Mások adataiban turkálhattunk a Steamen

  • Írta: zoenn
  • 2015. december 26.
  • Hír
Link másolása
Nem telhet el a karácsony botrány nélkül. Több Steam-felhasználó jelentette, hogy belépés után más játékosok személyes adataihoz, illetve a bankkártyájuk utolsó négy számjegyéhez fértek hozzá. A hibát azóta kijavították.

Jelenleg is tart a Steam év végi akciója, így bizonyára sokan töltik az idejüket a Valve disztribúciós rendszerével. Sajnos este annyira súlyos adatszivárgási hiba ütötte fel a fejét, hogy Gabe Newellék kénytelenek voltak néhány órára leállítani a szolgáltatást.

Nagy eséllyel a gyorsítótár működésével kapcsolatos problémák miatt több felhasználó hozzáférhetett más játékosok személyes adataihoz, e-mail címéhez, a bankkártyájuk utolsó négy számjegyéhez, vásárlási előzményeihez, és még azt is láthatták, hogy mennyi pénz van a steames pénztárcájukban. Előfordult az is, hogy a szolgáltatás idegen nyelven töltődött be.

A Valve a kritikus időszakban nem adott ki hivatalos közleményt, egyedül a közösségi moderátor, KillahInstinct hozzászólásából tudtuk meg, hogy a cég tisztában volt a hibával, és már dolgoztak a kijavításán.

A gyakran feltett kérdésre válaszolva elmondjuk: nem, nem érte hackertámadás a Steamet, továbbá vásárolni sem lehetett mások accountjaival, ahogyan az adatokat sem tudtuk megváltoztatni.

A szolgáltatás hajnalra helyreállt, így ismét csak a saját fiókunkban garázdálkodhatunk. Ez azonban nem menti fel a Valve-ot a felelősség alól: ha az adataink illetéktelenek kezébe kerültek, könnyen visszaélhetnek vele. Továbbá az sem volt fair húzás, hogy a szolgáltató sokáig nem reagált a panaszokra.

Nem ez volt az egyedtelen fiaskó karácsonykor: 24-én az EA szerverei is leálltak egy időre, illetve a PSN-en tegnap nem lehetett fiókot készíteni, vagy jelszót változtatni, mivel a visszaigazoló e-mail nem érkezett meg. Az Xbox Live sem volt a helyzet magaslatán, mivel egy ideig nem lehetett futtatni a letölthető játékokat.

16.
16.
nevnelkul
Hogy a magyar játékosközönség nincs tisztában azzal, hogy mi történt, azt még elnézem, de hogy a magyar játékoldalak "újságírói" sem, azért az sok mindent elmond.
A Steamet és Minecraft szervereket a SkidNP balfasz csapat, a PSN-t és Xbox Live-ot a Lizard Squad-os gyökerek DDOS-olták, mert csak, olyan jó buli. Mindkét csapat volt akkora nyomorék, hogy még mertek olyat írni, hogy azért csinálják, mert fel akarják hívni a figyelmet a "hibákra" és a PSN-t és Live-ot a cégeknek meg kellett volna erősíteni. Aki meg nem csak ugatja a hálózati témát az tudja, hogy DDOS kivédhetetlen, maximum szervereket és kapcsolatot kéne beállítani, de most mi a jó büdös francért állítson be valaki egy olyan rendszert, ami képes 1 billió embert egy adott időpontban kiszolgálna, ha még roham esetén sem megy fel a szám 10-20 millió felé.
Remélem a SkidNP és LS gyökereket az anyjuk jól elverte.
15.
15.
GAMEROD
Nem értem miért akkora szám hogy látható volt a bankkártya utolsó 4 számjegye. Mert ugye nehéz lenne olyan négyjegyű számot kitalálni ami ne lenne valaki kártyájának az utolsó négy száma mert csak 0000-9999 ig van a szórás. Viszont ezt a számozást eleve nem tartom biztonságosnak a bankok részéről, betűket is kéne hozzá keverni.
12.
12.
PaprikaJancsi
A csoda rendszer hibás lett :D #PcMasterrace #rappit
9.
9.
Uborka2
És még csodálkoznak hogy az emberek nagy része miért nem akar teljesen átállni digitális formátumra...
8.
8.
Levente008
De jó. Megnyugodtam azt hittem, hogy feltörték. De az azért érdekes volt amikor egy random gyerek accountjába voltam :D
7.
7.
markoci555
Felfedező cuccot kártyák miatt nem is lehet steamben nyomni mert folyton hibát ír, gondolom olyan sokan nyomják vagy ilyesmi.
6.
6.
Extol
Haha, mondjuk nem bántam volna ha valaki feltölti a Steam pénztárcámat karácsonyra!
5.
5.
delphijos
Az EA szerverei most sincsenek a helyzet magaslatán. A PSN meg annyira sz@r volt, hogy be se engedett lépni egy darabig....
4.
4.
respectpele10
#3 Steamen lehet, de psn-t meg Xbox liveot szerintem még megpiszkálják. :D
3.
3.
MoRT2195
#2: Nem hacker támadás volt... az a baj, hogy a steam a hétköznapokban is szar, nem meglepő, hogy a karácsonyi akcióban, amikor még többen vannak bejelentkezve, akkor szétesik az egész.
2.
2.
respectpele10
Lizard squad? :)
1.
1.
ayreon
Akkor megnyugodtam, azt hittem hogy csak nekem szállt el valami :) Egyszer orosz felületem volt, utána meg német, és "Account Details" menüben tényleg mások adatait láttam :) Újra is raktam a Steam klienst, ami persze nem segített.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...