Elemzők: Riccitiello alábecsülte az EA problémáit

  • Írta: fojesz
  • 2013. március 19.
  • Biznisz
Link másolása
Erősödtek az EA részvényei, miután a kiadó vezérigazgatója, John Riccitiello bejelentette, hogy lemond a posztjáról. Elemzők szerint Riccitiello alábecsülte, milyen mértékben "rohad" a kiadó.

Tegnap éjjel írtuk meg, hogy az Electronic Arts vezérigazgatója, John Riccitiello lemondott a posztjáról, a hírre pedig a kiadó részvényei is 2,6 százalékos erősödéssel reagáltak. (Ami mondjuk nem meglepő, hiszen Riccitiello regnálása alatt ennek általában az ellenkezőjét látták.)

Tegnap 19 dollárt ért egy-egy EA-papír, az meg már más kérdés, hogy a jövőben megint zuhanásra lehet számítani, elvégre szintén tegnap derült ki, hogy az EA soron következő pénzügyi jelentése sem lesz túl rózsás, és ahogy az lenni szokott, a konzolok generációváltása miatt egyébként is gyengülnek majd az eladások a következő hónapokban.

Alábecsülte

Doug Creutz elemző szerint John Riccitiello vezérigazgatói munkájának legnagyobb baklövése az volt, hogy alábecsülte, "milyen mélyen rohad a vállalat", ugyanakkor kétségtelen: hiába kísérte a pályafutását rossz stratégia, a vállalatot sokkal jobb állapotban hagyja meg utódjának, mint ahogy ő örökölte meg 2007-ben.

Riccitiello idején az EA részvényeinek ára több mint a felére zuhant, a kiadó rendszeresen alulmúlta a pénzügyi várakozásait, és átengedte a piaci vezetést az Activision Blizzardnak. Riccitiello nevéhez több drága felvásárlás köthető, a kiadó jellemzően túl sok játékot csinált egyszerre, feleslegesen "üldözte a Nintendo Wii-t", sikertelenül próbálta feltámasztani a Medal of Honor-sorozatot, minderre pedig a SImCity botrányos rajtja tette fel a koronát.

Ettől függetlenül Riccitiello megkérdőjelezhetetlen érdeme, hogy a dobozos játékok piacán a kiadó még mindig erős pozíciót tudhat magáénak, megszületett az Origin rendszer, megerősödött a Battlefield, és a mobiljátékai is népszerűek, lásd a The Simpsons: Tapped Out és a Real Racing esetét.

16.
16.
Veldspar
#15: A Blizzard fejlesztő és kiadó is.
15.
15.
Cseszneki
#13: Eleve már az összehasonlítás is értelmetlen, mert az EA egy kiadó, a Blizzard egy fejlesztő
14.
14.
Sun9us
#12: Nem is azt mondtam, sőt az actvision jelenléte eléggé meglátszik mostanában, de azt nem lehet róluk elmondani, hogy futószalagon gyártják a szemetet. Amúgy nemrég dobtak a warcraft 3-hoz HD patch-t, így már támogatja a 720p,-t és az 1080p-t. Ezeket a változtatásokat máshol új játékként adják ki, mint ``felújított HD enchanted edition`` , blizz, meg dobta patch-ben.
13.
13.
sunstreaker
Hát azért a Blizzard jobb mint az EA , nem szarnak ki minden évben egy "uj" játékot ami már annit sem ér ,mintha szarnék egyet egy kartonra és kiraknám az ablakba disznek.. NFS - ek főleg.. aztán Mass Effect 3 is egy hulladék lett, ahogy olvasom itt a kommenteket a Dead Space 3 se a sorozat legjobbja lett szal.. na meg az FPS - ek ne is beszéljek.. könyörgöm hogy a faszomba nem unja még az a sok agyatlan fogyatékos zsiráf ujra meg ujra ugyanazt tolják az arcukba és ők veszik mint a cukrot.. Az EA hogyha igy folytatja tönkre fog menni és én nem siratnám az is biztos
A Blizzard sokat vár egy egy játék kidobásával.. oké, hogy a Diablo III nem lett olyan mint amiennek vártuk.. de azon legalább látszik hogy télleg sokat dolgoztak rajta
12.
12.
Cseszneki
#11: Óh a Blizzard. Ők aztán szentek még csak nem is a bevételért hanem az emberek boldoggá tételéért fejlesztenek
11.
11.
Sun9us
#9: Amit ezek évről évre újítanak, azt a Blizzard egy patch-el megoldaná, és nem adnák ki mint új játékot. ;D
9.
9.
Quent1n
#1: A nép az összes FIFA-t viszi mint a cukrot ^^ plusz szoktak azért újítani. :)
8.
8.
vmiki88
#7: Ha pár ezer ember gondolja ezt komolyan, már csak észreveszik, hogy valamit rosszul csinálnak.
7.
7.
#3: Nem veszel tobbet EA jatekot? Most jol kibaszol veluk....
6.
6.
Necreon
#2: Pláne hogy nemrég hivatalosan is bejelentették hogy MINDEN játékukba mikrotranzakció kerül a jövőben. Lásd Dead Space 3, és előre félek, mit művelnek a Sim City-vel majd fél év múlva.
5.
5.
dBLOOD
Az EA ezt tudja, megragadnak egy franchise-t és futószalagos casual-kedvencet csinálnak belőle. Mindig is ez volt az EA módszere a pénzcsináláshoz, lásd Mass Effect vagy Dead Space.
4.
4.
bcrics
#3: "annyira ellenszenves mocsok fejlesztő lett az EA az utóbbi években"

Ö, az EA kiadó nem fejlesztő.
3.
3.
KENKILL
Hát őszintén szólva meg is érdemlik szerintem, annyira ellenszenves mocsok fejlesztő lett az EA az utóbbi években, hogy az nem igaz. Konkrétan nem nagyon kap már az ember a pénzéért teljes értékű játékot, majd ha szépen megveszed a 30 DLC-t hozzá Origin-ben, akkor esetleg. De minek vennéd mikor olyan a színvonal amilyen (gondolok itt pl a MoH-ra)? Ami a kampány miatt jó abba erőltetik a multit, amiben a multi volt az eredeti abba raknak egy fölösleges kampányt, és jönnek egy-két évente a folytatások, nehogy már úgy érezd, hogy megérte DLC-stül megvenni a játékodat. A Dead Space 3-ban pedig már mikrotranzakciós rendszert is raktak - egy teljes értékű játékba, azért ez már a pofátlanság csúcsa szerintem. Nekem a Mass Effect 3-mal lett nagyon elegem belőlük, nem is veszek EA játékot soha többé.
2.
2.
GodGamer
A Real Racing 3 jó lett, de ez az "ingyenes" model eléggé elcseszi a játékok nagy részét, és a végén akkora lehúzás lesz belőle, hogy ihaj.
1.
1.
Sun9us
A Mass Effect 3 megjelenése után kezdett csökkenni a részvényeik értéke, az Old Republic után meg zuhanni. Azóta, úgymond biztosra játszanak, és futószalagon nyomják a többi folytatásokat. Nem a legjobb stratégia. A nép nem fogja mindig megvenni a FiFa 987654321-at.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...