Grand Theft Auto: Chinatown Wars

  • Írta: Daks
  • 2008. december 23.
Link másolása
A Grand Theft Auto sorozat közel minden platformon tiszteletét tette már. PC-n, Playstation-ön és Dreamcast-en kezdődött minden, aztán a későbbi részek megjelentek PS2-re, Xbox-ra, és PSP-re is, majd jött az újgenerációs konzolok korszaka, de a Nintendo gépeket – a GameBoy kivételével - valahogy mindeddig elkerülte. Ezzel a rossz szokással kíván szakítani a DS exkluzív Chinatown Wars, mely Liberty City kínai negyedét nyitja meg előttünk.
1998-at írtunk, épphogy sikerült összespórolni a régóta áhított 3dfx Voodoo kártyánkra, és belekóstolni a tényleges három dimenzió világába, mikor megjelent a Rockstar GTA-ja. Egy felső kameranézetes pixelpaca volt az egész, egy olyan korban, mikor már 4 MB EDO memóriával Glideban rendereltük az Unrealt. Figyelmünk valamiért mégis a kis gengszterszimulátorra irányult, rajongásunknak pedig meg is lett az eredménye. Páratlan karriert futott be a sorozat, mára az egyik legnépszerűbb játék lett, és nem utolsó sorban az egyik legjobb üzlet is – elég ha belegondolunk abba, hogy milyen összegeket kínált érte nemrég az Electronic Arts.


A Grand Theft Auto: Chinatown Wars az első részek hangulatát hozza vissza újra, Liberty City városában tett kalandozásunkat ugyanis ismételten felső nézetből izgulhatjuk végig. A játék egy teljesen új történetet mutat be, ami csak nyomokban köthető majd a korábbi GTA-khoz, komoly párhuzamot viszont nem fedezhetünk majd fel egyik résszel sem.


A főhős ezúttal Huang Lee lesz, a Triád egyik igen befolyásos tagja, aki vérbosszút fogad, hogy elégtételt vegyen apja brutális meggyilkolásáért. Az ellenséges banda vezéréhez azonban nem könnyű eljutni, rengeteg embert kell félreállítani, hogy szembekerülhessen a rettegett bűnözőkirállyal. A teljes sztori képregényszerű statikus jelenetek útján teljesedik majd ki előttünk, amikor pedig épp nem videózunk, akkor keményen küzdünk azért, hogy egy kis hírnévre tegyünk szert a kínai negyed alvilágában. Klassz dolog, hogy a hagyományos küldetéseken kívül lesznek kifejezetten érintőképernyőre kitalált mini játékok is – ilyen lesz például az, amiben mi magunknak kell megtervezni a bandatagok tetoválását.


A grafika a sorozat dobozfotóinak stílusát veszi fel – minden kézzel rajzolt lesz, vastag fekete kontúrral körbehúzva. Cell-shaded látványra készüljünk tehát, az úgynevezett top-down nézet, vagyis a felső kameraállás pedig merőben eltérő élményt ad majd, mint a PSP-s, vagy a nagykonzolos játékok 3D világa. De a Nintendo DS nem is grafikában erős, hanem abban a páratlan hangulatban, melyet a rá készült játékok sugároznak – és ezek alól a Chinatown Wars sem lesz kivétel.


Ezúttal is teljesen szabadon fogunk tudni mászkálni, a várost gyalogosok és autósok töltik majd meg élettel, az elfoglaltságok száma pedig szinte végtelen lesz. A kis konzolhoz nagy világ tartozik majd tehát, viszont kedvezve a felhasználóknak, a küldetések ezúttal kisebb területen játszódnak majd. Plusz könnyítés, hogy ha bevetés közben halunk meg, akkor nem a kórházban kötünk ki, hanem egy gombnyomással újrakezdhetjük onnan, ahol indult az akció – megspórolva így az utazásunkat.


Noha a játék a kínai negyedre koncentrál, természetesen elmehetünk majd Liberty City többi részébe is. Az egyik screenshoton látni például, ahogy hősünk éppen a Dukest és Bohant összekötő hídon utazik, mindez pedig azt jelenti, hogy legalább három sziget lesz a játékban - a kínai negyed ugyanis Algonquin déli részén van, ami meg igen messze esik ettől a területtől.


Hogy ez a GTA se múljon el botrány nélkül, új pénzszerzési lehetőséget találtak ki a fejlesztők, és ez nem más, mint a drogárusítás. Megpakolhatjuk hősünket nyugtatóval, marihuánával, kokainnal, ecstasy-val, és heroinnal, aztán irány az utca, és a kis csomagok értékesítése – na ez lesz az, amire harap majd az öreg Jack Thompson. A fegyverekért sem kell majd aggódni, a felhozatal ezúttal is kifejezetten kellemesnek ígérkezik. A stílus megköveteli a katana kardot, de a pisztoly, uzi és shotgun mellett olyan finomságokra is szert tehetünk majd, mint a láncfűrész vagy a lángszóró. Aki a nyílt utcán rendezi dolgait, az pedig ezúttal is számíthat a rendőrség kitüntetett figyelmére – a korábbi részekkel ellentétben viszont itt már úgy is lerázhatjuk őket, ha simán tönkre vágjuk a minket üldöző autókat.


Jópofa apróság, de nekem nagyon tetszik, hogy használhatjuk majd a konzol beépített mikrofonját – taxit például egy füttyentéssel foghatunk, de biztos kitalálnak még mást is a Rockstaros fiúk. A GPS-es PDA kapcsolattartásra, email olvasásra és a térkép böngészésére lesz alkalmas, amiben többek közt megnézhetjük majd a részletes statisztikánkat is. Nem nagy dolog, de azért megemlítendő, hogy a Chinatown Warsban is lesz nappal-éjszaka rotáció, időjárás változás, és igen, ezúttal is vagy egy tucat rádió adása közül választhatunk.


A multiplayer módról egyelőre nem tudni semmit, de az biztos, hogy a játék támogatni fogja a Nintendo Wi-Fi szolgáltatást, úgyhogy ha mást nem is, legalább a statunkat feltölthetjük majd a Rockstar Social Clubra. Reméljük azért lesz valami deathmatch mód, hisz nincs is jobb, mint egy kis csoportos délelőtti vérfürdő. Megjelenés 2009-ben.
16.
16.
csimpee
szerintem ez a game nagyon jó lehet

15.
15.
gameboy93
szia haly!

Igazad van ennél még a GTA 2 is jobb volt.Én személy szerint a Psp mellett döntenék.De ha már itt tartunk akkor az lett volna a legjobb ha Pc-re meg X-boxra is kiadják akkor biztos nagyobb sikere lenne,igaz hogy még nem adták ki a játékot de biztos vagyok benne h nagyobb sikere volna!!!!
14.
14.
haly
Hát jha így is van még a GTA 2 is jobb volt :D

De ez ha jól tudom nem gépre van hanem ds-re ugye?

MEG igen azt mondják ds vs. psp???

PFF hadd ne nevessek már ha ds-en ilyen fut akk psp-n a vicecitystories ???

B.Ú.É.K.!!!!!
13.
13.
egykritikusasokközül
A nagy kritikus most megszólal...

Hát az én véleményem az lenne hogy ez a játék egy rakás szar,és tiszta baromság az egész(Ha valakit most ezzel megsértenék az nem direkt volt).Az előző rész sokkal jobb volt!!B.U.É.K. Mindenkinek és további szép napot!
12.
12.
NECROSMOKE
Öcséémmm,hogy ez mekkora 1 baromság majmoljaák a GTA sorozatokat,és még versenyezni akarnak a PSP,ugyanmár na de kérem!!!
11.
11.
ptogamer
En csak azt nem ertem a DS hogy rughat labdaba a PSP mellet!
10.
10.
Daks
a ds-t nagyon sok helyen imadjak, nalunk valamiert nem futott be annyira, japanban meg amcsiban hatalmas piaca van
9.
9.
Vincenzo
12: ezért hoztam fel példának a PSPs részeket...ott sem csillivilli a grafika, de mégis élvezhetőbb látványt nyújt mint ez.
8.
8.
Vincenzo
Engem se nagyon nyert meg a játék..alapon ez a cell-shaded grafika sem tetszik meg a felső nézet sem meg a DS siralmas grafikai teljesítménye sem...oké, hogy a DS nem next gen, de a PSP sem az, a stories részek mégis szépek voltak. Ezért a játékért nem éri meg DS-t venni. És Adareknek igaza van, Jack Thompson barátunk ügyvédi jogait még a GTA IV megjelenése előtt felfüggesztették:D
7.
7.
K2 The Highest
Szerintem jó ez:) GTA 1 hangulata van..Én idióta módon eltökítettem a GTA1-emet de szerintem azt is lehet manapság is nyomatni:) 7: nekem csak a mondandód vége teccikXD PC ÉS NeXt-gen Konzolok 4 EwA
6.
6.
Pezsgõ
EgyetértekxD:P De azért vissza kéne fogni magad:D
5.
5.
HATRED
a játék 1 kalap szar meg a ds is kurva fölösleges akár 100ft-ot is kidobni 1 olyan szarra akk már psp de az is szar pc és új generációs konzolok 4ever!!!!!!!!!!!!
4.
4.
Daks
inkabb azert mert a cikk egy elozetes... megjelenes jovore :P
3.
3.
Dcrysis02
2:A RockStar már a GTAIV kiadása elött birósághoz fodult hogy Jack ne protestálhasson :)) Megszopta akkor.
2.
2.
Adarek
Jack Thompsont nem tiltották már ki az ügyvédi a kamarából? Én több helyen úgy olvastam,pl itt: http://www.pcguru.hu/pcguru/hirek/jack_thompson__vege_a_mokanak
Kiváncsi leszek a játékra,habár nincs ds-em.Olyan gta 1 fílingje van:D

1.
1.
Pezsgõ
HeHe beszarok ez oan sz@r XD LOL



Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...