Mexikóban már betiltatnák az új Call of Juarezt

  • Írta: fojesz
  • 2011. február 23.
  • Érdekesség
Link másolása
Alig két hete annak, hogy bejelentették a harmadik Call of Juarez játékot, de egy mexikói állam már most betiltatná az egyébként valóban is dúló drogháborúkat feldolgozó epizódot. Az indok egyszerű: félő, hogy egy ilyen játék még többet rontana a már így is borzasztó helyzeten.

A Call of Juarez: The Cartel már nem western témában készül, a játék napjaink Los Angelesébe és Juarezébe fogja elkalauzolni a játékokat. A történet a mexikói határ környékén zajló drogháborúkat dolgozza fel, a főszereplők között egy FBI-ügynököt, egy beépített drogosztályon dolgozó rendőrt és egy sheriffet is találunk.

A lengyel Techland szerint a témaválasztásnál az volt a céljuk, hogy az minél aktuálisabb legyen, az Associated Press értesülései szerint azonban a Mexikóban lévő Chihuahua állam kormányának annyira nem tetszik ez az ötlet. Tavaly mintegy 6 ezer ember halt meg a drogháborúk következtében csak Ciudad Juarezben, és félő, hogyha a fiatalok egy videojátékban látják viszont az utcán zajló erőszakot, az méginkább tetézni fogja a bajt. Enrique Serrano képviselő szerint "a gyerekek könnyen keverednek bűncselekményekbe, részben azért, mert gyerekkorukban nem figyelnek oda rájuk, hogy mit láthatnak a tévében vagy a videojátékokban".

A Call of Juarez: The Cartel egyébként PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra készül, megjelenését nyárra tűzte ki a Ubisoft.

23.
23.
Quent1n
#22: "fű csak egy lépcsőfok a kemény drogossá válás útján" Én ilyet nem írtam csak idéztem! ;)

Egyébként igen máshol már kezdenek megenyhülni de ahány ország annyi kultúra ugye. Az biztos, hogy engedményekre szükség volna de csakis felvilágosítással fiatal kortól már az iskolában, ahogy a KRESZt is kötelezően fel kéne venni az oktatásba.

A linket köszi érdekes olvasmány, és az utolsó mondatoddal nagyon egyetértek!!
22.
22.
futurenoise
#21: "fű csak egy lépcsőfok a kemény drogossá válás útján"
Erre mondják azt, hogy előtte meg lehet, hogy evett kenyeret is. Tiltsuk be a búzát? :)

"Nem ezt írtam, hanem hogy sok esetben csak a kezdet és ez azt hiszem nem ferdítés bár pontos számadatokat nem hiszem, hogy bármelyikünk ismer."
http://drogriporter.hu/mediamonitor/kannabisz/kapudrog

"A legalizálásról meg megint csak nem lehet tudni, hogy egyértelműen rossz lenne vagy jó. Az, hogy Hollandiában mi a szitu az teljesen irreleváns, mert itt mások az emberek más az ország helyzete stb. Abban pedig egyetértünk remélem, hogy nem egészséges a szervezetre nézve."
Hollandia más kultúra, más emberek. Ott pl. a coffee shopokban tiltják a cigarettát. Ha rágyújtasz, kinéznek maguk közül, és megkérnek, hogy oltsd el, vagy menj ki és ott csináld. Ha ellenkezel, rád hívják a rendőrt. :)
Mellesleg nem csak a hollandoknál megengedett. Csehországban is lehet, illetve a szlovákok és a németek is erősen hajlanak ebbe az irányba. És ez még csak Európa. Az elmúlt cirka 20 év tökéletesen megmutatta, hogy a tiltás eredménytelen. Csak és kizárólag engedményekkel és mértékletességre neveléssel lehet gátat szabni ennek az egésznek.

"A nagy kérdés szerintem az, hogy pl. Te meg mernéd kockáztatni azt, hogy legalizálod és elveszted fölötte a kontrollt, így fiatalok kezébe kerül akár sokkal nagyobb mennyiségben mint most? Én biztos, hogy nem."
Magyarországon nem, ez az ország még nem érett meg erre. Itt kell még olyan bő 15-20 év, mire az emberek mentálisan felnőnek arra a szintre, ahol jelenleg a hollandok vagy a csehek is tartanak.
21.
21.
Quent1n
#19: Az amcsis résszel egyetértek. A többire meg azt tudom mondani, hogy teljesen egyénfüggő kire hogy hat, ugyanúgy mint az alkohol vagy a cigaretta.

"fű csak egy lépcsőfok a kemény drogossá válás útján" Nem ezt írtam, hanem hogy sok esetben csak a kezdet és ez azt hiszem nem ferdítés bár pontos számadatokat nem hiszem, hogy bármelyikünk ismer.

A legalizálásról meg megint csak nem lehet tudni, hogy egyértelműen rossz lenne vagy jó. Az, hogy Hollandiában mi a szitu az teljesen irreleváns, mert itt mások az emberek más az ország helyzete stb. Abban pedig egyetértünk remélem, hogy nem egészséges a szervezetre nézve.

A nagy kérdés szerintem az, hogy pl. Te meg mernéd kockáztatni azt, hogy legalizálod és elveszted fölötte a kontrollt, így fiatalok kezébe kerül akár sokkal nagyobb mennyiségben mint most? Én biztos, hogy nem.
20.
20.
futurenoise
#18: 19-es versenyző leírta, valami ilyesmi. :)
19.
19.
Exinor
#18: A fű nem okoz fizikai függőséget, mint mondjuk a heroin. Az más, hogy vannak sérült emberek akik függhetnek tőle, ezekből lesznek az alkoholisták is és őket is a mi adónkból kezelik. Az meg megint baromság, hogy a fű csak egy lépcsőfok a kemény drogossá válás útján, évezredek óta szívja az ember és még mindig itt van, ha elhiszed, ha nem az egész csak a pénzről szól, ameddig nem éri meg legálissá tenni, addig nem is fogják, vagy ameddig nem jutunk olyan szintre, mint mondjuk a hollandok (mindenki az amerikaiakra mondja, hogy buták, de a magyar sem sokkal okosabb, kevés országban van annyi birka mint itt). A szintetikus szarok már más tészta azok tényleg okozhatnak és okoznak függőséget.

18.
18.
Quent1n
#17: Melyik része nem így van azt mond meg? :) Nem lehetsz drogfüggő? Egy részeg nem lehet szelíd? Kocsiba veszélytelen? Komolyan kérdem ám, én elhiszem neked csak mond meg mire gondolsz. :)
17.
17.
futurenoise
#14: "Jah csak ha függő lesz és lesz esetleg valami agyi v. bármilyen károsodása a kezelését a mi adónkból finanszírozzák. Ha betépve gyereket csinál a segélyt ismét a mi adókból finanszírozzák. Ha kocsiba ül betépve akkor meg ugyanolyan mintha piás lenne kb. Plusz ugye a fű csak a kezdet sok esetben.. :P És azért a részegek se mind agresszív állatok ez is egyénfüggő. Lényeg a lényeg, hogy egyik se túl jó."

Minden rossz szándék nélkül mondom, de ennek inkább olvass utána, ugyanis nem így van. :)
16.
16.
Teuton
#12: Ha a szüleid rendesen neveltek és odafigyeltek rád akkor nyilván nem volt rád semmilyen rossz hatással.
A mai világban viszont nincs meg ez a stabil háttér, szóval a gyerek az ilyeneket jelöli ki mint követendő példa, és az a nagy probléma most is...
15.
15.
Netsu
#14: A mai világban valóban nagyon nehéz helyesen nevelni egy gyermeket. Bár már szerintem az egy hatalmas előrelépés,ha TV-t eleve nem tartasz otthon :) Mert akkor nincs honnan példát vennie,csak rólad,és csak azt fogja elfogadni helyes dologként,amire te tanítod. Persze aztán ha iskolába kell járatni,akkor jönnek a problémák,és a rossz tapasztalatok. Ugye itt ütközni fognak azok a normák,amiket te helyesen tanítottál neki,és azok a normák,amiket ott lát... Nah de a lényeg az,hogy tényleg nagyon nehéz dolga van a normális szülőnek helyes életmódra tanítani a gyermekét. És ez szomorú,nagyon..
14.
14.
Quent1n
#12: Igazad van de Netsunak is abban, hogy ezek a játékok hatással vannak ránk tudat alatt, és bizony sok fiatalnál negatív irányba befolyásolnak. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, hogy tömeggyilkos lesz hanem elég arra, hogy pl. érzéketlenebb lesz, vagy antiszoc v. akármi. Természetesen a szülőké a fő felelősség de könnyű ezt mondani, a valóságban nem olyan egyszerű jól nevelni és rengeteg összetevő van ami befolyásolja a nevelést.

Az biztos, hogy ha nekem gyerekem lesz akkor a korhatár besorolásokat észben fogom tartani, és nem fog itthon akármit megnézni a neten. De a legfontosabb, hogy foglalkozni kell vele amíg gyerek. Levinni focizni, mozizni, akármi csak ne a gép/tv előtt fetrengjen. De ha már a gép elé ül azt is lehet finoman szabályozni csak erre a mai "modern" szülők nagy része tesz magasról. Ott a TV meg a gép addig se kell a gyerekkel foglalkozni különben úgyis sok volt a munka, úgyis fáradt vagyok...

Exinor: Jah csak ha függő lesz és lesz esetleg valami agyi v. bármilyen károsodása a kezelését a mi adónkból finanszírozzák. Ha betépve gyereket csinál a segélyt ismét a mi adókból finanszírozzák. Ha kocsiba ül betépve akkor meg ugyanolyan mintha piás lenne kb. Plusz ugye a fű csak a kezdet sok esetben.. :P És azért a részegek se mind agresszív állatok ez is egyénfüggő. Lényeg a lényeg, hogy egyik se túl jó.
13.
13.
Netsu
#12: De a te idődben te megkaptál mindent a szüleidtől,rendes barátaid voltak,stb stb,de ha a mai világban körül nézel,akkor egyáltalán nem ezt láthatod. A szeretet teljesen kihalt a családokból,meg úgy egyáltalán a hétköznapokból.. Szülői nevelésnek nyomát sem látni,inkább ezek a játékok,és a média neveli a gyerekeket.
12.
12.
JcGross
#11: Hogy unom már az ilyen hozzászólásokat! Képzeld, én 12 évesen a vice cityvel játszottam meg CoD-al, és semmi bajom nem lett! Lehet hogy velem van a baj, de nem lettem se erkölcsileg instabil (sőt, jóformán innen tanultam meg mi a rossz és mi a jó). Az egész a szülők felelőssége. Egy gyerek fejlődésében a mérvadó a testvéri és a szülői szeretetet.
11.
11.
Netsu
#9: Nem baromság,a TV,és a játékok igenis nevelnek. Ha te 12 évesen csak a vérengzést,a drogot,a piát,a szexet látod,hogy lehetne belőled egészséges,erkölcsileg stabil ember? Sehogy. Épp ez a céljuk a médiával is,a végletekig elzülleszteni a fiatalságot. És hidd el,ha egy fiatal gyermek úgy nő föl,hogy csak az embereket gyilkolja a CoDban,vagy a San Andreasban lövi a rendőröket,akkor az nagyban ki fog hatni a fejlődésére. Pontosabban szólva,a visszafejlődésére. És igen,valóság,hogy 12 évesek ilyenekkel játszanak,ugyanis a szüleik nagyban szarnak arra,hogy milyen ember lesz belőle.
9.
9.
Sarkadi
Ismét egy nagy baromság...
8.
8.
Exinor
Az első dolog amit megjegyeznék, hogy az ilyen játékokat nem gyerekeknek készítik, ha odafigyelnének a korhatárokra és a szülő is arra amit vesz a gyereknek, akkor nem lenne gond, én játszanám, mert érdekel a téma. Mellesleg a multik sem lennének tele vinnyogó vérpistikkel.
Ha mindenáron be akarják tiltani, akkor tiltsák be Mexikóban, de nekem kell ez a játék.

Azt leírták már előttem, hogy a legalizálás egyenlő lenne a beismeréssel, hogy feleslegesen csináltak azt amit, meg biztos megvan az ellen kampány az alkoholgyárak oldaláról, aki látott beszívott embert, vagy próbálta, az tudja, hogy semmivel sem ártalmasabb, vagy károsabb, mint a részeg társai, sőt! (beszívott ember nem fog rombolni az utcán, nem fog másokba belekötni stb) ... (a vízipipa terjedése ellen is elég szép ellen kampányt finanszírozott a Philip morris, mert egy jó és sokkal ártalmatlanabb alternatíva a dohányzásra.)
7.
7.
ATi0021
Teljesen hiába tiltják be. Tudtommal Mexikóban is van internet, így warez segítségével eljut oda is a játék. Így csak az illegális verzió kerül előnybe.
6.
6.
felegyi
Amcsiban a letartóztattak és börtönbe vonulók 70%-a van ott mariska miatt... nos ha legalizálnák, mit mondanának? Bocs, tévedtünk, szabadok vagytok...? Sok privát börtönt létesítő ember tönkre menne aminek én iszonyúan örülnék... egyáltalán hogy jutottunk el odáig hogy PRIVÁT börtönöket létesítsünk... szánalmas!
4.
4.
bitbandita
#2: Teljesen jogos, abszolút nem gázos hsz. Csak egy-két gondolat: 1., amíg kereslet van, addig mindig lesz valaki, aki ezt kielégítse. 2., hogy több milliárd dollárt dobjanak a többi milliárd után egy feneketlen vödörbe csak a látszat megőrzése érdekében, főleg úgy, hogy tudják, hogy a vödör ettől nem lesz befoltozva... tudom, hogy azért nem ilyen egyszerű, de szerintem az az intelligencia jele, ha belátjuk hogy ha valami működik és változtatunk ennek megfelelően.
2.
2.
futurenoise
Most lehet hogy ez egy OFF hozzászólás lesz, ha igen akkor töröljétek.
A dolog úgy néz ki, hogy a Mexikói "drogháború" jelenleg a marihuána miatt folyik, ami az ottani kartelek bevételeinek kb. a 70%-át teszi ki.
Igazából egy huszárvágással meg lehetne oldani a problémát, ezt pedig legalizálásnak hívják.
A bökkenő csak az ebben az egészben, hogyha az amerikaiak ezt meglépnék (ők segítik ugyanis Mexikót anyagilag és katonailag), akkor az egyenlő lenne azzal a beismeréssel, hogy hiába fordítottak az ellenállásra több ezer milliárd dollárt, gyakorlatilag egy nagy 0 az eredmény. Helyette viszont van több tízezer halott, mindkét oldalon, meg minden egyes "drogbáró" helyett 10 másik.

Bocsánat az OFF-ért de ha már egyszer a hír is erről szólt, akkor leírtam. Töröljétek ha gázos.
1.
1.
Mortis
Ez mondjuk érthető. Túl aktuális. Ezért lőtték le a Six Days in Fallujah-t is.
Nem értem, hogy miért kell ilyen ötletekhez nyúlniuk. Annyi más téma van, amit fel lehetne dolgozni FPS-ként és ami Mexikóhoz kapcsolódik.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...