2018 legjobb játékai - szerintetek

Tavaly is szavazást indítottunk, hogy megválaszthassátok a 2018-as év legjobb játékait. Ezúttal nem kevesebb, mint tizennyolc kategóriában voksolhattatok a kedvenceitekre. Lássuk az eredményeket!

Mozgalmasra sikerült a tavalyi esztendő is, amit a szavazásunk is megerősít. Hiába a számos kategória, szinte alig akad olyan, amiben toronymagasan győzedelmeskedett a legnépszerűbb jelölt, és jó volt látni, hogy a kasszarobbantó slágersorozatok folytatásai mellett néhány új cím is beférkőzött a legjobbak közé. Csalódásból is akadt persze, a listánk végén erre is kitérünk.

A hardverpiac ezúttal nem tartogatott újdonságokat. A PlayStation és az Xbox háborúja nem hozott fordulatot (habár a Microsoft szerint az Xbox One X jó számokat produkált), a Switch sikere pedig töretlen, a Nintendo nem panaszkodhat. A VR-szemüvegeknél már akadtak változások, a gyártóknál továbbra is zajlik az útkeresés: úgy tűnik, a nagyok a vezeték nélküli, saját processzorral szerelt eszközökre fogadnak a jövőben, reméljük, az új üdvöskék meghozzák a rég várt lendületet a szegmensnek.

De ne szaporítsuk tovább a szót: lássuk, hogy melyek voltak a 2018-as év legjobb játékai szerintetek!

Az év akció-kalandjátéka

Hiába ez a legkeményebb kategória a szavazásunkon, ezúttal is papírforma szerint alakultak az eredmények. A győztes a God of War, amely a szavazatok 48,7 százalékával győzedelmeskedett, úgy tűnik, nem sokatoknál volt kérdés, hogy megér-e egy voksot a Sony Santa Monica remekműve. Számunkra a “boy” szó valószínűleg egy életre összeolvadt Christopher Judge baritonjával.

Az ezüstérem a Red Dead Redemption 2 nyakában landolt, a Rockstar kiváló és már-már szimulátornak ható westernje a szavazatok 34 százalékára volt jó, míg a harmadik a Marvel’s Spider-Man lett 19,4 százalékkal. Említésre méltó még az Assassin’s Creed: Odyssey teljesítménye is, a játék a szavazatok 16,1 százalékát szerezte meg.

Az év lövöldéje

A lövöldék kategóriája nem volt túl erős tavaly, legalábbis egyik jelölt sem örvendett egyöntetű népszerűségnek a játékosok körében. Az első helyezett így - ha nem is sokkal - a Battlefield V lett, a DICE második világháborús shootere a szavazatok 35,5 százalékát zsebelhette be. Mi lett volna, ha időben elkészül a battle royale-mód?

A második helyet a Far Cry 5 szerezte meg 32,1 százaléknyi szavazattal, míg a dobogó legalsó fokára a Call of Duty: Black Ops 4 állhatott fel, 18,2 százalékkal. Itt is van említésre méltó, de dobogót nem érő eredményünk, a Destiny 2: Forsaken is a szavazatok 10 százalékát kapta meg, ami szép teljesítmény, főleg egy kiegészítőtől.

Az év szerepjátéka

A szerepjátékok mezőnye kifejezetten sűrűre sikerült, és ennek megfelelően a verseny is éles volt. A 2018-as év legjobbja végül a Monster Hunter World lett a szavazatok 27,4 százalékával - úgy tűnik, megérte a Capcomnak előrukkolni egy multiplatform, játékosbarátabb epizóddal.

Remekül szerepelt a szavazásunkon a Kingdom Come: Deliverance is, a szigorúan fantasy-mentes szerepjáték a szavazatok 18,6 százalékával zárt a második helyen. A harmadik a Vampyr (13,6 százalék), a negyedik helyet pedig a World of Warcraft: Battle for Azeroth kaparintotta meg 11,2 százaléknyi vokssal.

Az év platformere

Jellemző, hogy míg 2017-ben nehéz lett volna értelmezhető szavazást kiírni a platformerek kategóriájában, tavaly annyi jelölt jött össze, amennyit régóta nem láttunk. A nyertes végül az Unravel Two lett, méghozzá a szavazatok 26,5 százalékával. Az Electronic Arts alaposan meglepett minket, amikor az E3-on bejelentette és azonnal ki is adta a Coldwood Interactive játékának folytatását, a kooperatív mód pedig csak a hab volt a tortán.

A második helyezettünk a Dead Cells (17,6 százalék), amely valószínűleg az év egyik legnagyobb meglepetése, hiszen ritka, hogy egy indie fejlesztés ilyen figyelmet vívjon ki magának. A játék még a Mega Man 11-et is legyőzte, amely a szavazatok 10,8 százalékával lett harmadik - igaz, nem sokkal maradt le tőle a LEGO DC Super-Villains, aminek a szavazatok 10,4 százalékára futotta.

Az év ügyességi játéka

Az ügyességi játékoké a jolly joker-kategóriánk, hiszen ebbe a megnevezésbe sok minden belefér, a győzteseken azonban nem lepődtünk meg túlzottan. Az aranyérmet a Super Mario Party vihette haza, a Nintendo Switch-exkluzív partijáték a szavazatok 27,8 százalékát kapta meg.

Nem sokkal maradt le a kanapé-orientált kooperatív játékok új üdvöskéje, az Overcooked 2 sem (21,1 százalék), míg a bronzérmet egy VR-játék szerezte meg 16,3 százalékkal: a Beat Saber egy jól megkomponált trailere vírusként terjedt a közösségi médiában, és ami még fontosabb, jól is sikerült. A negyedik egyébként a Tetris Effect (12,1 százalék), míg az ötödik a Just Dance 2019 (11,5 százalék) lett.

Az év kalandjátéka

Miután a Life is Strange 2 még nem ért véget, nem tudtuk szerepeltetni a szavazásunkon, ennek megfelelően a kalandjátékok kategóriája azon kevesek közé tartozik, ahol toronymagas győzelmet aratott a legjobb. A Detroit: Become Human a szavazatok 62,2 százalékával végzett az élen, úgy tűnik, a Quantic Dream új fejlesztése meggyőző volt a legtöbb olvasónk számára.

A második helyet a túlélőelemekkel dúsított felfedezős kalandjáték, a Subnautica szerezte meg a szavazatok 18,4 százalékával, míg a bronzérmesünk a Call of Cthulhu legújabb adaptációja lett - a szavazatok 7,2 százaléka jutott neki.

Az év stratégiája

A stratégiák között is egy vadonatúj cím nyakába került az aranyérem, 2018-ban a Frostpunkot találtátok a kategória legjobbjának, a szavazataitok 29,1 százalékát adtátok neki. A 11 bit studios alkotása nemcsak ügyesen ötvözi a városépítős műfajt a túlélősdivel, de néhány igen kemény döntést is meg kell hoznia a játékosnak annak érdekében, ha biztosítani akarja a közössége jövőjét.

A második helyezettünk egy menedzserjáték lett, a Jurassic World Evolution a szavazatok 22,3 százalékával szerezte meg az ezüstérmet, míg a harmadik helyen a Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall végzett. Ezúttal is akad dobogót nem érő, ám említésre méltó eredményünk: az év végén megjelent Mutant Year Zero: Road to Eden a szavazatok 17,1 százalékával lett negyedik.

Az év verekedős játéka

A verekedős játékok kategóriája lényegében már a tavalyi év elején eldőlt, a szavazatok 47,1 százalékával győzött a Dragon Ball FighterZ. Az Arc System Works és a Bandai Namco koprodukciója valóban remekül sikerült, a játékmenet és a látvány kiváló, és a karakterfelhozatalra sem panaszkodhatnak a rajongók.

A második helyezettünk a Ríviai Geraltot is vendégszerepeltető Soul Calibur VI. Habár a Bandai Namco sikersorozatára kevesebben voltatok kíváncsiak, az így is a szavazatok 32 százalékát szerezte meg. A Nintendo Switch-exkluzív Super Smash Bros. Ultimate a harmadik helyen végzett, a szavazatok 21 százalékával.

Az év sportjátéka

Most sem történt meglepetés a sportjátékok kategóriájában, óriási előnnyel győzedelmeskedett a FIFA 19. Az EA Sports sorozata változatlanul a kedvencetek, a szavazatok 43,1 százalékát megszerző legutóbbi részbe ráadásul a Bajnokok ligája-licenc is megérkezett, így végre teljes a felhozatal a fociőrültek számára.

A második helyet kisebb meglepetésre és óriási verseny után a Mario Tennis Aces kaparintotta meg, ehhez a szavazatok 10,3 százaléka kellett, míg a harmadik helyezettünk a Pro Evolution Soccer 2019 lett, amely a szavazatok 10 százalékát húzta be. Nem sokon múlt!

Az év versenyjátéka/szimulátora

A versenyjátékok felhozatala is terebélyes lett, igaz, némi túlzással a lista felét a Milestone hozta össze rajta. Akárhogy is, a győztest illetően nem lehettek kétségeink, ezúttal is a Microsoft vihette haza a kategória trófeáját, miután a Forza Horizon 4 a szavazatok 65,7 százalékát szerezte meg.

Az F1 2018 ezúttal a második helyig menetelt, és a szavazatok 14,5 százalékát tudhatja magáénak, míg a bronzérmesünk a The Crew 2 lett, ami 9,9 százaléknyi szavazatra volt jó nálatok.

Az év VR-, illetve AR-játéka

Habár a VR- és AR-játékok mennyiségét nem érheti panasz, értelmezhető címből már jóval kevesebb van - egy kategóriát persze bőven össze tudtunk állítani belőlük. A felhozatal győztese az egyelőre PlayStation VR-exkluzív Borderlands 2 VR lett, amely a szavazatok 27,1 százalékával végzett az élen.

A Beat Saber itt is aratott, a voksok 21,9 százalékával a második helyen fejezte be a szavazást, míg a harmadik helyezettünk az Astro Bot: Rescue Mission lett, amely sokak szerint az év egyik meglepetésjátéka a PlayStation VR felhozatalában - a szavazatok 14,9 százalékát szerezte meg. Az AR-játékokat most a The Walking Dead: Our World képviselte, amely 11,4 százalékkal végzett a negyedik helyen.

Az év multiplayere

A legjobb multiplayer játékok kategóriája mindig izgalmas, hiszen nem csak azok a címek végeznek az élbolyban, amelyek hagyományosan óriási népszerűségnek örvendenek a multikedvelők körében. Oké, a Battlefield V húzta be az első helyet 23,8 százaléknyi szavazattal, míg a második a Call of Duty: Black Ops 4 lett 16,9 százalékkal, azonban a folytatásban akadnak érdekességek is.

A Red Dead Redemption 2 többjátékos módja, a Red Dead Online például a harmadik helyig menetelt annak ellenére is, hogy a gazdasága finoman szólva sem volt barátságos kezdetben (14,9 százalék), míg az A Way Out a negyedik lett 13,6 százaléknyi szavazattal. Az ötödik helyre még a Monster Hunter World is befért: a 10,1 százaléknyi szavazat alapján sokan gondoltátok úgy, hogy a játék multiban is kiváló élmény.

Az év felújított kiadása

Felújított kiadásokból most sem volt hiány, azonban annak külön örültünk, hogy azok a címek végeztek az élen, amelyek bátrabban nyúltak hozzá az alapanyagaikhoz. A kategória győztese a Shadow of the Colossus lett a szavazatok 24,4 százalékával: Fumito Ueda klasszikusa végre PS4-en is elérhető, és még csak attól sem kell tartanunk, hogy megkopott a fénye az elmúlt években.

A második helyezettünk a Spyro Reignited Trilogy, amely a szavazatok 20,1 százalékát szerezte meg, a bronzérem a Dark Souls Remasterednek jutott (15,5 százalék). Sok voksot zsebelt még be az Age of Empires: Definitive Edition (15 százalék) és a Far Cry 3: Classic Edition (11 százalék) is.

Az év platformja

2017-ben fordult elő először, hogy a PC legyőzőre talált a platformok kategóriájában, a sorozat pedig folytatódik: a legtöbben a PlayStation 4-et jelöltétek meg, mint a platform, amellyel a legtöbb időt töltöttétek tavaly. A konzol játékfelhozatala egyébként kifejezetten erős volt, ennek tükrében nem annyira meglepő, hogy a szavazatok 57,9 százalékát húzta be.

A második helyezettünk a PC lett, amely a voksok 34,2 százalékát tudhatta magáénak, míg a dobogó legalsó fokára a Nintendo Switch állhatott fel 10,4 százalékkal. Érdemes megjegyezni, hogy az Xbox One sem maradt el sokkal a kiotóiak gépétől, 10,2 százalék jutott neki.

Az év játéka

Megérkeztünk a szavazás legfontosabb kategóriájához, ahol a vártnál kisebb verseny mellett, de a God of War győzött. Cory Barlogék játéka a szavazatok 43 százalékát húzta be, ezzel pedig alaposan rávert az ezüstérmesünkre. Nagy tapsot nekik!

A második helyezettünk a Red Dead Redemption 2, ami a szavazatok 20 százalékát tudta megszerezni, hiába tudott nagyobb célközönséget elérni a multiplatform megjelenésnek hála. A harmadik helyen a Marvel’s Spider-Man zárt, 6 százaléknyi szavazattal.

Az év fejlesztője

Az év fejlesztőjének szánt kategóriánk eredményei gyakorlatilag az előző rovatot tükrözik, igaz, az arányok némileg eltérnek. A győztes a God of Wart jegyző Sony Santa Monica lett, a nevével ellentétben már nem Santa Monicában működő csapat a szavazatok 30 százalékát szerezte meg.

A második helyet a Rockstar Games csípte meg, és nem is maradt el sokkal a Sony-stúdiótól, 24 százaléknyi voksot kapott. A harmadik helyezettünk az Insomniac, amely a játékához hasonlóan 6 százalékot szedett össze.

Az év csalódása

Az év csalódása kategóriában egyértelmű döntés született részetekről, egyetlen játék sem kapott annyi szavazatot, mint a Fallout 76. Ami azt illeti, a Bethesda multiplayer-orientált túlélőjátéka egy nagyságrenddel több voksot húzott be, mint a vetélytársai, 43 százalékkal végzett az élen.

A Battlefield V megosztó játék lett, ezt bizonyítja, hogy sokaknak a DICE lövöldéje volt az év csalódása, az FPS 7 százalékkal zárt a második helyen. A harmadik helyen holtverseny alakult ki: a Just Cause 4 és a Red Dead Redemption 2 5-5 százalékot hozott össze.

A legjobban várt játék

Végül jöjjön a jutalomkategória! Habár egyáltalán nincs rá garancia, hogy megjelenik idén, a legjobban várt játéknak a The Last of Us: Part II-t szavaztátok meg, a Naughty Dog ígéretes akciójátéka a szavazatok 28 százalékát zsebelte be.

Szintén erősen dátum nélküli, ám annál izgalmasabb alkotás a Cyberpunk 2077, amely a szavazatok 9 százalékával a második helyen végzett. A harmadik helyet végül a Metro Exodus csípte meg a szavazatok 7 százalékával - a jó hír, hogy erre már csak februárig kell várnunk.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, kiváló játékokat kívánunk 2019-re is!

105 komment - szólj hozzá!