami legyen az hogy mi lefossák mert van egy pénzes cég aki majd elviszi a balhét helyettük
2.
2.
Anonymus11234
De én ezt nem értem.
Az Epic-től kapott pénzt nem kalkulálták bele az eladásokba?
Biztos voltak ott nagyon okos pénzügyesek akik megmondták, hogy ha elfogadjuk az ajánlatot akkor ennyivel kevesebbet adunk el, de jobban járunk stb.
Vagy az Epic pénze is kellett meg a teljes várt haszon?
1.
1.
crytek
Sugok a nagy befektetőknek: steam a kulcsszó...az biztos hozna zsetont.
Aztán ha ne adj iaten az se sony meg ms még mindig dobhat milliókat az előfizetéses bekerülésért..
Epic debilsége steamet talán kizárja de az utolsó két opció ugyis eljön idővel
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...