Tizenöt éves az Xbox

Napra pontosan tizenöt éve, hogy elrajtolt az első generációs Xbox az Egyesült Államokban, és vele együtt megszületett az Xbox márka. A masinából 24 millió példányt adtak el világszerte.

Az Xboxon - vagy ahogy eredetileg becézték, a DirectX Boxon - még 1998-ban kezdett el dolgozni a DirectX-részleg egy négyfős mérnökcsapata, köztük a magyar származású Otto Berkessel. A srácok célja az volt, hogy megépítsék a még megjelenés előtt álló PlayStation 2 méltó ellenfelét, miután a Sony konzolja komolyan bekavart a Microsoft játékipari törekvéseibe, és egyre több fejlesztőt szipkázott el a Windows platform mellől.

Az első generációs Xbox és vele együtt az Xbox márka végül 2001. november 15-én debütált az Egyesült Államokban, míg Japánban 2002. február 22-én, Európában pedig 2002. március 14-én került boltokba. Az Atari Jaguar óta ez volt az első amerikai hátszelű konzol, a pályafutása során 24 millió példányt adtak el belőle.

Egy Pentium III-as processzorral szerelték, a GPU-ja viszonylag erős volt, ráadásul a konzolok közül elsőként kapott merevlemezt. A Microsoft egyik fő támasza az online játékot és a letölthető extra tartalmakat biztosító Xbox Live volt a konzolháborúban, amely az integrált Ethernet-portnak és a Halo 2-nek hála még az előfizetési díj ellenére is viszonylag sok játékost vonzott.

Az Xbox olyan játékok mellett rajtolt egyébként, mint a Halo: Combat Evolved, a Project Gotham Racing és a Dead or Alive 3, így azok is most ünneplik a tizenötödik születésnapjukat.

49 komment - szólj hozzá!