Buzz! Brain Bender

  • Írta: Ca$h
  • 2008. december 17.
Link másolása
Pár hónappal ezelőtt írtunk nektek egy tesztet a PSP-s Master Quizről, amiről kiderült, hogy csak halvány árnyéka a PS3-as QuizTV-nek. Emiatt szomorúak voltunk, de sejthető volt, hogy a Sony nem hagyja ezt annyiban, hiszen mindig is szívén viselte első kézikonzoljának a sorsát, aminek viszont örülünk. Itt van az új próbálkozás, reméljük ezúttal nem nyúltak félre…
Emlékszem annak idején, még C64-en és Amigán a logikai játékoknak igencsak komoly piaca volt. Pontosan annyi ilyen cím jelent meg, mint amennyi FPS vagy RTS manapság. Nagyon szép idők voltak ezek, hiszen a gyerekek és idősebbek is arra használhatták az agyukat, amire igazából való; gondolkodásra és a logika fejlesztésére. Jelenleg sajnos nagyon kevés ilyen játékkal lehet találkozni, leginkább csak iPhone-ra adják ki a jobbnál jobb próbálkozásokat, illetve XBox Live-on és PS Networkon, arcade játékok formájában. Éppen ezért örültem neki, mikor kiderült, hogy a Buzz Brain Bender ebbe a kategóriába tartozik majd.


Miután végignéztük a jópofa kis bevezető animációt és megcsináltuk a szokásos profilunkat, rögtön a főmenübe fogunk kerülni. Itt látni is fogjuk a stuff első komoly hiányosságát, ami az online multi nem létezése. Miután megemésztettük eme veszteséget, érdemes nekiugrani a gyakorlásnak, lévén itt megismerkedhetünk az összes típusú feladvánnyal, amiken minimum bronz csillagot kell majd szereznünk ahhoz, hogy nekifuthassunk az igazi kihívásoknak. Az egész játék négy fő csoportra lett felosztva, amik további négy típusú minijátékot tartalmaznak. Ezek – természetesen - ahogyan telik az idő egyre nehezebb és komolyabb kihívást fognak jelenteni, minél több feladatot oldunk meg helyesen, annál magasabb pontszámot tudunk elérni egy játékon belül.


Az első ilyen csoport a megfigyelés, ahol az agyunk forma, alak, illetve pár azonosító képességét tehetjük próbára. Lesz olyan játék, ahol bizonyos tárgyaknak csak az árnyékát fogjuk látni és nekünk azonosítani kell majd azokat, ahogyan találkozni fogunk a megfelelő dominó behelyezésével is, el kell majd döntenünk, hogy melyik képek azok, amiket párba lehet tenni. A legnehezebb feladat a pattern match lesz, avagy amikor elénk raknak egy csomó színes négyzetet és nekünk arról kell döntenünk, hogy melyik minta található meg a négy választási lehetőségből.


A következő csoport a memória lesz, gondolom nem kell részleteznem, hogy ez mit jelent. Az egyik játékban elénk raknak pár kártyát és emlékeznünk kell arra, hogy melyek voltak ezek. Aztán egy adott képből meg kell jegyeznünk a mozaik darabkát, később többet is. A következőben gyors fejszámolásra lesz szükségünk, és el kell döntenünk, hogy melyik csoportban voltak többen, végül pedig különböző állatok és tárgyak hangjának a sorrendjét kell megjegyeznünk.


A harmadik csoport az analízis, ahol a gyors helyzetfelismerő képességünkről tehetünk tanúbizonyságot. Első körben egy labirintusból kell minél hamarabb megtalálnunk a kijáratot, aztán egy nagyon jópofa játékban kell eldöntetünk, hogy melyik jármű a legerősebb. Utána az elénk rakott és egymásba gabalyodó alakzatokat kell megszámolnunk. Végül pedig a legnagyobb kihívást az fogja jelenteni, amikor az ugyancsak összefonódó alakzatokból hiányzik egy rész és nekünk azt kell kitalálni, hogy melyik ez.


Az utolsó csoportba a számítások tartoznak, aminek a jelentése ugyancsak egyértelmű lehet mindenki számára. Itt leginkább villámgyors fejszámolásokra lesz szükség, néha képletek megoldásával, néha pedig ékszerek összeadogatásával, de a legnehezebb itt is az utolsó fajta, amikor adott nekünk két tál étel, amiből elvesznek pár szeletet és a lehető leggyorsabban kell kiszámolnunk, hogy mennyi rész az ami megmaradt.


Ha végeztünk a gyakorlással, és mindegyikből szereztünk legalább egy bronz csillagot, akkor vághatunk neki az igazi kihívásoknak, amik természetesen a 16 fajta minijátékból összerakott koktélokból fognak állni. Mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb és legnehezebb típusokat, a gond egyedül csak azzal lesz, hogy hamar bele lehet unni agyunk nyüstölésébe. Pár óra próbálkozás után, mikor minden fajta módon próbára tettük magunkat, már nem fogjuk azt érezni, hogy újra és újra neki szeretnénk futni. Igaz egy PSP-vel egyszerre akár hatan is leállhatunk versenyezni egymással, de sajnos rövid időn belül elfogy ami inspirálhatna minket.


A Buzz Brain Bender lényegesen jobban sikerült, mint elődje, de véleményem szerint ez még mindig nem elég ahhoz, hogy olyan jól szórakozzunk rajta, mint a QuizTV-n, vagy a korábbi részeken. Mindenesetre egy próbát megérdemel, hiszen manapság nagyon ritka a minőségi logikai játék a piacon, amin remélem hamarosan változtatni fognak a játékkészítők!

A tesztpéldányért köszönet a Sony-nak!

Memóriakártya: 416KB
Wireless  Kompatibilis: Nem
Game Share: Nem
Wireless Network: Igen
PSP Danger: *

10.
10.
Ca$h
Az lenne a lényege! =)
9.
9.
NECROSMOKE
8.
8.
Ca$h
darkking: rakd a játékot hardra és akkor igazi kihívás lesz még a bronz érmet is elérni... ;)
7.
7.
@darkking@
Hát én játszottam vele :) jópafa meg minden demikor bemelegitő kérdésnek berakja hogy 5+5=? és később sem leszs valami izgalmas :) lehet ha jobban belemélyül az ember akkor már gondolkozni kel keményen :) denem nagyon fogott meg az ahelyzet :)
6.
6.
Ca$h
egyelőre még nem jelent meg szerintem, mi is csak promót kaptunk a Sonytól, de nem hiszem, hogy drága lesz ha kijön. egyébként fordulj bizalommal az überkonzolos srácokhoz, ők megszerzik neked:



www.uberkonzol.hu
5.
5.
milerik
köszi a cikket Ca$h !



Nem tudod , Mo.-n hol lehet kapni és mennyiért ?
4.
4.
Ca$h
3: igen, nagyjából ez lenne a lényege... :/
3.
3.
TJJJ
#1: Ki ne szúrja a szemed a rövid értékelés a jobb oldalon! O_o



Amúgy nem rossz játék... A baj az, hogy nem is különösebben jó... :(
2.
2.
Ca$h
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...