RTL Winter Games 2007

Link másolása
A 49 Games által jegyzett Alpine Ski Racing 2007 felemás hatást keltett élménye, és a januári nagy uborkaszezon felbátorított minket, hogy kipróbáljuk a fejlesztőcsapat egy másik, frissen megjelent játékát is. Ezúttal az RTL Winter Games 2007-re esett a választás - lássuk hát most, hogy ezúttal mivel kedveskedik nekünk a csapat.
A téli játékokba nekünk, csóró magyaroknak nem sok beleszólásunk van – talán a jamaikai amatőr bobcsapattal, ha fel tudjuk venni a versenyt. A hófedte hegyek helyett azonban van számítógépünk, és ha máshogy nem is, de legalább virtuálisan fel tudjuk magunkat tornászni a legjobbak közé, hála az RTL Winter Games 2007-nek.


Aki netán próbálta az Alpine Ski Racing 2007-et, annak nem nagyon kell bemutatnunk a 49Games team tudását. A srácok jó úton haladnak afelé, hogy egy igazán jó téli sportjátékot gyártsanak, de még nagyon messze vannak a profiktól. A részletekbe kicsit később mennénk bele, előtte lássuk, hogy milyen lehetőségeket kínál a játék.


Az RTL Winter Games 2007-ben 7 sportág kapott helyet. Az első, az Alpine Skiing a másik játékból már ismerős síelés, 5 különböző versenyszámmal. Van benne Downhill, Super-G, Giant Slalom, Slalom és egy utolsó, unlockolható meglepetés játékmód is, melyet a karrierista játékosok kedvéért most nem is lőnénk le. A cucc csaknem teljesen megegyezik az Alpine Ski Racing 2007-ben látottakkal, talán csak a user interface-t cserélték le a készítők. Kicsit le is van butítva sajnos, így kevesebb játékos indul benne, a pályák száma is kisebb, ráadásul már a kamerát se dobálja olyan izgalmasan és látványosan a gép. A versenyszámokat nem mutatnánk be még egyszer, mert teljesen megegyeznek a nagytestvérével – aki meg ért a témához, az úgyis keni-vágja a kifejezéseket. Kicsit szomorúan vettük azonban tudomásul, hogy a tájak sem olyan kidolgozottak itt, és a hangok is ki lettek cserélve – gagyibbakra.


Az első sportágat gyorsan letudva lássuk a többit. A Ski Jumping, vagyis a síugrás hasonlóan remek szórakozást nyújt, mint a Skiing. Itt ugyebár a cél, hogy rámpán leszáguldva akkorát ugorjunk, amekkorát csak bírunk. A hasonló játékokhoz képest itt nagyon jól meg lett oldva a kezelés, lesikláskor ugyanis egyensúlyoznunk kell csak, majd ügyelnünk a profi elrugaszkodásra, és a szép földet érésre. A versenybírák pontozzák minden mozdulatunkat, úgyhogy ügyesnek kell lenni, akár a 90 méteres középsáncot, akár a 120 méteres nagysáncot válasszuk.


A harmadik sportág a Speed Skating, magyarul a gyorskorcsolya, melyen belül két pályahosszt választhatunk. Az 500 és 1500 méteres pályán teljesen ugyanaz a feladat: jó időt kell futni, és bármi áron is, de elsőnek kell lennünk. Szerencsére itt is jól oldották meg a kezelést, ugyanis a sprinthez nem kell esztelenül gyepálni az entert vagy a spacet – ehelyett a bal és jobb gombokkal kell tempózni, de ott sem az ujjaink fürgeségétől függ a siker. Egy kis ábra folyamatosan mutatja nekünk, hogy melyik gombot nyomjuk milyen hosszan, így az éberségünktől és egy kicsi rutintól függ csak az aranyérem.


A Biathlon egy kicsit nagyobb falat, de az is könnyen begyakorolható. Ez ugyebár sífutással kezdődik, majd egy kis lövészet kitérővel folytatódik. Itt nagyon ügyesen kell tartalékolni az erőnket, ugyanis a pálya tele van emelkedőkkel és sík területekkel, ha pedig kifulladunk, akkor esélyessé válik, hogy hirtelen mindenki leelőz minket. Játék közben egy kis ábra mutatja nekünk, hogy mennyire fárad a csávó, ennek megfelelően nekünk pedig a tempóra kell ügyelni. Ha fitt, akkor sprintelhetünk is, ha fáradt, akkor pedig jó lesz visszavenni kicsit az iramból, ha nem akarunk kidőlni. Lövészetnél vissza lehet tartani a levegőt, és úgy könnyebb célozni, de ebbe is belefárad a karakterünk, így az egész versenyszám alatt az összpontosításra és az energiatartalékolásra kell törekedni. Nem lehetetlen a feladat, de a többihez képest nehezebb.


A Bobsleigh, vagyis a bobozás már izgalmasabb. Itt négyes férfi, vagy páros női bobban tehetjük próbára magunkat, a kezelés pedig hasonlóan jópofára sikerült, mint a többinél. Indulásnál egy kis ábra mutatja, mikor kell spacet nyomogatni, hogy „Perfect" legyen a startunk, ha már száguldunk, akkor pedig nem csak kormányozni kell, de nekünk kell utasítani az embereket is, hogy merre dőljenek. Izgalmas és gyors minden futam, segítségképpen ráadásul még meg is van jelölve az ideális ív, amelyet érdemes követni, már ha bírjuk. Nem gyenge, nekünk az egyik kedvencünk a bobozás volt.


Az előzővel majdnem teljesen megegyező a Luge, csak itt egyedül, versenyszánkón kell megtenni az utat. Ez valamivel könnyebb, mint a bobozás, ugyanis csak kormányoznunk kell, ellenben itt hamarabb veszítjük el az ideális ívet. Kicsit más ügyességet igényel az egyszemélyes üzemmód, de a lényeg nem sokat változik, a száguldás pedig valami fantasztikusan élvezetes itt is.


A játék utolsó kipróbálható sportága a Curling. Régen mindig gyépés kisfiúként néztem az Euro Sportot, hogy vajon milyen idióta találhatta fel a magyar nyelvben csak csúszókorongként, vagy jégtekeként emlegetett játékot. Most rájöttem, hogy igenis élvezetes, főleg ha mi is a részesei lehetünk. Itt a négyfős csapatok felváltva csúsztatják az egyenként 18 kilós köveket a célmező felé, mely utóbbi egy céltáblához hasonló. A csúszás közbeni korrekciót (irányváltás, gyorsítás) söpréssel végzik a csapattagok, a legtöbb pontot pedig az kapja, akinek a kövei a célhoz legközelebb állnak meg. A játékszabályok részletezésébe most nem mennénk bele, inkább lássuk a kezelést. Egy személyben nekünk kell elvégezni a csúsztatást és a söprést is. Előző könnyű, csak be kell lőni a cél, majd annyi ideig nyomva tartani a spacet, amekkora erővel akarunk csúsztatni. A söprés kicsit kiszámíthatatlanabb, itt ugyanis csak a megérzéseinkre lehet támaszkodni. Ha látjuk, hogy lassul a kő, akkor kicsit aládolgozunk, de biztosra így sem mehetünk.


A versenyzésre háromféle játékmód áll rendelkezésünkre. A Competitions-ben különböző bajnokságokon indulhatunk, de akár magunk is létrehozhatunk egyet, ellentétben a Single Events-hez, ami csak gyakorlásra és időeltöltésre való. A Campaign különböző nehézségi fokozatokon keresztül ad nekünk kisebb feladatokat, mint például állítsunk fel új rekordot, vagy szerezzünk három aranyérmet egy bajnokság alatt. Utóbbi játékmód szépsége, hogy itt kifejezett célok vannak, nem pedig csak pontszámgyűjtés – így üde feloldódás lehet egy-egy nehéz bajnokság után.


Az RTL Winter Games 2007 az Alpine Ski Racing 2007 motorját használja, így sajnos átöröklődött annak minden negatívuma. A grafika nem valami szép, de a textúrák legalább élesek és az emberek is jól ki vannak dolgozva – a reklámplakátokról nem is beszélve. Még nem vészes, de kicsit már öregecske a játékot mozgató engine, így 2007-nem ég épphogy megállja a helyét. Nagy sajnálatunkra ebből a játékból valamiért már kivették a 16:9 monitorok támogatását, pedig semmibe nem tellett volna, ha benne hagyják ezt az opciót. A részletességre visszatérve a havas tájak nem nyújtanak valami hú de szép látványt, de mentségükre szóljon, hogy a nagy koncentrálás alatt nem is igazán jut időnk nézelődni.


A versenyek alatt itt is két kommentátor igyekszik megjegyzéseivel keresztbe tenni nekünk, de nem érdemes nagyon rájuk hallgatni. Általában csak kritizálnak, ami tovább rontja teljesítményünket. A zene már kellemesebb, mint az Alpine Ski Racing-ben volt, lévén a pergős technót felváltotta a nyugtatóbb, leginkább ambient vagy chillout zenére hasonlító muzsika. Gyors összegzésben megemlítenénk még, hogy több pontot érdemel a fentebb már többször említett Ski Racing-nél, de nem sokkal. Örülünk, hogy több sportágat egyszerre, egy programban prezentálnak felénk, és ha nem lenne olyan öreg és elavult a motor, akkor még befutó is lehetne a maga stílusában.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...